3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

MAKARON


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

MAKARON

  • 330 gramów mąki z pszenicy durum, mąki pszennej semolina lub „00” + ok. 50 g mąki do podsypywania (może też być mąka 450-550)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 20 gramów masła, w temperaturze pokojowej
  • 3 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka, w temperaturze pokojowej
  • 6
    33min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia TM wsypać (lub przesiać) 330 g mąki, dodać 0,5 łyżeczki soli – podgrzać i napowietrzyć 2 min / 37⁰C / obr. 3,5.

    Dodać 20 g miękkiego masła i wymieszać 1 min / obr. 5.

    3 całe jajka i 2 żółtka roztrzepać w innym naczyniu. Nastawić 3 min / obr. INTERWAŁCiasto (wyrabianie ciasta) i dolewać jajka do mąki.

    Wyrobione ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 15-30 minut.
    Po tym czasie odkroić kawałek ciasta, resztę zawinąć w folię (lub przykryć ciepłą miską).

    Ciasto podsypać mąką z dwóch stron. Rozwałkować cienko za pomocą wałka lub maszynki do makaronu.

    Przed krojeniem ciasto oprószyć mąką z obu stron i zwinąć w szeroki rulon lub pokroić na ok. 5-centymetrowe pasy i ułożyć je na sobie. Pokroić ostrym dużym nożem wg uznania na nitki lub szersze paski (lub użyć maszynki do makaronu).

    Makaron można ponownie oprószyć mąką i rozrzucić, żeby się nie kleił. Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, gotować ok. 2-3 min od czasu wypłynięcia (trzeba sprawdzić). Po ugotowaniu zalać zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Ugotowany makaron można przechowywać w pojemniku w lodówce przez tydzień.

    Makaron można też wysuszyć po pokrojeniu – suszyć rozrzucony na czystej ściereczce lub kratce z piekarnika, następie przełożyć do papierowej torebki lub lnianego woreczka.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy