Składniki
50 porcja/porcje/porcji
- 300 g wody, letniej
- 200 g mąki
- 70 g oleju
- 30 g masła
- 30 g świeżych drożdży, lub 1 1/2 opakowania suchych drożdzy ok. 12g
- 1 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczki soli
- 20 g kaszy manny
- sól gruboziarnista, do posypania
- ziarna sezamu, do posypania
- 80 g kaszy jęczmiennej perłowej, lub innego rodzaju kasza jęczmnienna
- 300 g kaszy gryczanej, prażonej lub niepalonej
Przygotowanie
1 Do naczynia miksującego wsypać kaszę gryczaną i jęczmienną, zemleć 30 s/obr. 10.
2 Dodać wodę, mąkę, olej, masło, drożdże, cukier i sól, wyrobić ciasto 3 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
3 Przełożyć ciasto na stolnicę i uformować kulę. Posypać kaszą manną, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, lub do momentu, aż urośnie dwukrotnie.
4 Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
5 Gdy ciasto urośnie, podzielić je na 4 kawałki, każdy rozwałkować na płat o grubości ok. 0,5 cm (tworząc prostokąt o rozmiarach 15 x 20 cm). Radełkiem do wykrawania ciasta lub ostrym nożem kroić ciasto na długie paski o szerokości około 2 cm. Posypać solą i sezamem, skręcić w spirale i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6 Piec ok. 15 min (200°C).Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Aby paluchy miały intensywniejszy smak, można je posypać większą ilością soli. Podawać z dipami.
Przepis z książki: Najlepsze przepisy użytkowników Przepisowni.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSmaczne, choć najlepsze
Smaczne, choć najlepsze pierwszego dnia. Pózniej twardnieją na kość.
Ja zrobiłam, ale według mnie
Ja zrobiłam, ale według mnie trzeba dłużej kaszę zemleć, bo wyszłymi grube gródki i cięzko było jeść.
Zgadzam się z Tobą, bo
Zgadzam się z Tobą, bo dokładnie tak samo wyszło mi ciasto bardzo sypkie. Koniec końców musiałam dodać wody i wyrobić raz jeszcze. A efekt nie był wcale taki, jak na zdjeciu. Podejrzewam, ze kasze należy zmielić porządnie na proszek.
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
pyszne
pyszne
Super przekąska
Super przekąska
Dodałam do moich kolekcji,
Dodałam do moich kolekcji, muszę koniecznie wypróbować
Bardzo ciekawy pomysł na
Bardzo ciekawy pomysł na przekąskę
Dodałam do moich kolekcji i na pewno wypróbuję 
Dodałam do moich kolekcji na
Dodałam do moich kolekcji na pewno przetestuje
Aldona
wygląda pysznie ale właśnie
wygląda pysznie ale właśnie to zrobiłam i coś nie moge uformować bo ciasto się sypie... może coś zrobilam źle ... zobcze jak sie upiecze
znakomita przekąska
znakomita przekąska
Przepis extra.. Polecam
Przepis extra..
Polecam
dana08
Pyszne ;o)
Pyszne ;o)
;o)
To jest wprost REWELACYJNA
To jest wprost REWELACYJNA przekąska. Polecam! ! !
Głosujcie na nasz przepis z Polski na Facebooku- dziś ! POZDRAWIAM.
Lidka Abramowicz
Super przekąska
Super przekąska
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
(Brak tematu)
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Super przekąska
Super przekąska
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa