3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta z botwinką


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Tarta z botwinką

Ciasto

  • 55 gramy masło, pokrojonego na kawałki
  • 60 gramy mąki pszennej, + dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 50 gramy mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 15-20 gramy zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko, małe

Farsz

  • 2 botwiny, pęczki w całości
  • 150 g Pora, (może być z zieloną częścią
  • 20 g masło kakaowe, (lub zwykłego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 jogurt grecki
  • 1/2 pęczka zielonej cebulki ze szczypiorem, pokrojonej na 5 mm paseczki
  • 200 g sera typu feta, pokruszonego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, mielonego
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, jajko, wodę i sól. Wymieszać 30 s/obr. 5.
    Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 1h.
  2. Przygotować formę na tartę o średnicy 24 cm
  3. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy do tarty. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika.
  4. Nagrzać piekarnik do 190°C.
  5. Ciasto przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć papier z obciążeniem i piec przez kolejne 12 - 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  6. W tym czasie przygotować farsz. Umyć naczynie miksujące.
  7. Farsz
  8. Z botwinki oddzielić buraczki od łodyg i liści. Łodygi i liście botwinki pokroić na 2 cm kawałki. Buraczki obrać i przekroić na pół. Włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do miski.
  9. Do naczynia miksującego włożyć por, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Por zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  10. Dodać buraki, masło, sól, pieprz i dusić
    3 min/120°C//obr. . Przemieszać kopystką i dusić
    2 min/120°C//obr. . Przełożyć do miski do ostygnięcia.
  11. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać jajka i jogurt. Wymieszać 15 s/obr. 4
  12. Masę wlać do miski z przestudzoną botwinką. Dodać szczypior, pokruszoną fetę, doprawić do smaku solą i pieprzem i wymieszać. Farsz równomiernie rozprowadzić po powierzchni całej tarty i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na ½ godz.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

[color=#222222; font-family: Roboto, RobotoDraft, Helvetica, Arial, sans-serif; font-size: small]Tarta smakuje najlepiej po wystudzeniu, a jeszcze lepiej następnego dnia.[/color]


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy