Składniki
- 100 gramów czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 30 gramów oliwy z oliwek
- 2 cukinie ok 350-400 gramów
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 200 gramów mleka kokosowego
- 500 gramów filetów z kurczaka pokrojonych w kostkę
- 3 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżeczki curry
- 1 łyżeczki pieprzu cayenne lub chili
- 150-200 gramów wody
- szczypta soli
- 1-2 łyżeczki maka kukurydziana opcjonalnie dla zagęszczenia sosu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Cebulę i czosnek obrać i rozdrobnić 5 sek/obr.5
Dodać oliwę i dusić 2 min. 30 sek./Varoma / obr.1
Cukinię pokroić w ok 3mm plasterki.
Dodać do naczynia i dusić ok 5-7 min./ varoma/ "Obroty wsteczne" / obr.2
Dodać mleko kokosowe, pomidory z puszki,wodę, kurczaka oraz przyprawy .
Gotować 30 min/ 100 stopni/"Obroty wsteczne" / obr. 2
Jesli sos bedzie zbyt płynny dodać 1-2 łyżeczki maki kukurydzianej dla zagęstnienia na ok 3-4 minuty przed końcem gotowania.
Porady
Podawać z ryżem lub indyjskim chlebkiem Naan
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo ciekawe połączenie smaków. Nie lubię cynamonu, ale tutaj zaryzykowałam i nie żałuję jest ok. Szkoda tylko, że wyszła taka ciapaja. Chyba, że potrawy indyjskie takie mają być?
Danie smaczne. Jednak osobiście zmienjszyłbym ilość mleka kokosowe, gdyż w daniu było czuć je zbyt intensywnie. Zwiększyłbym także ilość papryki chilii i zamiast dawać sproszkowaną użyłbym świeżej.Ja użyłem 130g mleka kokosowego i połowe ostrej papryczki i danie smakowało dużo lepiej. Pozdrawiam
Przepis dodałam do wypróbowania Pozdrawiam
Are you sure to delete this comment ?