3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tagliatelle z duszonymi borowikami


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • pieprz czarny, świeżo zmielony
  • 1200 g wody
  • 300 g makaronu, (z pszenicy durum), np. tagliatelle
  • 1,25 łyżeczki soli
  • 100 g borowików, umytych, pokrojonych w plastry, lub 30 g borowików, suszonych, moczonych w ciepłej wodzie przez 20 min
  • 50 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 20 g pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • parmezan, tarty, do smaku
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć pietruszkę, rozdrobnić 3 s/obr. 7, 1 łyżeczkę posiekanej pietruszki położyć do salaterki, odstawić.
    2. Dodać czosnek i 30 g oliwy z oliwek, dusić 3 min/Varoma/obr. 1.
    3. Z naczynia miksującego wyjąć czosnek a dodać grzyby i ¼ łyżeczki soli, gotować 12 min/100°C/ Counter-clockwise operation /obr. Gentle stir setting . Przełożyć do miski odłożyć w ciepłe miejsce.
    4. Do naczynia miksującego wlać wodę, zagotować 10 min/100°C/ Counter-clockwise operation /obr. 1.
    5. Dodać makaron i 1 łyżeczkę soli, gotować przez czas podany na opakowaniu/100°C/ Counter-clockwise operation /obr. 1. Makaron odcedzić za pomocą koszyczka, następnie wymieszać w misce z grzybami, 20 g oliwy, posiekaną pietruszką i czarnym pieprzem. Podawać z tartym parmezanem bezpośrednio po przygotowaniu.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • swietny przepis. alez rarytasy pozdrawiam smacznie...

    Zgłoszony przez slawoo na stycznia 26, 2018 at 17:52.

    Smileswietny przepis. alez rarytasytmrc_emoticons.;-) pozdrawiam smacznie tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne

    Zgłoszony przez ola12315 na listopada 18, 2016 at 20:01.

    pyszneCooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak dla mnie danie bardzo

    Zgłoszony przez askawie na października 18, 2015 at 22:14.

    Jak dla mnie danie bardzo mdłe, trzeba dostosować do własnego smaku. Borowiki pływały w oleju i zdecydowanie za mała porcja borowików do ilości makaronu. Następnym razem dodam śmietanę i na pewno pieprz czarny, żeby nabrało lepszego smaku. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • do makaronow z grzybami nie

    Zgłoszony przez chef Iza na listopada 9, 2014 at 23:46.

    do makaronow z grzybami nie dodajemy parmiggiano ani innych serow tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niezwykle szybki, ale bardzo

    Zgłoszony przez sylwiast na czerwca 13, 2014 at 19:48.

    Niezwykle szybki, ale bardzo smaczny obiad tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze