3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kurczak po indyjsku z cukinią


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

  • 100 gramów czerwonej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 gramów oliwy z oliwek
  • 2 cukinie ok 350-400 gramów
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 200 gramów mleka kokosowego
  • 500 gramów filetów z kurczaka pokrojonych w kostkę
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczki pieprzu cayenne lub chili
  • 150-200 gramów wody
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżeczki maka kukurydziana opcjonalnie dla zagęszczenia sosu
5

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obrać i rozdrobnić 5 sek/obr.5

    Dodać oliwę i dusić 2 min. 30 sek./Varoma / obr.1

  2. Cukinię pokroić w ok 3mm plasterki.

    Dodać do naczynia i dusić ok 5-7 min./ varoma/ Counter-clockwise operation/ obr.2

  3. Dodać mleko kokosowe, pomidory z puszki,wodę, kurczaka oraz przyprawy .

    Gotować 30 min/ 100 stopni/Counter-clockwise operation/ obr. 2

    Jesli sos bedzie zbyt płynny dodać 1-2 łyżeczki maki kukurydzianej dla zagęstnienia na ok 3-4 minuty przed końcem gotowania.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Podawać z ryżem lub indyjskim chlebkiem Naan


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo ciekawe połączenie

    Zgłoszony przez Dorota72 na października 27, 2015 at 18:59.

    Bardzo ciekawe połączenie smaków. Nie lubię cynamonu, ale tutaj zaryzykowałam i nie żałuję jest ok. Szkoda tylko, że wyszła taka ciapaja. Chyba, że potrawy indyjskie takie mają być?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Danie smaczne. Jednak

    Zgłoszony przez alo na sierpnia 13, 2013 at 18:57.

    Danie smaczne. Jednak osobiście zmienjszyłbym ilość mleka kokosowe, gdyż w daniu było czuć je zbyt intensywnie. Zwiększyłbym także ilość papryki chilii i zamiast dawać sproszkowaną użyłbym świeżej.Ja użyłem 130g mleka kokosowego i połowe ostrej papryczki i danie smakowało dużo lepiej. Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis dodałam do

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 26, 2013 at 21:55.

    Przepis dodałam do wypróbowania tmrc_emoticons.) Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze