thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
20min
porcja/porcje/porcji
2 litr/litra/litry/litrów
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 03/01/16
zmieniono dnia: 03/01/16

Składniki

likier

  • 800 g whisky
  • 10 g soli
  • 160 g cukru trzcinowego
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 400 g kawy, zaparzonej, (z 4 łyżek kawy)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    likier
  1. 1. do naczynia wlać mleko kokosowe, dodać cukier i sól, gotować 20min/100*/obr.1

    2. dodać kawę (bez fusów) i whisky, wymieszać 10sek/obr2

    3. przelać do butelek, zamknąć po wystygnięciu

Porady

przechowywać w temp. pokojowej, po otwarciu w lodówce

idealny jako prezent, lub na zimowy wieczór ...

 

smacznego tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

uff ... domowy baileys (wegański)

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 20, 2016 at 11:39

    czy mleko kokosowe z puszki mogę zastąpić tym wykonanym w TM ??

  • kwietnia 13, 2016 at 19:05

    Ivett

    jak dla mnie jestem zdecydowanie na nie tmrc_emoticons.( może gdyby nie dodać wogóle soli?ja ją cały czas czułam.dobrze że zrobiłam z 1/2 porcji bo i tak wszystko zostało wylane.szkoda whisky.Ale każdemu ma prawo smakować coś innego. tmrc_emoticons.D

    proszę spróbować zatem kiedyś zrobić bez soli, lub użyć jej mniej i sprawdzić.

    przykro mi, że nie smakowało.

    przepis jest oryginalny, został przeze mnie tylko zaadaptowany na TM i muszę przyznać, że nic w nim nie zmieniłam prócz zastąpienia mleka skondensowanego mlekiem kokosowym. robiłam go też już kilkakrotnie i wyszedł za każdym razem znakomity ... naprawdę mi przykro  tmrc_emoticons.(

    myślę jeszcze, czy przypadkiem sól nie była zbyt lekka ? czasami sól jest tak drobno zmielona, że prawie puder przypomina. aby zachowa proporcje tego przepisu powinno się użyć 1 małą łyżeczkę soli  tmrc_emoticons.)

    pozdrawiam

     

    wiesia w 

  • kwietnia 13, 2016 at 18:55

    AngelinaK

    Witam. Czy można zastąpić whisky jakimś innym alkoholem?

    witaj, 

    można zrobić na czystym spirytusie, ale radziłabym wtedy dodać trochę ekstraktu waniliowego  tmrc_emoticons.)

     

    wiesia w 

  • kwietnia 13, 2016 at 18:53

    JOANNA MORAWSKA KOSZALIN

    Zawsze częstuję swoich znajomych likierem z kukułek z ABC, i zastanawiałam się jak tu zrobić wersję jakiegoś likieru bez mleka skondensowanego. No i jest, będę robić. Fajny przepis. Pozdrawiam 

    dziękuję za miły komentarz  tmrc_emoticons.)

     

    wiesia w 

  • kwietnia 7, 2016 at 16:48
    3.0

    Witam, własnie stawiam pierwsze kroki z Thermomixem i postanowiłam zacząć od likieru. Wykonanie to pestka, rewelacja. Ale jeżeli chodzi o smak to troche za słone.

  • lutego 16, 2016 at 12:49

    jak dla mnie jestem zdecydowanie na nie tmrc_emoticons.( może gdyby nie dodać wogóle soli?ja ją cały czas czułam.dobrze że zrobiłam z 1/2 porcji bo i tak wszystko zostało wylane.szkoda whisky.Ale każdemu ma prawo smakować coś innego. tmrc_emoticons.D

  • lutego 3, 2016 at 20:23

    Witam. Czy można zastąpić whisky jakimś innym alkoholem?

  • stycznia 3, 2016 at 22:10
    5.0

    Zawsze częstuję swoich znajomych likierem z kukułek z ABC, i zastanawiałam się jak tu zrobić wersję jakiegoś likieru bez mleka skondensowanego. No i jest, będę robić. Fajny przepis. Pozdrawiam 

Are you sure to delete this comment ?