Składniki
8 porcja/porcje/porcji
- 100 g mąki
- 2 jajka
- 80 g mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 300 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 10 g oleju
- 1 ząbka czosnku
- 100-120 g białej cebuli, pokrojonej na kawałki
- 80 g parmezan, pokrojonego na kawałki
- 4 porcje serka kremowego, ok. 70 g
Przygotowanie
1 Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C.
2 Do naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić 15 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia i odstawić.
3 Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5.
4 Dodać oliwę, zdjąć miarkę, dusić 5 min/Varoma/obr. 1.
5 Dodać cukinię i sól, zmiksować 5 s/obr. 5.
6 Dodać parmezan, mleko, mąkę i jajka, zmiksować 10 s/obr. 7.
7 8 natłuszczonych małych naczynek do zapiekania wypełnić do połowy masą, do każdego włożyć pół porcji serka i przykryć pozostałą częścią masy. Piec 25 minut (200°C).
8 Przed wyjęciem z foremek odstawić do ostygnięcia na 10 minut.
Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
• Danie można podawać w naczynkach, w których zostało upieczone. • Ten przepis to dobry sposób, aby przemycić do dziecięcego menu potrawę z cukinii. • Podawać na ciepło z sałatką jako lekki obiad. Można serwować jako dodatek do dania głównego.
Przepis z książki: Najlepsze przepisy użytkowników Przepisowni.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo smaczne
Bardzo smaczne
Fajne, delikatne i smaczne
Fajne, delikatne i smaczne mufinki
moim zdaniem idealne zamiast ziemnaków do głównego dania.
Bardzo dobre, połączyłam je
Bardzo dobre, połączyłam je jako piątkowe drugie danie z tapenadą z bakłażana by Annjak
Bardzo dobre, do wypróbowania
Bardzo dobre, do wypróbowania jeszcze z kulkami z mozarelli
Ja dodałam ser mozzarella
Akurat na cukiniowy sezon
Akurat na cukiniowy sezon
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
przepyszne ! robiłam też z
przepyszne ! robiłam też z braku laku w silikonowych muffinkach - da się
Acha- moja 1,5 roczna córcia
Acha- moja 1,5 roczna córcia też się zajada
REWELACJA!!!! Robilam już
REWELACJA!!!! Robilam już kilka razy... Każdemu smakują... Ja mocniej przyprawiam- 3 ząbki czosnku, łyżeczka soli i pieprz... PYCHA!!! Piekę w kokilkach- wychodzą 4 spore babeczki i jedna mała. Daję serek kremowy Turek, ale koniecznie smakowy- czosnkowy lub ziołowy...
Jutro wypróbuję...
Jutro wypróbuję...
Typu Philadelphia
Typu Philadelphia
Pozdrawiam Mixi
Mixi czy chodzi o serek typu
Mixi czy chodzi o serek typu almette?
Babeczki bardzo smaczne,
Babeczki bardzo smaczne, zdecydowanie polecam.
Chciałabym się jeszcze dopytać, o jaki serek chodzi - czy topiony kremowy czy typu Philadelphia? Ja dałam kulki mozarelli i też było świetne.
świetny przepis, polecam:)))
świetny przepis, polecam
))
Alicj@
zrobiłam. wyszło 15 szt...
zrobiłam. wyszło 15 szt... hit dzisiejszego wieczoru!!! pyszne! polecam...