3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

SOK ŻURAWINOWY


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

SOK

  • 100 g wody
  • 1000 g cukru
  • 1500 g świeżych owoców żurawiny
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

    SOK
  1. Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek.

    Do koszyczka odważyć 500g wypłukanej żurawiny, zamknąc pokrywę.

    Nałożyc przystawkę varoma, wsypac do niej resztę żurawiny i zasypać cukrem

    Wszystko razem gotowac 20 min /temp.varoma/obr. 2-3

    UWAGA !!!! 

    Sok może kipieć, prosze pilnować pod koniec gotowania i wtedy ewentualnie "podkręcić" obroty na wyższe 7-8, lub na chwilę przerwać gotowanie. Podkręcenie obrotów działa jak uchylenie tradycyjnej pokrywki w garnku.

    Sok przelać do butelek, będzie go około 1 litr. Z owoców zrobic konfiturę do mięsa lub jako dżem- przepis osobny  podaję w kolejnej publikacji

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Warto poczytać o niezwykle zdrowotnych właściwościach żurawiny. Ja tutaj przytoczę tylko niektóre z nich. Najlepszy jest sok żurawinowy.

Żurawina jako źródło urodyStarzenie się jest nieuniknionym procesem dotykającym wszystkie organizmy żywe, dlatego ciągle poszukiwane są metody, które mogłyby go spowolnić. Jak wiadomo starzenie z biologicznego punktu widzenia związane jest z utlenianiem substancji budulcowych żywego organizmu, np. białek. Wolne rodniki mogą przyspieszać procesy komórkowego utleniania i uszkodzenia tkanek, a co za tym idzie prowadzić do szybszego starzenia i pojawienia się wielu chorób, w tym nowotworów. Owoce żurawiny są bogatym źródłem antyoksydantów, dzięki czemu chronią przed działaniem wolnych rodników i starzeniem się organizmu.Także w gabinetach kosmetycznych można poddać się zabiegom pielęgnacyjno – odżywczym na bazie żurawiny, skierowanym przede wszystkim do kobiet dojrzałych lub tych o przesuszonej, ziemistej cerze. Żurawina stanowi również składnik wielu kremów, masek i żelów o działaniu liftingującym.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Niestety, nie potrafię

    Zgłoszony przez gabi49 na października 18, 2014 at 13:23.

    Niestety, nie potrafię wytłumaczyć dlaczego tak Ci się nie udalo zrobić soku. Co tak kipiało, skoro nie było soku?  Może właśnie wykipiał? Może żurawina była kiepska?  tmrc_emoticons.((

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety po 20 minutach,

    Zgłoszony przez daga210 na października 17, 2014 at 20:11.

    Niestety po 20 minutach, cukier w Varomie nawet się nie rozpuścił, soku w pojemniku troszeczke, nawet nie słodki a żurawiny w koszyczku też w ogóle nie słodkie... ale kipieć kipiało... co jest grane..tmrc_emoticons.((

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wszystko zrobiłaś dobrze,

    Zgłoszony przez gabi49 na września 30, 2013 at 09:41.

    Wszystko zrobiłaś dobrze, tylko nie potrafiłaś opanować kipienia. Niestety to się zdarza i wtedy trzeba "podręcić" obroty na wyższe 6-8 lub na chwilę , jak zaczyna kipieć - wyłączyć , żeby sie uspokoiło. Można też robić mniejsze porce nie wkładając 1/2 kg do koszyczka.  Trzeba niestety być obecnym i patrzeć kiedy zaczyna kipieć. Nie można sobie pozwolic na odejście i czekanie na sygnał kończący.  Przykro mi, że tak Ci się stało, ale dla osób doświadczonych - kipienie zawartości nie jest problemem. tmrc_emoticons.(

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem co zrobiłam "nie

    Zgłoszony przez apetka na września 30, 2013 at 08:37.

    Nie wiem co zrobiłam "nie tak" ale mi starsznie ten sok wylewł się  na TM - chlapało po całej kuchni !! Okropność - wszystko sie kleiło a zrobiłam dokładnie jak w przepisie tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • w tym roku żurawiny mam pod

    Zgłoszony przez ilonaw na września 14, 2013 at 07:57.

    w tym roku żurawiny mam pod dostatkiem to wypróbowałam przepis na sok tmrc_emoticons.;) owoce przemroziłam bo one wtedy mają mięciutką skórkę i szybciej pękają tmrc_emoticons.;)  z 1 kg owoców uzyskałam 1 l soku a z owoców zrobiłam dżem , pychota Love zrobię jeszcze pojutrze powtórkę bo zima długa Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, nie będe z Tobą

    Zgłoszony przez gabi49 na września 29, 2012 at 18:03.

    Elu, nie będe z Tobą polemizować w temacie zamrażania owoców, bo się na tym nie znam. Big Smile W  ogóle nie znam się na Kuchni, to nie moja specjalność i nie mam nawet talentu w tym kierunku. Teraz dopiero , na starość,  odkryłam dzięki TM przyjemność w pieczeniu i gotowaniu.  Dlatego wywołuję tematy bo w ten sposób poznaję arkana sztuki kulinarnej. Jednak lubię wiedzieć dlaczego coś się robi, a czegoś się nie robi. Z natury jestem dociekliwaBig Smile Miałaś to szczęście, że mogłaś od babci czerpać  wiedzę, ja tej możliwości nie miałam.tmrc_emoticons.(  Dziś był cudowny , ciepły , jesienny dzień i takiego życzę wszystkim jutro i jeszcze w najbliższym tygodniu.Love

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu, panią Stefanię

    Zgłoszony przez ElaK na września 29, 2012 at 12:18.

    Gabrysiu, panią Stefanię Korzewską bardzo szanuję i często korzystam z jej rad i przepisów. Całą zimę piję napój na gardło i nie mam problemow takich jak wcześniej. Stosuję też inne nalewki i ziołowe lekarstwa. Moja mama jest pod jej wrażeniem od lat i chętnie słucha w Radiu Maryja jej audycji. Na temat p.Gessler i jej autorytetu nie chcę się wypowiadać.

    Jeśli chodzi o przemrazanie owoców, to robię to ponieważ pamiętam jak moja Babcia mówiła, że takie owoce po przymrozkach tracą swoją cierpkość. A ponieważ Babcia była mądrą kobietą, to wiele jej rad stosuję chociaż nie zawsze wiem dokładnie dlaczego. Sok z aronii mam dawno zrobiony a owoce były dobrze dojrzałe gdy przymrozków nie było. Dlatego wsadziłam je na noc do zamrarzarki a potem odparowałam je razem z liśćmi wiśni i malin.

    Pozdrawiam serdecznie i życzę ciepłego, pogodnego w sercu i za oknem, weekendu  tmrc_emoticons.)    tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, nie obrażam się. :D  O

    Zgłoszony przez gabi49 na września 28, 2012 at 21:14.

    Elu, nie obrażam się.tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D  O tych skutkach  zamrażania produktów  przeczytałam w książeczce  Pani Stefani Korzawskiej, słynnej zielarki (ma swoja stronę, programy w telewizji, artykuły w różnych czaopismach). Jednak zawsze mnie intrygowało dlaczego Magda Gessler ciągle neguje zamrażanie potraw, a Ona jest dla mnie wielkim autorytetem kulinarnym. Oczywiście sama mam zamrażarkę i to dużą i oczywiście wiele produktów zamrażam. Napisałam o tej energii potraw, żeby wywołać dyskusję bo już kiedyś też na ten temat czytałam  (kuchnia chińska). Poszperajcie, poczytajcie, to ciekawe tematy , z którymi nie spotykamy się w codziennym życiu.tmrc_emoticons.) Coś w tym jest! Może odezwie się tutaj jakas dietetyczka?tmrc_emoticons.;)  Ten temat to właściwie można przenieść na Forum. No, ale musiałam zareagować. Elu , ale dlaczego zamrażałaś te żurawiny, borówki i dziką różę?  Czym to jest podyktowane? Big Smile Love

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • och Gabrysiu ale wypisałaś o

    Zgłoszony przez ElaK na września 28, 2012 at 16:10.

    och Gabrysiu ale wypisałaś o tym mrożeniu...  tmrc_emoticons.)  Ja gotowych mrożonek nie kupuję ale z zamrażarki (kiedy była sprawna) korzystałam i owoce żurawiny przemrażałam przez kilka godzin. Podobnie robiłam z borówkami i z owocami dzikiej róży. Gdybym czekała z dziką różą do przymrozków, to niewiele bym jej zebrała, bo najczęściej wtedy jest robaczywa i nie nadaje się do przetwarzania. Prawdę mówiąc nigdy nie zastanawiałam się nad energią warzyw, owoców... Ułatwiam sobie życie jeśli jest to możliwe i jeśli narobię więcej np. farszu do krokietów to część wykorzystuję od razu a część zamrażam i szybciutko robię świeże, gdy za godzinkę, dwie... zapowiedzą się goście  tmrc_emoticons.)  Owoce na lody, sorbety zamrażam całe lato i lody są pyszne. Myślę, że Ty też robisz owocowe lody dla wnuczek. Czy wtedy odczuwasz brak energii tych owoców???

    Przepraszam jeśli tym swoim pisaniem jakoś Cię uraziłam bo naprawdę nie miałam takiego zamiaru. Zawsze piszę szczerze o tym co myślę. Pozdrawiam serdecznie, Ela   Love  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu dziękuję za

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na września 28, 2012 at 15:24.

    Gabrysiu dziękuję za informacje o mrożonych produktach Love Love Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niusiu, przymrożenie w

    Zgłoszony przez gabi49 na września 27, 2012 at 22:39.

    Niusiu, przymrożenie w zamrażarce, to nie to samo co przymrozek na krzaczku. Zwróć uwagę jak  mistrzyni kuchni,  Magda Gessler,   skutecznie wyklucza produkty i potrawy zamrażane. Wiesz dlaczego?  Bo zamrażanie pozbawia je energii życia! Stają  się "martwe", a pożywienie ma nam dostarczyć energii właśnie. Tak wyczytałam w mądrej książeczce, a tez się zastanawiałam, dlaczego  mrozonki są niedobre. Wszak wszyscy (producenci) je zachwalają! Więc nie zamrażaj, rób świeże, będą z pewnością lepsze. Zbieranie po przymrozkach wynika zaś z warunków środowiska , w którym żurawina rośnie (bagna, trzęsawiska) i  mozna po nią sięgnąć,  gdy grunt twardszy i pewniejszy,  bo zmrożony.!tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.)

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Słyszałam, że najlepiej

    Zgłoszony przez niusia na września 27, 2012 at 21:26.

    Słyszałam, że najlepiej kupować tą zbieraną po przymrozkach, może można przemrozić w zamrażarce zamiast tego, jak borówki? U nas całkiem sporo na targu, ale jeszcze nie kupowałam więc nie wiem jaka cena tmrc_emoticons.) zrobię na pewno, profilaktyka pęcherza na zimę jak znalazł tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabi muszę koniecznie

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na września 27, 2012 at 17:48.

    Gabi muszę koniecznie poszukać swieżej żurawiny, bo znam wartość tego owocu Big Smile i warto się natrudzić aby ją zdobyć tmrc_emoticons.;)   tmrc_emoticons.D Big Smile Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażynko, ja kupiłam na

    Zgłoszony przez gabi49 na września 27, 2012 at 13:50.

    Grażynko, ja kupiłam na allegro po 17 zł. za kg. To drogo, ale u nas też na targu nie widziałam. Ela jest bliżej terenów gdzie żurawina występuje (wschodnia część Polski, biłgorajskie lasy), ona rosnie w lasach, na trzęsawiskach i bagnach. Dlatego zbierana jest często nawet po przymrozkach.Czytałam, że najzdrowszy jest z niej sok. Dżemy zrobiłam z owoców po zrobieniu soku. W sklepach ze zdrową żywnością sok można kupić, ale jest droższy niż kg świeżej żurawiny, nawet tak drogiej jak moja. Z 1,5 kg świeżej żurawiny ja mam 1litr samego czyściutkiego soku i 3 słoiczki dżemu, bądź konfitury do mięsa i serów. Kupiłam od razu 4 kg. Trochę pracy z tym jest , ale warto .Big Smile

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabi! Uwielbiam ten sok, samo

    Zgłoszony przez Maszoperia na września 27, 2012 at 13:43.

    Gabi! Uwielbiam ten sok, samo zdrowie (polecam również  przy skłonnościach do zapaleniach pęcherza)!  Love Z owoców robię też świąteczną żurawinę do mięs z gruszkami, pomaranczami i miodem, pyszności tmrc_emoticons.p  Pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W sobotę na targu była świeża

    Zgłoszony przez ElaK na września 27, 2012 at 13:12.

    W sobotę na targu była świeża żurawina po 7zł za kg. Jak w tą najbliższą też będzie to kupię i zrobię sok i konfiturę  tmrc_emoticons.)  Dzięki

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis "zachowany" :)  Moi

    Zgłoszony przez veronicab71 na września 27, 2012 at 12:59.

    Przepis "zachowany" tmrc_emoticons.)  Moi rodzice maja swieza zurawine.... skad ....??? Nie wiem.... Musze zapytac. Mama robi soki w sokowniku. Ja zurawiny nie mam, ale sie rozejrze za nia. Jesli znajde, przepis jest, jak znalazlBig Smile Big Smile


    Ps. Thermomixowa "przytulanka" jest wspaniala tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) To tak troche, jakby nasza Mixi uczestniczyla w naszym gotowaniu, prawda??? Big Smile Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)Gabi my jemy dużo suszonej

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na września 27, 2012 at 12:06.

    tmrc_emoticons.)Gabi my jemy dużo suszonej żurawiny /cały rok/ ale nigdy nie spotkałam świeżej żurawiny tmrc_emoticons.(  Muszę popytać gdzie można kupić świeżą Big Smile Dziękuję za przepis Love Love Pozdrawiam serdecznie Love Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze