3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
  • thumbnail image 7
  • thumbnail image 8
  • thumbnail image 9
  • thumbnail image 10
  • thumbnail image 11
  • thumbnail image 12
  • thumbnail image 13
  • thumbnail image 14
  • thumbnail image 15
  • thumbnail image 16
  • thumbnail image 17
  • thumbnail image 18
  • thumbnail image 19
  • thumbnail image 20
  • thumbnail image 21
  • thumbnail image 22
  • thumbnail image 23
  • thumbnail image 24
  • thumbnail image 25
  • thumbnail image 26
  • thumbnail image 27
  • thumbnail image 28
  • thumbnail image 29
  • thumbnail image 30
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CIASTO NA PIEROGI


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Pierogi

  • 1 jajko
  • 25 g oleju (5 łyżek)
  • 250 g wrzącej wody
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
5

Przygotowanie

  1. 500 g mąki przesiać do naczynia TM.
    - - -
  2. Wlać 250 g wrzątku i wymieszać 1,5 min / obr. Ciasto
    - - -
  3. Odczekać 3 min i dodać 1 całe jajko (czekanie jest konieczne, gdyż inaczej jajko się zetnie). Wyrobić 1,5 min / obr. Ciasto
    - - -
  4. Dodać 25 g oleju i pół łyżeczki soli – wyrobić 1,5 min / obr. Ciasto
    - - -
  5. Wyciągnąć ciasto z naczynia TM, zagnieść ręcznie, uformować kulę i trzymać przykryte ściereczką (lub zawinąć folią spożywczą). Można zostawić na chwilę, żeby "odpoczęło".
    Odrywać po kawałku i cienko wałkować. Resztę ciasta trzymać przykryte ściereczką (lub zawinęte folią spożywczą), aby nie wyschło.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Aby wyciągnąć ciasto z naczynia TM, należy naczynie odwrócić (nad stolnicą) i pokręcić nasadką noży (zewnętrzna strona naczynia).


Z tej porcji ciasta wychodzi ok. 80 pierogów (przy bardzo cienko rozwałkowanym cieście; w innym przypadku pierogów będzie mniej).


To ciasto nie pęka, jeśli gotowe pierogi włożymy do zamrażalnika.
Pierogi należy rozłożyć na posypanej mąką desce do krojenia (tacce lub talerzu) i wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Następnie przełożyć do woreczków do mrożenia.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Robiłam pierogi pierwszy raz w życiu. Wyszły...

    Zgłoszony przez martek_sz na grudnia 25, 2022 at 10:46.

    Robiłam pierogi pierwszy raz w życiu. Wyszły rewelacyjnie Big SmileBig SmileBig Smile Nawet moja mama pochwaliła ciasto. Dziękuję za przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis!!! Pierogi wyszły tak pyszne jak...

    Zgłoszony przez Doni na stycznia 24, 2022 at 18:19.

    Super przepis!!! Pierogi wyszły tak pyszne jak mojej mamy😄 Dziękuję 😘

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelacyjny. Z pewnością wykorzystam w...

    Zgłoszony przez martaszk na listopada 12, 2021 at 15:58.

    Przepis rewelacyjny. Z pewnością wykorzystam w najbliższym czasie do lepienia uszek. Dziękuję.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cudowne ciasto! Delikatne ale skleja się...

    Zgłoszony przez Daphne na stycznia 3, 2021 at 15:37.

    Cudowne ciasto! Delikatne ale skleja się rewelacyjnie i nie rozpada w czasie gotowania. Wyszły mi 72 pierogi.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Akali to proste ja robię 2 razy ciasto i osobno...

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 27, 2020 at 21:22.

    Akali to proste ja robię 2 razy ciasto i osobno wkładam do woreczków aby ciasto nie wysychało . Polecam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto rewelacyjne!!!! Bardzo elastyczne, łatwe...

    Zgłoszony przez Akali na grudnia 25, 2020 at 11:40.

    Ciasto rewelacyjne!!!! Bardzo elastyczne, łatwe do rozwałkowania, super się klei. Ale z porcji wyszły mi 43 pierogi!!!! Nie wiem w jaki sposób można zrobić 80-100 pierogów???😁 POLECAM!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam. Nie wiem jak to mozliwe żeby wyszło 80...

    Zgłoszony przez Radik110 na grudnia 23, 2020 at 19:00.

    Witam. Nie wiem jak to mozliwe żeby wyszło 80 pierogów . 40 max. I ciasto na początku jest ok . Po chwili szybko schnie i nie lepi się. Przejdę do pierogów jutro ponownie bo mnie trafiło z tym ciastem. I niestety nie sadze ze jest jakieś rewelacyjne .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis petarda.!!!

    Zgłoszony przez K.Bach na grudnia 11, 2020 at 19:42.

    przepis petarda.!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super. Bardzo dobry przepis.

    Zgłoszony przez Szak007 na listopada 24, 2020 at 15:15.

    Super. Bardzo dobry przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam wczoraj ok 90, dziś dogrywka. Nie...

    Zgłoszony przez kiniaq na listopada 24, 2020 at 10:48.

    Zrobiłam wczoraj ok 90, dziś dogrywka. Nie pamiętam kiedy jadłam tak dobre pierogi. Przepis sztos!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Od kiedy odkryłam ten przepis pierogi goszczą u...

    Zgłoszony przez Mokog77 na października 31, 2020 at 22:25.

    Od kiedy odkryłam ten przepis pierogi goszczą u mnie bardzo często. Wcześniej daj Boże raz na kilka lat. Teraz naprawdę robienie pierogów to frajda. Ja oraz cała moja rodzina bardzo dziękujemy 😘

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mi wyszlo tylko ok 50 sztuk, jakim cudem az...

    Zgłoszony przez jollek81 na października 11, 2020 at 12:02.

    Mi wyszlo tylko ok 50 sztuk, jakim cudem az 80-100🤔🙃

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • REWELACJA! Pierogi robię już ładnych kilka lat...

    Zgłoszony przez poziomka88 na lipca 10, 2020 at 11:08.

    REWELACJA! Pierogi robię już ładnych kilka lat ale to ciasto pobija wszystko, mie dodawalam jajka ale i tak rewelacja. 4,5min i ciasto gotowe tmrc_emoticons.) Polecam serdecznie wszystkim i dziekuję za dodanie , pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super ciasto, jak podpytałam moja mame to ona...

    Zgłoszony przez AsiaMar na czerwca 9, 2020 at 12:27.

    Super ciasto, jak podpytałam moja mame to ona robi takie samo tmrc_emoticons.) robilam pierogi z truskawkami, pyszne wyszly tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • NAJLEPSZE CIASTO EVER! Lepienie pierogów stało...

    Zgłoszony przez litwinki na czerwca 1, 2020 at 21:23.

    NAJLEPSZE CIASTO EVER! Lepienie pierogów stało się przyjemnością!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto super. Pierogi exra się zaklejają, co...

    Zgłoszony przez Olka Fasolka na kwietnia 26, 2020 at 19:32.

    Ciasto super. Pierogi exra się zaklejają, co czasami w innych proporcja było wykonalne po namacaniu brzegu. Teraz zapomnij tmrc_emoticons.) ja użyłam oleju rzepakowego, gdzyby ktoś miał wątpliwości smak pierwsza klasa. Zostaje przepis ze mną. Dzięki magierka Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Skorzystałam z przepisu. Jednak nie dodawałam...

    Zgłoszony przez IwonaIwona na kwietnia 21, 2020 at 17:30.

    Skorzystałam z przepisu. Jednak nie dodawałam jajka. Dodałam troszeczkę ugotwanego ziemniaka, co powoduje ,że ciasto jest miękkie i nie twardnieje. Zamias oleju dodałam troszeczkę roztopipnego masła.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mc_74 napisał:...

    Zgłoszony przez magierka na kwietnia 16, 2020 at 16:26.

    mc_74 napisał:
    Jaki olej nalezy uzyc? Czy moze byc olej ryzowy? Lub maslo klarowane?


    Nie wiem. Proszę spróbować i dać nam wszystkim znać. Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zalogowałam się pierwszy raz od paru lat, żeby...

    Zgłoszony przez Kepasa na kwietnia 15, 2020 at 17:35.

    Zalogowałam się pierwszy raz od paru lat, żeby podziękować za ten wspaniały przepis tmrc_emoticons.) Teraz lepienie pierogów będzie przyjemnością tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniałe ciasto na pierogi....

    Zgłoszony przez Ewamaja na marca 19, 2020 at 18:13.

    Wspaniałe ciasto na pierogi.
    Dziękuję za przepis. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsze na świecie!

    Zgłoszony przez Kamila78 na marca 4, 2020 at 19:54.

    Najlepsze na świecie!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jaki olej nalezy uzyc? Czy moze byc olej ryzowy?...

    Zgłoszony przez mc_74 na stycznia 5, 2020 at 15:29.

    Jaki olej nalezy uzyc? Czy moze byc olej ryzowy? Lub maslo klarowane?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszły pyszne

    Zgłoszony przez Lila92 na grudnia 9, 2019 at 20:46.

    Wyszły pysznetmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam z połowy porcji. Wyszło bardzo fajne...

    Zgłoszony przez Abrakadabra 123 na listopada 2, 2019 at 14:30.

    Robiłam z połowy porcji. Wyszło bardzo fajne elastyczne ciasto. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobry przepis i dobrze wszystko opisane co należy...

    Zgłoszony przez SowaM na października 31, 2019 at 17:47.

    Dobry przepis i dobrze wszystko opisane co należy robić.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super dobre

    Zgłoszony przez Mama marzena na października 29, 2019 at 16:59.

    Super dobre Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest rewelacyjne. Dawno z taka...

    Zgłoszony przez gosiekpio na lipca 16, 2019 at 11:21.

    Ciasto jest rewelacyjne. Dawno z taka przyjemnością nie lepiłam pierogów.Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest rewelacyjne. Dawno z taka...

    Zgłoszony przez gosiekpio na lipca 16, 2019 at 11:05.

    Ciasto jest rewelacyjne. Dawno z taka przyjemnością nie lepiłam pierogów.Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto super . Nie dodałem jajka. (Córka...

    Zgłoszony przez macwies na lipca 6, 2019 at 15:28.

    Ciasto super Smile. Nie dodałem jajka. (Córka weganka) Mąkę, wodę i olej wsypałem do naczynia. Czas ustawiłem na 4,5 minuty. Wychodzi idealne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto rewelacyjne, bardzo elastyczne. Pierogi po...

    Zgłoszony przez chusteczka na stycznia 26, 2019 at 18:45.

    Ciasto rewelacyjne, bardzo elastyczne. Pierogi po rozmrożeniu również pyszne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wychodzą pyszne jak zawsze -

    Zgłoszony przez Leonek2013 na stycznia 12, 2019 at 18:30.

    Wychodzą pyszne jak zawsze -tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis, wypróbowany, polecam...

    Zgłoszony przez kociak na stycznia 12, 2019 at 13:46.

    Super przepis, wypróbowany, polecam 🥟🥟🥟🥟🥟

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super miękkie i pyszne ciasto. W świeta użyłam...

    Zgłoszony przez kinadm na grudnia 28, 2018 at 13:05.

    Super miękkie i pyszne ciasto. W świeta użyłam go go lepienia uszek. Goście byli zachwyceni. Polecam Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto super ...

    Zgłoszony przez Aganesu Hello Kitty na grudnia 23, 2018 at 11:25.

    Ciasto super tmrc_emoticons.D
    Miękkie , sprężyste łatwo sie wałkuje tmrc_emoticons.) .
    Juz zrobiene tmrc_emoticons.D
    Jedynie co to mi akurat tyl nie wysło tmrc_emoticons.( chyba zrobiłam zbyt grube :P

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja. Pierwszy raz w życiu pierogi mi się...

    Zgłoszony przez lunaris na grudnia 16, 2018 at 16:09.

    Rewelacja. Pierwszy raz w życiu pierogi mi się nie rozwaliły podczas gotowania tmrc_emoticons.;) Co prawda robiłam je drugi raz w życiu , więc tym większy sukces tmrc_emoticons.D Dodaję do ulubionych przepisów

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetnie ciasto. Dobrze się lepi, a po...

    Zgłoszony przez meggis na grudnia 12, 2018 at 22:38.

    Świetnie ciasto. Dobrze się lepi, a po ugotowaniu jest smaczne.

    Z tego przepisu zrobiłam też ciasto na uszka do barszczu Wigilijnego tmrc_emoticons.;)

    Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moje ulubione ciasto na pierogi -

    Zgłoszony przez Leonek2013 na grudnia 12, 2018 at 15:55.

    Moje ulubione ciasto na pierogi -tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To ciasto jest rewelacyjne! W życiu nie miałam w...

    Zgłoszony przez Farba na listopada 16, 2018 at 13:49.

    To ciasto jest rewelacyjne! W życiu nie miałam w rękach tak fantastycznego ciasta! Aż się chciało kleić i kleić tmrc_emoticons.) Gratuluję przepisu i zabieram ze sobą na stałe tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis!! szybko, sprawnie, nie klei się do...

    Zgłoszony przez Kalkosia na października 26, 2018 at 10:10.

    Super przepis!! szybko, sprawnie, nie klei się do blatu, ale za to pierożki lepi się expresowo..

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto rewelacja 👩‍🍳

    Zgłoszony przez lilian242 na września 14, 2018 at 14:08.

    ciasto rewelacja 👩‍🍳

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mistrzostwo świata 😀 wspaniałe, polecam 😊

    Zgłoszony przez malgorzatka na sierpnia 8, 2018 at 23:50.

    Mistrzostwo świata 😀 wspaniałe, polecam 😊

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • "Niebo w gębie" - właśnie jesteśmy po...

    Zgłoszony przez grzesio99 na czerwca 16, 2018 at 14:55.

    "Niebo w gębie" - właśnie jesteśmy po posiłku. Zrobiłem ciasto, żona zrobiła pierogi - a dzieci zjadły (my kilka też). Przepis rewelacyjny - POLECAM

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest Pani Super Gospodynią uwielbiam takie...

    Zgłoszony przez jaga252 na czerwca 8, 2018 at 15:17.

    Jest Pani Super Gospodynią Smile uwielbiam takie kreatywne osoby, które umieja tradycyjne przepisy wykorzystać w TM . Pierogi są obłędne, po ostatnich moich gnieciuchach miałam się już poddać a tu taki przepis, brak słów jakie są pyszne !!!!!
    Gratuluję kreatywności Cooking 7

    Jaga252

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny przepis- pierwszy raz w życiu wyszło...

    Zgłoszony przez markar na czerwca 4, 2018 at 20:14.

    Rewelacyjny przepis- pierwszy raz w życiu wyszło mi tak mięciutkie ciasto. Serdecznie dziękuję.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Również polecam

    Zgłoszony przez JuśkaReszczyk na stycznia 2, 2018 at 16:34.

    Również polecam tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto naprawdę świetne

    Zgłoszony przez Agniesia0101 na stycznia 1, 2018 at 17:16.

    Ciasto naprawdę świetne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjne !!!

    Zgłoszony przez aliman29 na grudnia 18, 2017 at 23:56.

    Rewelacyjne !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Genialny przepis na ciasto pierogowe. Wracam do...

    Zgłoszony przez xulax na grudnia 14, 2017 at 16:39.

    Genialny przepis na ciasto pierogowe. Wracam do niego za każdym razem, gdy zabieram się za gotowanie pierogów na obiad. Pasuje do każdego rodzaju nadzienia, robi się samo, a w dodatku świetnie się układa w ręku i idealnie klei! CUD MIÓD MALINA

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre ciasto. Bez jajka wychodzi bardziej...

    Zgłoszony przez esti-zet na listopada 23, 2017 at 23:11.

    Bardzo dobre ciasto. Bez jajka wychodzi bardziej miękkie ale to się super klei jest wyraźne. Polecam 😊

    esti i thermomix

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wertka napisał:...

    Zgłoszony przez magierka na listopada 18, 2017 at 17:27.

    Wertka napisał:
    czy zamiast mąki pszennej można dać zytnią ?


    Tego nie wiem. Spróbuj i daj znać, jak wyszło ciasto. Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •