3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Portugalski chleb PAO DE AQUA


Wydrukuj:
4

Składniki

1100 g

Portugalski chleb PAO DE AQUA

  • 550 gramów wody
  • 720 gramów mąki pszennej, (typ 450-650), plus dodatkowa ilość do oprószenia dłoni i blatu
  • 15 gramów drożdży świeżych, lub 1 opak. suchych drożdży (7-8 g)
  • 10 gramów soli
  • 6
    4h 0min
    Czas całkowity 3h 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać mąkę i wymieszać 20 s/obr 6.
    Zostawić w naczyniu na około 40 minut.
  2. Dodać drożdże i sól, uruchomić tryb interwałCiasto/6 min. Pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny lub do podwojenia objętości ciasta.
  3. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 250°C.
  4. Na dobrze posypanej mąką płaskiej blasze rozłożyć ciasto w prostokąt, nie ugniatając zbyt mocno. Złożyć ⅓ ciasta na siebie, a boki podwinąć pod spód i uformować kształt bochenka.
    Piec w temperaturze 250°C przez około 55 minut na dolnym poziomie piekarnika (patrz wskazówka).
    Przed podaniem odstawić do ostygnięcia na kratce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia
    kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Aby uzyskać bardziej wilgotny chleb, który wytrzyma dłużej, możesz wstawić do piekarnika pojemnik z gorącą wodą lub wrzucić kostki lodu.
Dodatkowo 20 min. przed końcem pieczenia można zmniejszyć temp. lub
przykryć chleb arkuszem papieru do pieczenia, żeby nie przypalić skórki.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • ChlebuśWspaniały wyszedł

    Zgłoszony przez kamaisa na maja 18, 2023 at 16:10.

    ChlebuśChlebuś
    Wspaniały wyszedł

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb super ale do wyrośnięcia przekładam do...

    Zgłoszony przez Evagl na maja 26, 2022 at 14:32.

    Chleb super ale do wyrośnięcia przekładam do miski bo potrafi uciec aż na blattmrc_emoticons.). Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dziękuję za tlumaczenie tego przepisu. Do...

    Zgłoszony przez Magudka na lutego 6, 2022 at 12:11.

    Bardzo dziękuję za tlumaczenie tego przepisu. Do tej pory piekłam różne chleby, ale i tak po jakimś czasie kończyło się na sklepowym. Teraz, kiedy kończy mi się chleb, biegnę na bazar po mąkę tmrc_emoticons.) Ze względów zdrowotnych, używam mąki orkiszowej pełnoziarnistej (520g) z dodatkiem razowej (ok 200g). Dorzucam siemię lniane (50g) i od czasu do czasu słonecznika (też ok 50g). trzeba wtedy zwiększyć ilość soli o 5g. Piekę z drugim pojemnikiem na wodę. Potwierdzam. Nie ma lepszego chleba. Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • FILM JAK ZAWINĄĆ CHLEB W BOCHENEK ZNAJDZIESZ...

    Zgłoszony przez ThermomixWielkopolska na stycznia 14, 2022 at 08:46.

    FILM JAK ZAWINĄĆ CHLEB W BOCHENEK ZNAJDZIESZ TUTAJ:
    https://www.instagram.com/reel/CYtBjW1pG3e/?utm_source=ig_web_copy_link
    Powodzenia Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam obejrzeć filmik, który jest umieszczony...

    Zgłoszony przez ThermomixWielkopolska na stycznia 8, 2022 at 12:20.

    Polecam obejrzeć filmik, który jest umieszczony w portugalskim oryginalnym przepisie, na którym jest pokazane, jak wyłożyć chleb na płaskiej blasze i jak go złożyć, żeby utrzymał kształt zgrabnego bochenka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kaniso: Dziękuję za komentarz Tak, przepis jest...

    Zgłoszony przez ThermomixWielkopolska na stycznia 8, 2022 at 12:18.

    Kaniso: Dziękuję za komentarz tmrc_emoticons.) Tak, przepis jest dokładnym tłumaczeniem oryginału z portugalskiego Cookidoo. U mnie również gości tylko ten chlebek! Miękki i wilgotny w środku, a na zewnątrz chrupiąca skórka - u mnie cała rodzina go uwielbia, także moja córeczka tmrc_emoticons.) Serdecznie pozdrawiam i życzę samych pyszności

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję Pamela za przepis, a właściwie za...

    Zgłoszony przez Kaniso na stycznia 5, 2022 at 20:15.

    Dziękuję Pamela za przepis, a właściwie za tłumaczenie.Od kiedy na niego wpadłam pieczywa nie kupuję, a moi chłopcy się nim zajadają. Pozdrawiam Patrycja

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze