3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

uff ... domowy baileys (wegański)


Wydrukuj:
4

Składniki

2 litr/litra/litry/litrów

likier

  • 800 g whisky
  • 10 g soli
  • 160 g cukru trzcinowego
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 400 g kawy, zaparzonej, (z 4 łyżek kawy)
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    likier
  1. 1. do naczynia wlać mleko kokosowe, dodać cukier i sól, gotować 20min/100*/obr.1

    2. dodać kawę (bez fusów) i whisky, wymieszać 10sek/obr2

    3. przelać do butelek, zamknąć po wystygnięciu

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

przechowywać w temp. pokojowej, po otwarciu w lodówce

idealny jako prezent, lub na zimowy wieczór ...

 

smacznego tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • czy mleko kokosowe z puszki

    Zgłoszony przez roxanna na lipca 20, 2016 at 11:39.

    czy mleko kokosowe z puszki mogę zastąpić tym wykonanym w TM ??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ivett napisał: jak dla mnie

    Zgłoszony przez wiesia w na kwietnia 13, 2016 at 19:05.

    Ivett

    jak dla mnie jestem zdecydowanie na nie tmrc_emoticons.( może gdyby nie dodać wogóle soli?ja ją cały czas czułam.dobrze że zrobiłam z 1/2 porcji bo i tak wszystko zostało wylane.szkoda whisky.Ale każdemu ma prawo smakować coś innego. tmrc_emoticons.D

    proszę spróbować zatem kiedyś zrobić bez soli, lub użyć jej mniej i sprawdzić.

    przykro mi, że nie smakowało.

    przepis jest oryginalny, został przeze mnie tylko zaadaptowany na TM i muszę przyznać, że nic w nim nie zmieniłam prócz zastąpienia mleka skondensowanego mlekiem kokosowym. robiłam go też już kilkakrotnie i wyszedł za każdym razem znakomity ... naprawdę mi przykro  tmrc_emoticons.(

    myślę jeszcze, czy przypadkiem sól nie była zbyt lekka ? czasami sól jest tak drobno zmielona, że prawie puder przypomina. aby zachowa proporcje tego przepisu powinno się użyć 1 małą łyżeczkę soli  tmrc_emoticons.)

    pozdrawiam

     

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • AngelinaK napisał: Witam. Czy

    Zgłoszony przez wiesia w na kwietnia 13, 2016 at 18:55.

    AngelinaK

    Witam. Czy można zastąpić whisky jakimś innym alkoholem?

    witaj, 

    można zrobić na czystym spirytusie, ale radziłabym wtedy dodać trochę ekstraktu waniliowego  tmrc_emoticons.)

     

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • JOANNA MORAWSKA KOSZALIN

    Zgłoszony przez wiesia w na kwietnia 13, 2016 at 18:53.

    JOANNA MORAWSKA KOSZALIN

    Zawsze częstuję swoich znajomych likierem z kukułek z ABC, i zastanawiałam się jak tu zrobić wersję jakiegoś likieru bez mleka skondensowanego. No i jest, będę robić. Fajny przepis. Pozdrawiam 

    dziękuję za miły komentarz  tmrc_emoticons.)

     

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, własnie stawiam

    Zgłoszony przez edko77 na kwietnia 7, 2016 at 16:48.

    Witam, własnie stawiam pierwsze kroki z Thermomixem i postanowiłam zacząć od likieru. Wykonanie to pestka, rewelacja. Ale jeżeli chodzi o smak to troche za słone.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jak dla mnie jestem

    Zgłoszony przez Ivett na lutego 16, 2016 at 12:49.

    jak dla mnie jestem zdecydowanie na nie tmrc_emoticons.( może gdyby nie dodać wogóle soli?ja ją cały czas czułam.dobrze że zrobiłam z 1/2 porcji bo i tak wszystko zostało wylane.szkoda whisky.Ale każdemu ma prawo smakować coś innego. tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam. Czy można zastąpić

    Zgłoszony przez AngelinaK na lutego 3, 2016 at 20:23.

    Witam. Czy można zastąpić whisky jakimś innym alkoholem?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zawsze częstuję swoich

    Zgłoszony przez JOANNA MORAWSKA KOSZALIN na stycznia 3, 2016 at 22:10.

    Zawsze częstuję swoich znajomych likierem z kukułek z ABC, i zastanawiałam się jak tu zrobić wersję jakiegoś likieru bez mleka skondensowanego. No i jest, będę robić. Fajny przepis. Pozdrawiam 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze