![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/grng36pa-4aa6c-973245-cfcd2-47f159sk/c70f2f9a-5b03-4aaa-9a32-a6c0398ff76d/main/tarta-z-porami-i-boczkiem.jpg)
Składniki
- 100 g boczku
- 2 łyżki oliwy
- 3 pory
- sól
- 1 kubeczek TM wody
- 300 g mąki
- 150 g masła, pociętego na kawałki
- 40 g śmietany
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wyrobić ciasto: wrzucić mąkę, masło, kubeczek zimnej wody i sól - 40 sek /
"Ciasto" .
Aby łatwiej wyjąć ciasto włączyć 10 sek/
"Obroty wsteczne" / obr 3.
Uformować kulkę z ciasta i odłożyć na bok.
Umyć pory, pociąć na kawałki, włożyć do miski i zmiksować 5 sek/
"Brak obrotów wstecznych" / obr. 5
Dodać oliwę i włączyć 12 min / 100' /
"Obroty wsteczne" /
"Mieszanie" dodając po koleji: boczek, śmietanę i ewentualnie jedno jajko (wtedy będzie gęstsze).
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180' i rozwałkować ciasto i przełożyć na formę do tarty.
Ewentualnie można posypać serem.
Wylać masę na ciasto i piec ok. 15 min.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Spód wg przepisu to grube ciasto, które trzeba piec bez farszu minimum 20 minut. Mam formę o śr 20 cm. Kolejnym razem użyję połowy składników, albo upiekę dwie mniejsze tarty. U mnie zamiast boczku pieczarki. Bardzo smaczne połączenie do czerwonego wina 😋
czy ciasto należy upiec najpierw a później na upieczone ciasto z farszem do piekarnika na 15min. Czy farsz dać na surowe ciasto i do piekarnika na 15min.
ene
Pozdrawiam R
rewelacja!!!
zrezygnowałam ze śmietany, dodałam jedno jajko i ser pleśniowy (z niebieską pleśnią).
polecam
Pychotka! wczoraj się wszyscy zachwycali. Ja tylko spod tarty posypalam rozmarynem (bo go uwielbiam) i podpieklam troche przed polozeniem farszu.
właśnie wcinam
jest pyszna. Zrobiłam bez śmietany (jestem uczulona na mleko) więc dodałam jajko, konsystencja i smak wyszły ok.
Wyszła świetna,dodałam tylko do tej masy porowo-boczkowej ser pleśniowy i jednak jajko też.Rewelacja ,myslę że przepis na ciasto można wykorzystać też jako spód do innych tart.
Pozdrawiam![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
katrinaikarina
Muszę koniecznie spróbować
Maks21
Are you sure to delete this comment ?