Tu jesteś:
4
Składniki
2 litr/litra/litry/litrów
likier
- 800 g whisky
- 10 g soli
- 160 g cukru trzcinowego
- 2 puszki mleka kokosowego
- 400 g kawy, zaparzonej, (z 4 łyżek kawy)
-
6
20min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
1. do naczynia wlać mleko kokosowe, dodać cukier i sól, gotować 20min/100*/obr.1
2. dodać kawę (bez fusów) i whisky, wymieszać 10sek/obr2
3. przelać do butelek, zamknąć po wystygnięciu
likier
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
przechowywać w temp. pokojowej, po otwarciu w lodówce
idealny jako prezent, lub na zimowy wieczór ...
smacznego
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzczy mleko kokosowe z puszki
czy mleko kokosowe z puszki mogę zastąpić tym wykonanym w TM ??
Ivett napisał: jak dla mnie
proszę spróbować zatem kiedyś zrobić bez soli, lub użyć jej mniej i sprawdzić.
przykro mi, że nie smakowało.
przepis jest oryginalny, został przeze mnie tylko zaadaptowany na TM i muszę przyznać, że nic w nim nie zmieniłam prócz zastąpienia mleka skondensowanego mlekiem kokosowym. robiłam go też już kilkakrotnie i wyszedł za każdym razem znakomity ... naprawdę mi przykro
myślę jeszcze, czy przypadkiem sól nie była zbyt lekka ? czasami sól jest tak drobno zmielona, że prawie puder przypomina. aby zachowa proporcje tego przepisu powinno się użyć 1 małą łyżeczkę soli
pozdrawiam
wiesia w
AngelinaK napisał: Witam. Czy
witaj,
można zrobić na czystym spirytusie, ale radziłabym wtedy dodać trochę ekstraktu waniliowego
wiesia w
JOANNA MORAWSKA KOSZALIN
dziękuję za miły komentarz
wiesia w
Witam, własnie stawiam
Witam, własnie stawiam pierwsze kroki z Thermomixem i postanowiłam zacząć od likieru. Wykonanie to pestka, rewelacja. Ale jeżeli chodzi o smak to troche za słone.
jak dla mnie jestem
jak dla mnie jestem zdecydowanie na nie
może gdyby nie dodać wogóle soli?ja ją cały czas czułam.dobrze że zrobiłam z 1/2 porcji bo i tak wszystko zostało wylane.szkoda whisky.Ale każdemu ma prawo smakować coś innego. 
Witam. Czy można zastąpić
Witam. Czy można zastąpić whisky jakimś innym alkoholem?
Zawsze częstuję swoich
Zawsze częstuję swoich znajomych likierem z kukułek z ABC, i zastanawiałam się jak tu zrobić wersję jakiegoś likieru bez mleka skondensowanego. No i jest, będę robić. Fajny przepis. Pozdrawiam