Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
- pieprz czarny, świeżo zmielony
- 1200 g wody
- 300 gmakaronu, (z pszenicy durum), np. tagliatelle
- 1,25 łyżeczki soli
- 100 g borowików, umytych, pokrojonych w plastry, lub 30 g borowików, suszonych, moczonych w ciepłej wodzie przez 20 min
- 50 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 20 g pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 ząbek czosnku
- parmezan, tarty, do smaku
-
6
5min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć pietruszkę, rozdrobnić 3 s/obr. 7, 1 łyżeczkę posiekanej pietruszki położyć do salaterki, odstawić.
- Dodać czosnek i 30 g oliwy z oliwek, dusić 3 min/Varoma/obr. 1.
- Z naczynia miksującego wyjąć czosnek a dodać grzyby i ¼ łyżeczki soli, gotować 12min/100°C/
/obr.
. Przełożyć do miski odłożyć w ciepłe miejsce.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, zagotować 10min/100°C/
/obr. 1.
- Dodać makaron i 1 łyżeczkę soli, gotować przez czas podany na opakowaniu/100°C/
/obr. 1. Makaron odcedzić za pomocą koszyczka, następnie wymieszać w misce z grzybami, 20 g oliwy, posiekaną pietruszką i czarnym pieprzem. Podawać z tartym parmezanem bezpośrednio po przygotowaniu.
10
11
Komentarze
OdpowiedzDanie dobre, ale ja troszkę je zmodyfikowałam....
Danie dobre, ale ja troszkę je zmodyfikowałam. Nie daję grzybów tylko same pieczarki i wgranicach pół kilo. Makaron gotuję w garnku, i dodaje oliwę czosnkową, badzo dużo.
swietny przepis. alez rarytasy pozdrawiam smacznie...
pyszne
pyszne
Jak dla mnie danie bardzo
Jak dla mnie danie bardzo mdłe, trzeba dostosować do własnego smaku. Borowiki pływały w oleju i zdecydowanie za mała porcja borowików do ilości makaronu. Następnym razem dodam śmietanę i na pewno pieprz czarny, żeby nabrało lepszego smaku.
do makaronow z grzybami nie
do makaronow z grzybami nie dodajemy parmiggiano ani innych serow
Niezwykle szybki, ale bardzo
Niezwykle szybki, ale bardzo smaczny obiad