Czas przygotowania
                                1h 30min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                2h 0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     8 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Tarta z botwinką
Ciasto
- 55 gramy masło, pokrojonego na kawałki
 - 60 gramy mąki pszennej, + dodatkowa ilość do oprószenia blatu
 - 50 gramy mąki pszennej pełnoziarnistej
 - 15-20 gramy zimnej wody
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 1 jajko, małe
 
Farsz
- 2 botwiny, pęczki w całości
 - 150 g Pora, (może być z zieloną częścią
 - 20 g masło kakaowe, (lub zwykłego)
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 jajka
 - 1 jogurt grecki
 - 1/2 pęczka zielonej cebulki ze szczypiorem, pokrojonej na 5 mm paseczki
 - 200 g sera typu feta, pokruszonego
 - 1,5 łyżeczki soli
 - 1/2 łyżeczki pieprzu, mielonego
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, jajko, wodę i sól. Wymieszać 30 s/obr. 5.
Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 1h. - Przygotować formę na tartę o średnicy 24 cm
 - Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy do tarty. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika.
 - Nagrzać piekarnik do 190°C.
 - Ciasto przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć papier z obciążeniem i piec przez kolejne 12 - 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
 - W tym czasie przygotować farsz. Umyć naczynie miksujące.
 - Z botwinki oddzielić buraczki od łodyg i liści. Łodygi i liście botwinki pokroić na 2 cm kawałki. Buraczki obrać i przekroić na pół. Włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do miski.
 - Do naczynia miksującego włożyć por, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Por zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
 - Dodać buraki, masło, sól, pieprz i dusić 
3 min/120°C/
"Obroty wsteczne" /obr. 
"Mieszanie" . Przemieszać kopystką i dusić 
2 min/120°C/
"Obroty wsteczne" /obr. 
"Mieszanie" . Przełożyć do miski do ostygnięcia. - Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać jajka i jogurt. Wymieszać 15 s/obr. 4
 - Masę wlać do miski z przestudzoną botwinką. Dodać szczypior, pokruszoną fetę, doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać. Farsz równomiernie rozprowadzić po powierzchni całej tarty i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na ½ godz.
 
Ciasto
Farsz
Porady
Tarta smakuje najlepiej po wystudzeniu, a jeszcze lepiej następnego dnia.
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
                
              
          
      INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze