Składniki
8 porcja/porcje/porcji
Nadzienie
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 500 g ugotowanych mączystych ziemniaków, ostudzonych i pokrojonych na kawałki
- 1 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 szczypty pieprzu
- 1 żółtko
Ciasto
- 30 g proszku do pieczenia
- 500 g mąki pszennej
- 40 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 50 g oleju
- 50 g mleka
- 300 g jogurtu naturalnego
-
6
1h 40min
Czas całkowity 1h 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 1min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" , przełożyć do innego naczynia, odstawić na 30 minut.
2. Do naczynia miksującego włożyć ugotowane ziemniaki i przyprawy, rozdrobnić 3 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220C.
4. Podzielić ciasto na 4 części i uformować z nich kule. Na oprószonej mąką stolicy rozwałkować każdą część na kwadrat (ok. 25x25 cm). Przekroić kwadraty po przekątnej tak by powstały trójkąty (8 sztuk).
5. Ułożyć pasek ziemniaczanego farszu na jednym brzegu trójkąta i zwinąć tak jak rogaliki. Nożyczkami zrobić otwory w cieście, mniej więcej co 3 cm. Paszteciki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skleić ze sobą końce, nadając każdemu z nich kształt pierścienia.
6. Posmarować roztrzepanym żółtkiem, piec w piekarniku w temperaturze 220C przez 12-15 minut, aż nabiorą złocistego koloru.
Ciasto
Nadzienie
Przygotowanie pasztecików
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Można wykonać nadzienie z sera, warzyw lub mięsa.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMoże być pyszne ...
Może być pyszne ...