3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb z mąki mieszanej


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

  • 250 g mąki pszennej typ 650
  • 90 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 160 g mąki żytnie chlebowej typ 720
  • 20 g dowolnych otrębów
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 30 g siemienia lnianego
  • 80 g płatków żytnich lub owsianych
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 40 g świeżych drożdży
  • 500 g wody
  • 1/2 łyżki cukru
  • 6
    2h 10min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. W naczyniu miksującym umieszczamy drożdże, wodę i cukier. Podgrzewamy 2 min, temp. 37 st. C/obr. 1.
    Dodajemy resztę składników, wyrabiamy 3 min w trybie interwał.
    Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Następnie przekładamy do form (2 formy keksowe o długości ok. 20 cm) i pozostawiamy do ponownego podrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C.
    Pieczemy ok. 40 min. Przed pieczeniem można posypać wierzch, np. czarnuszką czy kminkiem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy