3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant chlebek na barszczu


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

chleb

  • 400 g białej pszennej mąki 650
  • 2 łyżeczki przypraw, dowolne ziarna
  • 1 łyżeczki soli
  • 150 g wody

zaczyn

  • 50 g barszczu białego, z butelki
  • 200 g mąki pszennej 650
  • 150 g wody
  • 3 g świeżych drożdży
  • 6
    6h 0min
    Czas całkowity 6h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

    zaczyn
  1. DoClosed lidwłoż składniki na zaczyn i wyrób 3minDough mode.Zostaw w dzbanku na minimum 4godz.Zaczyn musi podejść do góry i opaść .Robi widoczny ślad

  2. Po upływie tego czasu dołóż resztę składników na chleb i wyróbDough modeprzez 5min.

  3. Daj odpocząć około 2godz.Ciasto powinno wyjść przez otwór. Wyrób jeszcze raz przez 3min/Dough mode W tym czasie włącz piekarnik 50*C przełóż do wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem i posypanej otrębami  formy (keksówki dużej ) wyrównaj wilgotną dłonią,posyp po wierzchu ulubionymi ziarnami  i wstaw na 30min.Wystaw i nagrzej piekarnik do 220*C.Wstaw z powrotem i piecz  50-55min.W pozycji góra0 dół .Jeżeli chcesz bardziej spieczony na ostatnie 5min włącz termoobieg

10
11

Porady

Do ciasta można dodać według uznania : czarnuszkę,siemie lniane,słonecznik,płatki owsiane ,suszone pomidory ,i co jeszcze lubicie .Ja do tego na zdjęciu dodałam suszoną włoszczyznę . Wierzch zawsze obsypuję makiem lub sezamem .

Pamiętaj żaden chleb nie lubi pośpiechu


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zgadzam się ale są też tacy jak ja ,którzy nie...

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na marca 3, 2018 at 06:26.

    Zgadzam się ale są też tacy jak ja ,którzy nie wychodzą zakwasu . Mnie się on nie udaje . Zawsze było z nim coś nie tak .

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, chleba nie piekłam, ale z przepisu wynika...

    Zgłoszony przez kociak na października 27, 2016 at 19:30.

    Witam, chleba nie piekłam, ale z przepisu wynika że jest to chleb na zakwasie z odrobiną drożdży dlatego nie musi rosnąć tak długo jak na samym zakwasie. Lepiej samemu zrobić zakwas niż kupować żurek lub barszcz,nawet z ekologicznego sklepu. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Może być żurek z butelki lub

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na września 20, 2016 at 02:56.

    Może być żurek z butelki lub barszcz .wiadomo żurek jest wyrażnieszy w smaku ale w chlebie to nie przeszkadza .Ja używam barszcz bo jest bardziej neutralny w smaku i można dodawać różne dodatki .

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za wspaniały

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na stycznia 22, 2016 at 15:40.

    Dziękuję za wspaniały komentarz tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja postanowilam,ze innego

    Zgłoszony przez minie2015 na stycznia 22, 2016 at 14:27.

    Ja postanowilam,ze innego chleba juz nie zrobie.kupilam ekologiczny barszcz w butelce i nastepny bedzie dla odmiany na barszczykutmrc_emoticons.;) pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za najlepszy jak dla mnie chlebek.dodam ze dzis sie skonczyl i po 5 Dniech od pieczenia rewelacyjny w smaku ,,Malo tego mialam wrazenie,ze na drugi,trzeci dzien byl najsmaczniejszytmrc_emoticons.;) na pozegnania pelna Gama gwiazdek ...tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wspaniały chleb jego

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na stycznia 19, 2016 at 19:08.

    Wspaniały chleb jego podstawowa wersja jest całonocna tam jest też orkiszowa mąka ,ale ten jest szybszy .Żaden chleb nie lubi pośpiechu .Cieszę się że smakował

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziekuje hania...no wiec

    Zgłoszony przez minie2015 na stycznia 19, 2016 at 18:43.

    Dziekuje hania...no wiec czekam juz na opadniecie 5 h..pieknie Rosnie Ale nie widac konca ..kiedys czytalam inne przepisy z zaczynem,ze kobitki zostawialy go na noc...i zaczynam sie obawiac czy zdaze dzis upiec Ten chlebek... A mam ogromna ochote na Niego !tmrc_emoticons.;)

     

    chyba ba jednak opadl..dodalam juz pozostale slladniki,,,przepraszam, ze ja Tak szczegolowo Ale po raz pierwszy Robie Tak czasochlonna wersje chleba,,,tmrc_emoticons.;)

     

     

    Chlebek jest rewelacyjny chyba innego juz nie zrobie....tmrc_emoticons.) zmodyfikowalam Tylko to ze dalam nieco maki orkiszowy ..pyszny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jutro czas zrobic:) Tylko

    Zgłoszony przez minie2015 na stycznia 17, 2016 at 22:52.

    Jutro czas zrobictmrc_emoticons.) Tylko Male pytanie czy Mozna Tez na zurku z butelki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na pewno Ci będzie smakował

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na stycznia 12, 2016 at 15:13.

    Na pewno Ci będzie smakował ,ja po prostu z wygodnictwa i braku typowej spiżarki (gdzie trzymać dwa a czasem nawet trzy rodzaje mąk) stworzyłam ten sam pszenny .Swego czasu piekłam tak ,że zakwas robiłam z żytniej ,a potem mieszałam jeszcze pszenną z orkiszem .Także rewelacyjne

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek na 5+  jeszcze

    Zgłoszony przez Psotka69 na stycznia 11, 2016 at 16:54.

    Chlebek na 5+  tmrc_emoticons.D jeszcze wypróbuję ten na barszczu z mąką żytnią 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wykorzystałąm pomysł z

    Zgłoszony przez marz na stycznia 11, 2016 at 09:59.

    Wykorzystałąm pomysł z żurkiem w moim chlebkutmrc_emoticons.) Super wyszło, dziękuję!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja Grażynko kupuję gotowy

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na stycznia 8, 2016 at 06:41.

    Ja Grażynko kupuję gotowy barszcz biały w piekarni lub poprostu w sklepie .Z tym żurkiem to jak z zakwasem raz wyjdzie a raz nie tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu jesteś Niesamowita

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na stycznia 7, 2016 at 10:14.

    Haniu jesteś Niesamowita Love wszystkie Twoje przepisy na chlebki są dopracoane Big Smile a chlebki to poezja Love Muszę nastawić mąkę na żurek i przepis wypróbuję. Pozdrawiam Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy pomysł

    Zgłoszony przez Dorota1000 na stycznia 7, 2016 at 08:54.

    Ciekawy pomysł

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeden z moich ulubionych bo

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na stycznia 7, 2016 at 05:15.

    Jeden z moich ulubionych bo smakuje jak na zakwasie a nie jest .Przy moim chorym żołądku chleb na zakwasie niewskazany .Ten z czystym sumieniem polecam .Jest tak dobry a nawet lepszy niż ten z płatkami owsianymi

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze