3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Gorąca czekolada (na gorąco lub na zimno)


Wydrukuj:
4

Składniki

1 litr/litra/litry/litrów

mleko

  • 40 g cukru brązowego, można mniej lub zastąpić zamiennikiem
  • 750 g mleka np. 2%
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 20 g kakao
  • 1 szczypty soli
  • 250 g wody gorącej
  • 30 g mąki ryżowej
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego bez założonej miarki:- 400g wody i 500 g mleka (zimnego),

    dodać 30 g mąki ryżowej, zagrzać do 98stopni przez ok 10 minut, obr 2,5-3.

    Po ok. 7 minutach dodawać przez otwór połamaną na kawałki czekoladę, kakao ciemne (np. DecoMorreno)- ok.30-40 g cukru brązowego i szczyptę soli.

    Można podgrzewać jeszcze 5 min/95*/obr. 3.

    Na koniec założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego 2min/obr.2 stopniowo (!) zwiększać do obr. 10.

    Można pić od razu jak gorącą czekoladę. Można schłodzić w lodówce - ma wtedy taką kremowo-budyniową konsystencję i jest równie pyszna. 

    Aby urozmaicić smak można też dodać szczyptę chili i podać przyozdobione rozetką bitej śmietany. Smacznego.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Mąkę ryżową można przygotować wcześniej mieląc ryż biały np. 30 g zmielić 10s/obr.10


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ile ma być w końcu mleka i wody?-w składnikach...

    Zgłoszony przez edytka_33 na lutego 3, 2017 at 13:34.

    Ile ma być w końcu mleka i wody?-w składnikach podajesz inaczej niz w sposobie przygotowania

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze