3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Paszteciki z ziemniakami.


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Nadzienie

  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 500 g ugotowanych mączystych ziemniaków, ostudzonych i pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1 żółtko

Ciasto

  • 30 g proszku do pieczenia
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g oleju
  • 50 g mleka
  • 300 g jogurtu naturalnego
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 1min/Closed lid/Dough mode, przełożyć do innego naczynia, odstawić na 30 minut.

     

  2. Nadzienie
  3. 2. Do naczynia miksującego włożyć ugotowane ziemniaki i przyprawy, rozdrobnić 3 s/obr. 5, przełożyć do innego naczynia.

  4. Przygotowanie pasztecików
  5. 3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220C.

    4. Podzielić ciasto na 4 części i uformować z nich kule. Na oprószonej mąką stolicy rozwałkować każdą część na kwadrat (ok. 25x25 cm). Przekroić kwadraty po przekątnej tak by powstały trójkąty (8 sztuk).

    5. Ułożyć pasek ziemniaczanego farszu na jednym brzegu trójkąta i zwinąć tak jak rogaliki. Nożyczkami zrobić otwory w cieście, mniej więcej co 3 cm. Paszteciki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skleić ze sobą końce, nadając każdemu z nich kształt pierścienia. 

    6. Posmarować roztrzepanym żółtkiem, piec w piekarniku w temperaturze 220C przez 12-15 minut, aż nabiorą złocistego koloru.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Można wykonać nadzienie z sera, warzyw lub mięsa.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz