3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PALUSZKI KASZACZKI


Wydrukuj:
4

Składniki

50 porcja/porcje/porcji

  • 300 g wody, letniej
  • 200 g mąki
  • 70 g oleju
  • 30 g masła
  • 30 g świeżych drożdży, lub 1 1/2 opakowania suchych drożdzy ok. 12g
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • 20 g kaszy manny
  • sól gruboziarnista, do posypania
  • ziarna sezamu, do posypania
  • 80 g kaszy jęczmiennej perłowej, lub innego rodzaju kasza jęczmnienna
  • 300 g kaszy gryczanej, prażonej lub niepalonej
5

Przygotowanie

  1. 1 Do naczynia miksującego wsypać kaszę gryczaną i jęczmienną, zemleć 30 s/obr. 10.

    2 Dodać wodę, mąkę, olej, masło, drożdże, cukier i sól, wyrobić ciasto 3 min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto.

    3 Przełożyć ciasto na stolnicę i uformować kulę. Posypać kaszą manną, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, lub do momentu, aż urośnie dwukrotnie.

    4 Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.

    5 Gdy ciasto urośnie, podzielić je na 4 kawałki, każdy rozwałkować na płat o grubości ok. 0,5 cm (tworząc prostokąt o rozmiarach 15 x 20 cm). Radełkiem do wykrawania ciasta lub ostrym nożem kroić ciasto na długie paski o szerokości około 2 cm. Posypać solą i sezamem, skręcić w spirale i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    6 Piec ok. 15 min (200°C).Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Aby paluchy miały intensywniejszy smak, można je posypać większą ilością soli. Podawać z dipami.

Przepis z książki: Najlepsze przepisy użytkowników Przepisowni.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Smaczne, choć najlepsze

    Zgłoszony przez Angelica na czerwca 4, 2016 at 08:49.

    Smaczne, choć najlepsze pierwszego dnia. Pózniej twardnieją na kość.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja zrobiłam, ale według mnie

    Zgłoszony przez anzales na lipca 22, 2015 at 08:49.

    Ja zrobiłam, ale według mnie trzeba dłużej kaszę zemleć, bo wyszłymi grube gródki i cięzko było jeść.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zgadzam się z Tobą, bo

    Zgłoszony przez mikulina na stycznia 4, 2015 at 11:54.

    Zgadzam się z Tobą, bo dokładnie tak samo wyszło mi ciasto bardzo sypkie. Koniec końców musiałam dodać wody i wyrobić raz jeszcze. A efekt nie był wcale taki, jak na zdjeciu. Podejrzewam, ze kasze należy zmielić porządnie na proszek. 

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne

    Zgłoszony przez wiola77712 na czerwca 24, 2014 at 00:02.

    pyszne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przekąska

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na czerwca 19, 2014 at 19:02.

    Super przekąska Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodałam do moich kolekcji,

    Zgłoszony przez agusia696 na czerwca 15, 2014 at 08:33.

    Dodałam do moich kolekcji, muszę koniecznie wypróbować

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo ciekawy pomysł na

    Zgłoszony przez Szarlotka na czerwca 14, 2014 at 21:01.

    Bardzo ciekawy pomysł na przekąskę  tmrc_emoticons.) Dodałam do moich kolekcji i na pewno wypróbuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodałam do moich kolekcji na

    Zgłoszony przez aldicym na czerwca 14, 2014 at 15:53.

    Dodałam do moich kolekcji na pewno przetestuje tmrc_emoticons.;)

    Aldona

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wygląda pysznie ale właśnie

    Zgłoszony przez Agulacz na czerwca 13, 2014 at 14:51.

    wygląda pysznie ale właśnie to zrobiłam i coś nie moge uformować bo ciasto się sypie... może coś zrobilam źle ... zobcze jak sie upiecze tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • znakomita przekąska

    Zgłoszony przez ilonaw na czerwca 13, 2014 at 07:07.

    znakomita przekąska tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis extra.. Polecam

    Zgłoszony przez Danuta Baska na czerwca 12, 2014 at 23:59.

    Przepis extra..tmrc_emoticons.) Polecam

    dana08

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne ;o)

    Zgłoszony przez anka25 na czerwca 12, 2014 at 22:49.

    Pyszne ;o)

    ;o)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To jest wprost REWELACYJNA

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na czerwca 12, 2014 at 22:46.

    To jest wprost REWELACYJNA przekąska. Polecam! ! ! smileys Głosujcie na nasz przepis z Polski na Facebooku- dziś ! POZDRAWIAM.

     

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przekąska

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na czerwca 12, 2014 at 18:29.

    Super przekąska tmrc_emoticons.D

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez ElaK na czerwca 12, 2014 at 18:11.

    tmrc_emoticons.)

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przekąska 

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na czerwca 12, 2014 at 16:15.

    Super przekąska  tmrc_emoticons.)

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze