Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Kaszotto dyniowe z brokułami i cukinią
- 150 g dynia Hokkaido, bez pestek, pokrojona na kawałki
- 5 g oliwa z oliwek, extra virgin
- 50 g ser parmezan, podzielony na kawałki
- 5 g natka pietruszki, świeża
- 150 g różyczki brokułu
- 150 g cebula, przekrojona na pół
- 2 ząbki czosnek
- 35 g oliwa z oliwek, extra virgin
- 250 g kasza pęczak
- 80 g białe wino, wytrawne
- 600 g woda
- 2 łyżeczki koncentrat bulionu, warzywnego
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprz, świeżo mielony
- 1 łyżki tymianek, świeży, listki
- 150 g cukinia, pokrojona w cienkie plastry
- 2 łyżki pestki dyni, uprażone na suchej patelni
- 2 łyżki słonecznik łuskany, uprażone na suchej patelni
- 1 łyżki migdały, w płatkach, uprażone na suchej patelni
-
6
45min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włóż kawałki dyni, dodaj 5g oliwy, posiekaj -> 5s /obr 6, zgarnij kopystką na dno naczynia
- Następie duś -> 10 min / 90°C / obr 1,5
- Zmiksuj -> 10s / obr 10, przełóż do innego naczynia. Umyj i osusz naczynie miksujące
- Do czystego, suchego naczynia miksującego włóż pokrojony na kawałki parmezan i natkę -> rozdrobnij 10s / obr 10, przełóż do innego naczynia
- Na pokrywie naczynia miksującego podstaw dolną część przystawki Varoma, odważ różyczki brokułów i odstaw
- Do naczynia miksującego włóż cebulę przekrojoną na pół i ząbki czosnku , dodaj 35g oliwy -> rozdrobnij 3s / obr 5, zgarnij kopystką na dno naczynia
- Następnie [size= medium]-> duś bez założonej miarki 3 min / 100°C / obr 1 [/size]
- Dodaj kaszę pęczak -> duś bez założonej miarki 2 min / 100°C / obr 1
"Obroty wsteczne" [/size]
- [size= medium]dodaj wino -> duś bez założonej miarki 2 min / 100°C / obr 1
"Obroty wsteczne" [/size]
- dodaj mus z pieczonej dyni, koncentrat bulionu warzywnego, wodę, sól, pieprz, listki tymianku, wymieszaj całość kopystką -> na pokrywie postaw przystawkę Varoma z różyczkami brokułów, załóż pokrywę Varomy -> gotuj 12 min / 100°C / obr 1
"Obroty wsteczne"
- odstaw Varomę, do naczynia miksującego dodaj plasterki cukinii -> gotuj 8 min / 100°C / obr 1
"Obroty wsteczne"
- Zdejmij przystawę Varoma, przełóż ugotowane na parze różyczki brokułów z przystawki Varoma do naczynia miksującego, dodaj parmezan z natką -> wymieszaj, odstaw na 3-5 minut
- Podawaj kaszotto posypane uprażonymi pestkami dyni, słonecznika i płatkami migdałów.
Mus z dyni
Zielony parmezan
Kaszotto
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Ser parmezan można zastapić serem Dziugas lub innym twardym serem.
Jeśli chcesz dodać dodatek mięsy - świetne sprawdzi się chorizo -> 80-100g pikantnej kiełbazy chorizo pokrój mw paseczki i dodaj w punkcie 11, razem z plasterkami cukinii
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo apetyczne zdjęcie! Ogromny plus za danie...
Bardzo apetyczne zdjęcie! Ogromny plus za danie bezmięsne. Idealne dla mnie! Dam znać po degustacji, ale zapowiada się wyśmienicie.