3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

mleko ryżowe


Wydrukuj:
4

Składniki

4 litr/litra/litry/litrów

m l e k o

  • 3 l wody przegotowanej, gorącej, do rozrzedzenia mleka
  • 10 g soli
  • 1 l wody ciepłej
  • 200 g ryżu białego
  • 10 g oliwy z oliwek lub oleju
  • 6
    28min
    Czas całkowity 28min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    m l e k o
  1. 1. ryż ugotować wg automatycznego przepisu na gotowanie ryżu

    2. dodać 1 l wody przegotowanej, gorącej i zmiksować 2min/obr.10

    3. zmiksowaną zawiesinę rozlać na dwie części. jedną część wlać z powrotem do naczynia, dopełnić gorącą wodą, wymieszać 30sek/obr.6. przelać do słoików lub szkalnych butelek. z drugą częścią postąpić identycznie.

     

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

po ostygnięciu zamknąć słoiki lub butelki i przechowywać w lodówce do 5 dni

mleko doskonale nadaje się do wszystkich płatków śniadaniowych, owsianek, do deserów, a także do spożywania jako napój

do mleka można dodać walor smakowy (np. wanilia, migdały) lub świeży owoc (np. banan, malina, kiwi). dodajemy je w punkcie 2

 

wartość energetyczna na 1 litr : około 200 kcal

koszt całej porcji (4 l) : około 4 zł

 

smacznego tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • wodę z gotowania ryżu wylewam, tak?

    Zgłoszony przez Maliniaczka na maja 10, 2018 at 09:44.

    wodę z gotowania ryżu wylewam, tak?tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja robię podobnie 50g ryżu

    Zgłoszony przez monika15 na listopada 23, 2015 at 20:39.

    Ja robię podobnie 50g ryżu 300g wody łyżkę cukru trzcinowego 5g oliwy gotuje 20min/obr1 później dolewqm 700g wrzątku i 1min/9obr

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • można je przecedzać, ale

    Zgłoszony przez wiesia w na listopada 19, 2015 at 21:42.

    można je przecedzać, ale można je też robić z połowy porcji ryżu - wtedy jest bardziej wodniste

    dziękuję za miłą opinię tmrc_emoticons.)

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • z brązowego ryżu też wyszło

    Zgłoszony przez wiesia w na listopada 19, 2015 at 21:40.

    z brązowego ryżu też wyszło mi dobre mleko, choć jest trochę mniej łagodne w smaku  tmrc_emoticons.;) musiałam użyć mniej ryżu i wykonać je w bardziej rozcieńczonej wersji,

    serdecznie pozdrawiam 

     

    wiesia w 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wychodzi  Lepiej jednak na

    Zgłoszony przez edyta1973 na listopada 17, 2015 at 23:00.

    Wychodzi tmrc_emoticons.)  Lepiej jednak na koniec jeszcze przecedzic przez sitko

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy próbowałaś zrobić mleko z

    Zgłoszony przez Angelica na listopada 17, 2015 at 18:35.

    Czy próbowałaś zrobić mleko z brązowego ryżu? Nadaje się Twoim zdaniem? Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze