3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Puree marchewkowo-ziemniaczane z nutą pomarańczy i imbiru


Wydrukuj:
4

Składniki

Puree marchewkowo-ziemniaczane z nutą pomarańczy i imbiru

  • 300 g marchewki, obranej, pokrojonej na kawałki
  • 100 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na kawałki
  • skórka otarta z pomarańczy, z 1 sztuki
  • 20 g oleju rzepakowego
  • sok z pomarańczy, świeżo wyciśnięty, z 1 sztuki
  • 125 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 łyżeczki kolendry mielonej, liści
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
5

Przygotowanie

  1. Marchewkę, ziemniaki, skórkę otartą z pomarańczy i oliwę umieszczamy w ustawiamy 20s/obr.4
  2. Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek Nakładamy miarkę na pokrywę i dusimy 5 min./120°C/obr. 1
    W trakcie duszenia na pokrywę wylewamy powoli sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  3. Dodajemy wodę, bulion, pieprz cayenne, sól, pieprz, kolendrę i imbir, gotujemy do odparowania wody 17 min./100°C/obr. 1
  4. Po odparowaniu wody na 30 sekund włączamy obroty stopniowo od 4 do 8.
    W razie potrzeby wydłużyć czas miksowania.
    Można doprawić wedle uznania, jednak podane ilości składników są optymalne.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
11

Porady

UWAGA! Przepisu nie polecam osobom nie przepadającym za delikatnie słodkawym smakiem dodatków.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy