Składniki
2 osoba/osoby
napój
- 375 g jogurtu naturalnego, bałkańskiego / greckiego
- pół łyżeczki soli
- 65 g wody niegazowanej
Przygotowanie
Zmiksować wszystkie składniki 30sekund, obrót 9.Ayran to popularny turecki jogurt na słono. Podaje się go na zimno. Idealnie nadaje się do spożywania wraz z daniami głównymi, w tym przede wszystkim z mięsem, a także między posiłkami. Doceniany jest przede wszystkim latem, a wszystko dzięki temu, że znakomicie gasi pragnienie. Pozwala na znakomite orzeźwienie nawet podczas najbardziej upalnych dni.
Ayran - turecki napój jogurtowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzTurecki ayran nie jest taki gęsty. To nie nasza...
Turecki ayran nie jest taki gęsty. To nie nasza maslanka czy kefir. Proporcje to 1/3 jogurtu czasami nawet mniej na porcje wody.
W Turcji nie dodaje się mięty
W Turcji nie dodaje się mięty do ayranu. Z tego co wiem, w Iranie dodają.
jeszcze dodatek mięty
jeszcze dodatek mięty
Napewno spróbuję, brzmi
Napewno spróbuję, brzmi ciekawie.
lilly20
Brzmi ciekawie, kuchnia
Brzmi ciekawie, kuchnia turecka jest świetna wiec na pewno wypróbuję
Alicj@