Tu jesteś:
4
Składniki
8 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- 50 g masła
- 300 g mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 60 g cukru
- 550 g mąki pszennej typ 500
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko do posmarowania rogali
- 3 łyżeczki maku
-
6
2h 20min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Do naczynia
"Blokada naczynia miksującego" wlać mleko, dodać pokruszonone drożdże, masło i cukier. Podgrzewać 3 min/37 stopni/obr.2
- Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/interwał
- Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski i odstawić (najlepiej w ciepłe miejsce) na ok. 1 h do wyrośnięcia.
- Uformowane rogale, przełożyć na blchę do pieczenia wyłożoną papierem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 h. Po tym czasie rogale posmarować roztrzepanym jajkiem za pomoca pędzelka i posypac makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut. U mnie jest to 170 stopni/termoobieg. Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego proponuję kierować się własnym doświadczeniem w ustawieniach temperatury i czasu. W przypadku braku doświadczenia należy rogale cały czas obserwować podczas pieczenia. Zakończyć pieczenie jak się dośc mocno zarumienią.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Rogale po przekrojeniu smakuja nawet z samym masełkiem, ale są tez idealne z dżemem, powidłami, czekoladą czy miodem. Wyborne również z jajecznicą
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzRogaliki wyborne - dzieci je uwielbiają. Szybko...
Rogaliki wyborne - dzieci je uwielbiają. Szybko znikają
Anka MK: ja już 5-y raz robię tak, ze ciasto...
Anka MK: ja już 5-y raz robię tak, ze ciasto przygotowuje wieczorem, zostawiam w thermomixie a rano pieke
Rogale są boskie.Dziękuje za przepis❤
Rogale są boskie.Dziękuje za przepis❤
Rogale wyszły bardzo smaczne i pierwszy raz...
Rogale wyszły bardzo smaczne i pierwszy raz robiłam, dziękuję bardzo
Super dobre rogale !!! Dałam mąką orkiszową...
Super dobre rogale !!! Dałam mąką orkiszową 630 Robiłam je w ten sam dzień jak w przepisie oraz wieczorem ciasto, które było potem w lodówce, a rano rogale robione i pieczone. Po upieczeniu były może minimalnie mniejsze ale tak samo smaczne i mięciutkie jak te normalnie przygotowane. Dzisiaj piekłam rogale z połową cukru i 1 1/4 łyżeczki soli. Wyszły ekstra i można je zjeść z wędliną. Moja cała rodzina uwielbia te rogale. Bardzo dziękuję za ten super przepis!!
Czy można rogale przygotować wieczorem i upiec...
Czy można rogale przygotować wieczorem i upiec rano?
Smaczne. Robię z nutellą ze śliwek albo...
Smaczne. Robię z nutellą ze śliwek albo jabłkiem😀
Przepyszne, jutro też zrobię.
Przepyszne, jutro też zrobię.
Rogale wyglądają obłędnie !
Rogale wyglądają obłędnie !
Przepyszne polecam
To jest przepis na chałkę z cookidoo tylko...
To jest przepis na chałkę z cookidoo tylko została zmiejszona ilośc soli o 1 łyżeczkę i posypano makiem Już rozumiem skąd takie super komenatrze bo chałka jest pyszna
Uwielbiamy! Pieke regularnie - Czasem na dwa...
Uwielbiamy! Pieke regularnie - Czasem na dwa sposoby - wg przepisu (wychadza pyszne maślane, słodziutkie) lub z polowa cukru (nadaja sie wtedy do wędliny)
Bardzo dobre, mięciutkie i długo zachowują...
Bardzo dobre, mięciutkie i długo zachowują świeżość.
Rogaliki przepyszne.
Rogaliki przepyszne.
Zrobiłam dzisiaj i teraz nie mogę się doczekać...
Zrobiłam dzisiaj i teraz nie mogę się doczekać jutrzejszego śniadania
oczywiście jednego już zjadłam, pycha!
WCZORAJ UPIEKŁAM SĄ PYCZNE
WCZORAJ UPIEKŁAM SĄ PYCZNE
Przepyszne, można również dodać nadzienie w...
Przepyszne, można również dodać nadzienie w formie konfitury i troszkę więcej cukru.
Rewelacyjny przepis. Idelae do szkoły
Rewelacyjny przepis. Idelae do szkoły
pychotka, mieciutkie, delikatne nadajace sie nie...
pychotka, mieciutkie, delikatne nadajace sie nie tylko do kakao. polecam. dlugo zachowuja swiezosc
Doskonały przepis polecam jak ktoś lubi rogaliki...
Doskonały przepis polecam jak ktoś lubi rogaliki z masełkiem i kakao
Zdecydowanie polecam. Rogaliki nie dość że...
Zdecydowanie polecam. Rogaliki nie dość że przepyszne to jeszcze bardzo proste w wykonaniu a smak....mniam....lepsze niż z niejednej piekarni. Bardzo dziękuję za przepis, moje dzieci zachwycone. Pozdrawiam
:smile: Muszę wypróbować
Wyglądają super. Musze wyprobowac w niedługim...
Wyglądają super. Musze wyprobowac w niedługim czasie
czy moge zastapic swieze drozdze tymi w proszku?...
czy moge zastapic swieze drozdze tymi w proszku? jesli tak, to w jakiej proporcji??