Składniki
0 osoba/osoby
Masa
- 50 g szpinaku (liście)
- 2 jajka
- 20 g mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 batat, ok. 400 g (obrany i pokrojony na kawałki)
Dodatkowo
- olej do smażenia
- kwaśna śmietana do podania lub jogurt
-
6
25min
Czas całkowity 25minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wrzucamy kawałki batata, jajka, mąkę kukurydzianą, sól i pieprz. Zakładamy miarkę i rozdrabniamy 12 s/obr. 5. Dodajemy liście szpinaku i rozdrabniamy "Mieszanie" 5-6 s/obr. 4.
Na patelnię wlewamy olej i mocno rozgrzewamy. Nakładamy 1-2 łyżki masy i formujemy placki. Podczas smażenia należy zmniejszyć ogień/temperaturę smażenia. Smażyć z obu stron do uzyskania złotej i chrupiącej skórki. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika kuchennego.
Podawać z kwaśna śmietaną.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDodalam Wiecej jajek I smazylam Na małym ogniu....
Dodalam Wiecej jajek I smazylam Na małym ogniu. Fajny pomysł
Ciasto nie trzyma się, masakra
Ciasto nie trzyma się, masakra
Ciasto mi się komplateni nie
Ciasto mi się komplateni nie trzyma kupy, ale wyszła całkiem niezła papka.