Składniki
1 litr/litra/litry/litrów
mleko
- 40 g cukru brązowego, można mniej lub zastąpić zamiennikiem
- 750 g mleka np. 2%
- 40 g gorzkiej czekolady
- 20 g kakao
- 1 szczypty soli
- 250 g wody gorącej
- 30 g mąki ryżowej
-
6
20min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Do naczynia miksującego bez założonej miarki:- 400g wody i 500 g mleka (zimnego),
dodać 30 g mąki ryżowej, zagrzać do 98stopni przez ok 10 minut, obr 2,5-3.
Po ok. 7 minutach dodawać przez otwór połamaną na kawałki czekoladę, kakao ciemne (np. DecoMorreno)- ok.30-40 g cukru brązowego i szczyptę soli.
Można podgrzewać jeszcze 5 min/95*/obr. 3.
Na koniec założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego 2min/obr.2 stopniowo (!) zwiększać do obr. 10.
Można pić od razu jak gorącą czekoladę. Można schłodzić w lodówce - ma wtedy taką kremowo-budyniową konsystencję i jest równie pyszna.
Aby urozmaicić smak można też dodać szczyptę chili i podać przyozdobione rozetką bitej śmietany. Smacznego.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Mąkę ryżową można przygotować wcześniej mieląc ryż biały np. 30 g zmielić 10s/obr.10
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzIle ma być w końcu mleka i wody?-w składnikach...
Ile ma być w końcu mleka i wody?-w składnikach podajesz inaczej niz w sposobie przygotowania