Tu jesteś:
4
Składniki
2 porcja/porcje/porcji
- 250 g mąki pszennej typ 650
- 90 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 160 g mąki żytnie chlebowej typ 720
- 20 g dowolnych otrębów
- 50 g ziaren słonecznika
- 30 g siemienia lnianego
- 80 g płatków żytnich lub owsianych
- 3/4 łyżeczki soli
- 40 g świeżych drożdży
- 500 g wody
- 1/2 łyżki cukru
-
6
2h 10min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- W naczyniu miksującym umieszczamy drożdże, wodę i cukier. Podgrzewamy 2 min, temp. 37 st. C/obr. 1.
Dodajemy resztę składników, wyrabiamy 3 min w trybie interwał.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Następnie przekładamy do form (2 formy keksowe o długości ok. 20 cm) i pozostawiamy do ponownego podrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C.
Pieczemy ok. 40 min. Przed pieczeniem można posypać wierzch, np. czarnuszką czy kminkiem.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz