thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
6h 0min
Czas całkowity
6h 55min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

chleb

  • 400 g białej pszennej mąki 650
  • 2 łyżeczki przypraw, dowolne ziarna
  • 1 łyżeczki soli
  • 150 g wody

zaczyn

  • 50 g barszczu białego, z butelki
  • 200 g mąki pszennej 650
  • 150 g wody
  • 3 g świeżych drożdży

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    zaczyn
  1. DoBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włoż składniki na zaczyn i wyrób 3minCiasto"Ciasto" .Zostaw w dzbanku na minimum 4godz.Zaczyn musi podejść do góry i opaść .Robi widoczny ślad

  2. Po upływie tego czasu dołóż resztę składników na chleb i wyróbCiasto"Ciasto" przez 5min.

  3. Daj odpocząć około 2godz.Ciasto powinno wyjść przez otwór. Wyrób jeszcze raz przez 3min/Ciasto"Ciasto" W tym czasie włącz piekarnik 50*C przełóż do wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem i posypanej otrębami  formy (keksówki dużej ) wyrównaj wilgotną dłonią,posyp po wierzchu ulubionymi ziarnami  i wstaw na 30min.Wystaw i nagrzej piekarnik do 220*C.Wstaw z powrotem i piecz  50-55min.W pozycji góra0 dół .Jeżeli chcesz bardziej spieczony na ostatnie 5min włącz termoobieg

Porady

Do ciasta można dodać według uznania : czarnuszkę,siemie lniane,słonecznik,płatki owsiane ,suszone pomidory ,i co jeszcze lubicie .Ja do tego na zdjęciu dodałam suszoną włoszczyznę . Wierzch zawsze obsypuję makiem lub sezamem .

Pamiętaj żaden chleb nie lubi pośpiechu

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant chlebek na barszczu

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 25, 2021 at 13:08

    Witam serdecznie zaraz lecę do kuchni aby zacząć chlebek świetny przepis

  • marca 3, 2018 at 06:26

    Zgadzam się ale są też tacy jak ja ,którzy nie wychodzą zakwasu . Mnie się on nie udaje . Zawsze było z nim coś nie tak .

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

  • października 27, 2016 at 19:30

    Witam, chleba nie piekłam, ale z przepisu wynika że jest to chleb na zakwasie z odrobiną drożdży dlatego nie musi rosnąć tak długo jak na samym zakwasie. Lepiej samemu zrobić zakwas niż kupować żurek lub barszcz,nawet z ekologicznego sklepu. Pozdrawiam

  • września 20, 2016 at 02:56

    Może być żurek z butelki lub barszcz .wiadomo żurek jest wyrażnieszy w smaku ale w chlebie to nie przeszkadza .Ja używam barszcz bo jest bardziej neutralny w smaku i można dodawać różne dodatki .

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

  • stycznia 22, 2016 at 15:40

    Dziękuję za wspaniały komentarz tmrc_emoticons.;)

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

  • stycznia 22, 2016 at 14:27

    Ja postanowilam,ze innego chleba juz nie zrobie.kupilam ekologiczny barszcz w butelce i nastepny bedzie dla odmiany na barszczykutmrc_emoticons.;) pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za najlepszy jak dla mnie chlebek.dodam ze dzis sie skonczyl i po 5 Dniech od pieczenia rewelacyjny w smaku ,,Malo tego mialam wrazenie,ze na drugi,trzeci dzien byl najsmaczniejszytmrc_emoticons.;) na pozegnania pelna Gama gwiazdek ...tmrc_emoticons.)

  • stycznia 19, 2016 at 19:08

    Wspaniały chleb jego podstawowa wersja jest całonocna tam jest też orkiszowa mąka ,ale ten jest szybszy .Żaden chleb nie lubi pośpiechu .Cieszę się że smakował

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

  • stycznia 19, 2016 at 18:43

    Dziekuje hania...no wiec czekam juz na opadniecie 5 h..pieknie Rosnie Ale nie widac konca ..kiedys czytalam inne przepisy z zaczynem,ze kobitki zostawialy go na noc...i zaczynam sie obawiac czy zdaze dzis upiec Ten chlebek... A mam ogromna ochote na Niego !tmrc_emoticons.;)

     

    chyba ba jednak opadl..dodalam juz pozostale slladniki,,,przepraszam, ze ja Tak szczegolowo Ale po raz pierwszy Robie Tak czasochlonna wersje chleba,,,tmrc_emoticons.;)

     

     

    Chlebek jest rewelacyjny chyba innego juz nie zrobie....tmrc_emoticons.) zmodyfikowalam Tylko to ze dalam nieco maki orkiszowy ..pyszny

  • stycznia 17, 2016 at 22:52

    Jutro czas zrobictmrc_emoticons.) Tylko Male pytanie czy Mozna Tez na zurku z butelki?

  • stycznia 12, 2016 at 15:13

    Na pewno Ci będzie smakował ,ja po prostu z wygodnictwa i braku typowej spiżarki (gdzie trzymać dwa a czasem nawet trzy rodzaje mąk) stworzyłam ten sam pszenny .Swego czasu piekłam tak ,że zakwas robiłam z żytniej ,a potem mieszałam jeszcze pszenną z orkiszem .Także rewelacyjne

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

Are you sure to delete this comment ?