3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PISTACJOWE TIRAMISU


Wydrukuj:
4

Składniki

3 porcja/porcje/porcji

PISTACJOWE TIRAMISU

  • 120 gramów biszkoptow, malutkich
  • 200 gramów kawy, zaparzonej, lub espresso
  • 4 żółtka, ze sparzonych jajek
  • 50 gramów cukru pudru
  • 1 szczypty soli
  • 50 gramów likier migdałowy, np. Amaretto, opcjonalnie
  • 250 gramów sera mascarpone
  • 200 gramów śmietany, 36% tłuszczu
  • 70 gramów pasty pistacjowej
  • pokruszone pistacje do dekoracji
  • 6
    5h 30min
    Czas całkowity 5h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać 4 żółtka, dodać 50 g cukru pudru, ubijać obr. 4. obserwując krem.
  2. Dodać szczyptę soli, 250 g mascarpone, 200 g śmietanki, ubijać bez założonej miarki obr. 3, bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.
  3. Zdjąć motylek. Połowę masy wyłożyć do osobnej miski.
  4. Do masy w naczyniu miksującym dodajemy 70 g pasty pistacjowej. Mieszamy na obrotach wstecznych 15 sek. / obr. 3
  5. Przestudzoną zaparzoną kawę opcjonalnie można połączyć z 50 g likieru migdałowego.
  6. Na spód szklanek układamy ok. 10-15 g biszkoptów. Polewamy je dwiema łyżkami kawy. Na biszkopty wyciskamy biały krem.
  7. Następnie układamy warstwy:

    -> biszkopty, polewamy kawą i wyciskamy pistacjowy krem

    -> biszkopty, polewamy je kawą, wyciskamy biały krem

    -> biszkopty, polewamy je kawą, wyciskamy na koniec pistacjowy krem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Przepis na 3 szklanki po 200 ml.


Jeśli chcemy estetycznie wlać kremy do szklanek, to przekładamy je do rękawów cukierniczych.
Jeśli nie masz rękawów cukierniczych możesz użyć łyżki.


Kremy mogą wyjść dość rzadkie, dlatego w rękawie cukierniczym wystarczy zrobić niewielki otwór.
Czas w lodówce powoduje, że tiramisu pięknie tężeje.



Tiramisu chłodzimy (od 3 do 5 godzin) w lodówce, a przed podaniem posypujemy pistacjami.




Przepis na pastę pistacjową znajduje się na moim profilu.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy