3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Puree marchewkowo-ziemniaczane z nutą pomarańczy i imbiru


Wydrukuj:
4

Składniki

Puree marchewkowo-ziemniaczane z nutą pomarańczy i imbiru

  • 300 g marchewki, obranej, pokrojonej na kawałki
  • 100 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na kawałki
  • skórka otarta z pomarańczy, z 1 sztuki
  • 20 g oleju rzepakowego
  • sok z pomarańczy, świeżo wyciśnięty, z 1 sztuki
  • 125 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 łyżeczki kolendry mielonej, liści
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
5

Przygotowanie

  1. Marchewkę, ziemniaki, skórkę otartą z pomarańczy i oliwę umieszczamy w Closed lid ustawiamy 20s/obr.4
  2. Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek Closed lid Nakładamy miarkę na pokrywę i dusimy 5 min./120°C/obr. 1
    W trakcie duszenia na pokrywę wylewamy powoli sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  3. Dodajemy wodę, bulion, pieprz cayenne, sól, pieprz, kolendrę i imbir, gotujemy do odparowania wody 17 min./100°C/obr. 1
  4. Po odparowaniu wody na 30 sekund włączamy obroty stopniowo od 4 do 8.
    W razie potrzeby wydłużyć czas miksowania.
    Można doprawić wedle uznania, jednak podane ilości składników są optymalne.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

UWAGA! Przepisu nie polecam osobom nie przepadającym za delikatnie słodkawym smakiem dodatków.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy