3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kaszotto dyniowe z brokułami i cukinią


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Kaszotto dyniowe z brokułami i cukinią

  • 150 g dynia Hokkaido, bez pestek, pokrojona na kawałki
  • 5 g oliwa z oliwek, extra virgin
  • 50 g ser parmezan, podzielony na kawałki
  • 5 g natka pietruszki, świeża
  • 150 g różyczki brokułu
  • 150 g cebula, przekrojona na pół
  • 2 ząbki czosnek
  • 35 g oliwa z oliwek, extra virgin
  • 250 g kasza pęczak
  • 80 g białe wino, wytrawne
  • 600 g woda
  • 2 łyżeczki koncentrat bulionu, warzywnego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprz, świeżo mielony
  • 1 łyżki tymianek, świeży, listki
  • 150 g cukinia, pokrojona w cienkie plastry
  • 2 łyżki pestki dyni, uprażone na suchej patelni
  • 2 łyżki słonecznik łuskany, uprażone na suchej patelni
  • 1 łyżki migdały, w płatkach, uprażone na suchej patelni
5

Przygotowanie

    Mus z dyni
  1. Do naczynia miksującego włóż kawałki dyni, dodaj 5g oliwy, posiekaj -> 5s /obr 6, zgarnij kopystką na dno naczynia
  2. Następie duś -> 10 min / 90°C / obr 1,5
  3. Zmiksuj -> 10s / obr 10, przełóż do innego naczynia. Umyj i osusz naczynie miksujące
  4. Zielony parmezan
  5. Do czystego, suchego naczynia miksującego włóż pokrojony na kawałki parmezan i natkę -> rozdrobnij 10s / obr 10, przełóż do innego naczynia
  6. Kaszotto
  7. Na pokrywie naczynia miksującego podstaw dolną część przystawki Varoma, odważ różyczki brokułów i odstaw
  8. Do naczynia miksującego włóż cebulę przekrojoną na pół i ząbki czosnku , dodaj 35g oliwy -> rozdrobnij 3s / obr 5, zgarnij kopystką na dno naczynia
  9. Następnie [size= medium]-> duś bez założonej miarki 3 min / 100°C / obr 1 [/size]
  10. Dodaj kaszę pęczak -> duś bez założonej miarki 2 min / 100°C / obr 1 [/size]
  11. [size= medium]dodaj wino -> duś bez założonej miarki 2 min / 100°C / obr 1 [/size]
  12. dodaj mus z pieczonej dyni, koncentrat bulionu warzywnego, wodę, sól, pieprz, listki tymianku, wymieszaj całość kopystką -> na pokrywie postaw przystawkę Varoma z różyczkami brokułów, załóż pokrywę Varomy -> gotuj 12 min / 100°C / obr 1
  13. odstaw Varomę, do naczynia miksującego dodaj plasterki cukinii -> gotuj 8 min / 100°C / obr 1
  14. Zdejmij przystawę Varoma, przełóż ugotowane na parze różyczki brokułów z przystawki Varoma do naczynia miksującego, dodaj parmezan z natką -> wymieszaj, odstaw na 3-5 minut
  15. Podawaj kaszotto posypane uprażonymi pestkami dyni, słonecznika i płatkami migdałów.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
11

Porady

Ser parmezan można zastapić serem Dziugas lub innym twardym serem.
Jeśli chcesz dodać dodatek mięsy - świetne sprawdzi się chorizo -> 80-100g pikantnej kiełbazy chorizo pokrój mw paseczki i dodaj w punkcie 11, razem z plasterkami cukinii


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo apetyczne zdjęcie! Ogromny plus za danie...

    Zgłoszony przez Agary na października 10, 2021 at 20:32.

    Bardzo apetyczne zdjęcie! Ogromny plus za danie bezmięsne. Idealne dla mnie! Dam znać po degustacji, ale zapowiada się wyśmienicie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze