![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/7qxkuzhr-c3e30-831594-cfcd2-7378irex/8e75d2e8-3db9-4f9c-81c5-fb0c08a291bc/main/wariant-chlebek-na-barszczu.jpg)
- TM 31
Składniki
chleb
- 400 g białej pszennej mąki 650
- 2 łyżeczki przypraw, dowolne ziarna
- 1 łyżeczki soli
- 150 g wody
zaczyn
- 50 g barszczu białego, z butelki
- 200 g mąki pszennej 650
- 150 g wody
- 3 g świeżych drożdży
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" włoż składniki na zaczyn i wyrób 3min
"Ciasto" .Zostaw w dzbanku na minimum 4godz.Zaczyn musi podejść do góry i opaść .Robi widoczny ślad
Po upływie tego czasu dołóż resztę składników na chleb i wyrób
"Ciasto" przez 5min.
Daj odpocząć około 2godz.Ciasto powinno wyjść przez otwór. Wyrób jeszcze raz przez 3min/
"Ciasto" W tym czasie włącz piekarnik 50*C przełóż do wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem i posypanej otrębami formy (keksówki dużej ) wyrównaj wilgotną dłonią,posyp po wierzchu ulubionymi ziarnami i wstaw na 30min.Wystaw i nagrzej piekarnik do 220*C.Wstaw z powrotem i piecz 50-55min.W pozycji góra0 dół .Jeżeli chcesz bardziej spieczony na ostatnie 5min włącz termoobieg
zaczyn
Porady
Do ciasta można dodać według uznania : czarnuszkę,siemie lniane,słonecznik,płatki owsiane ,suszone pomidory ,i co jeszcze lubicie .Ja do tego na zdjęciu dodałam suszoną włoszczyznę . Wierzch zawsze obsypuję makiem lub sezamem .
Pamiętaj żaden chleb nie lubi pośpiechu
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam serdecznie zaraz lecę do kuchni aby zacząć chlebek świetny przepis
Zgadzam się ale są też tacy jak ja ,którzy nie wychodzą zakwasu . Mnie się on nie udaje . Zawsze było z nim coś nie tak .
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Witam, chleba nie piekłam, ale z przepisu wynika że jest to chleb na zakwasie z odrobiną drożdży dlatego nie musi rosnąć tak długo jak na samym zakwasie. Lepiej samemu zrobić zakwas niż kupować żurek lub barszcz,nawet z ekologicznego sklepu. Pozdrawiam
Może być żurek z butelki lub barszcz .wiadomo żurek jest wyrażnieszy w smaku ale w chlebie to nie przeszkadza .Ja używam barszcz bo jest bardziej neutralny w smaku i można dodawać różne dodatki .
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Dziękuję za wspaniały komentarz![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Ja postanowilam,ze innego chleba juz nie zrobie.kupilam ekologiczny barszcz w butelce i nastepny bedzie dla odmiany na barszczyku
pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za najlepszy jak dla mnie chlebek.dodam ze dzis sie skonczyl i po 5 Dniech od pieczenia rewelacyjny w smaku ,,Malo tego mialam wrazenie,ze na drugi,trzeci dzien byl najsmaczniejszy
na pozegnania pelna Gama gwiazdek ...![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Wspaniały chleb jego podstawowa wersja jest całonocna tam jest też orkiszowa mąka ,ale ten jest szybszy .Żaden chleb nie lubi pośpiechu .Cieszę się że smakował
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Dziekuje hania...no wiec czekam juz na opadniecie 5 h..pieknie Rosnie Ale nie widac konca ..kiedys czytalam inne przepisy z zaczynem,ze kobitki zostawialy go na noc...i zaczynam sie obawiac czy zdaze dzis upiec Ten chlebek... A mam ogromna ochote na Niego !![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
chyba ba jednak opadl..dodalam juz pozostale slladniki,,,przepraszam, ze ja Tak szczegolowo Ale po raz pierwszy Robie Tak czasochlonna wersje chleba,,,![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Chlebek jest rewelacyjny chyba innego juz nie zrobie....
zmodyfikowalam Tylko to ze dalam nieco maki orkiszowy ..pyszny
Jutro czas zrobic
Tylko Male pytanie czy Mozna Tez na zurku z butelki?
Na pewno Ci będzie smakował ,ja po prostu z wygodnictwa i braku typowej spiżarki (gdzie trzymać dwa a czasem nawet trzy rodzaje mąk) stworzyłam ten sam pszenny .Swego czasu piekłam tak ,że zakwas robiłam z żytniej ,a potem mieszałam jeszcze pszenną z orkiszem .Także rewelacyjne
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Are you sure to delete this comment ?