3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierogi z bobem i fetą


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 250 g ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 560 g mąki pszennej typ 500

Farsz

  • 600 g bobu ugotowanego i obranego z łupinek
  • 180 g sera typu feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula poszatkowana w drobną kosteczkę i podsmażona na oleju
  • 10 gałązek poszatkowanej pietruszki (tylko liście)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 szczypty pieprzu
  • 6
    1h 3min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto wkłądamy do Blokada naczynia miksującego. Nastawiamy 1 minuta / interwał. Ciasto wyjmujemy z naczynia i odkładamy.
  2. Cebulke kroimy w drobna kosteczkę i podsmażamy na patalni. Pietruszkę szatkujemy na drobno.
  3. Ugotowany i obrany bób wkładamy do Blokada naczynia miksującego. Dokładamy fetę w kawałkach, zeszkloną wcześniej cebulkę, poszatkowaną pietruszkę, łyżeczke soku z cytryny, pieprz, ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę prosto do naczynia Blokada naczynia miksującego.

    Nastawiamy 30 sekund obrót 4. Następnie kopystką zgarniamy wszystko z brzegów naczynia i jeszcze raz nastawiamy 30 sekund obrót 4. (do uzyskania jednolitej masy). W razie potrzeby przedłużyc czas miksowania o kilka sekund.
  4. Z powstałej masy mokrymi dłońmi formujemy kulki.

    (To tylko propozycja techniki lepienia pierogów. Możemy farsz nakładać tradycyjnie)
  5. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy koła na pierożki. Na każde z nich kładziemy kulkę farszu i lepimy pieróg. Oczywiście technika lepienia pierogów dowolna tmrc_emoticons.;)
  6. Przygotowane pierogi, gotujemy w osolonej wodzie, ok. 3-4 minuty od wypłynięcia lub mrozimy.

    Podajemy posypane pietruszką, polane masełkiem, możemy też podać ze skwareczkami lub cebulką - wedle uznania tmrc_emoticons.)

    SMACZNEGO! POMYŚLNYCH WIATRÓW!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ilość pieprzu, pietruszki, sposób wykonania pierogów wedle uznania. Można w cieście pominąć jajko. Ja dodaję, bo lubię ciasto bardziej "sprężyste".


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy