thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5min
Czas całkowity
5min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Przepis jest testowany
  • TM 31
opublikowany: 17/11/10
zmieniono dnia: 17/03/15

Składniki

  • pieprz czarny, świeżo zmielony
  • 1200 g wody
  • 300 gmakaronu, (z pszenicy durum), np. tagliatelle
  • 1,25 łyżeczki soli
  • 100 g borowików, umytych, pokrojonych w plastry, lub 30 g borowików, suszonych, moczonych w ciepłej wodzie przez 20 min
  • 50 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 20 g pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • parmezan, tarty, do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć pietruszkę, rozdrobnić 3 s/obr. 7, 1 łyżeczkę posiekanej pietruszki położyć do salaterki, odstawić.
    2. Dodać czosnek i 30 g oliwy z oliwek, dusić 3 min/Varoma/obr. 1.
    3. Z naczynia miksującego wyjąć czosnek a dodać grzyby i ¼ łyżeczki soli, gotować 12min/100°C/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. Mieszanie"Mieszanie" . Przełożyć do miski odłożyć w ciepłe miejsce.
    4. Do naczynia miksującego wlać wodę, zagotować 10min/100°C/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1.
    5. Dodać makaron i 1 łyżeczkę soli, gotować przez czas podany na opakowaniu/100°C/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1. Makaron odcedzić za pomocą koszyczka, następnie wymieszać w misce z grzybami, 20 g oliwy, posiekaną pietruszką i czarnym pieprzem. Podawać z tartym parmezanem bezpośrednio po przygotowaniu.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Tagliatelle z duszonymi borowikami

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?