Tu jesteś:
4
Składniki
1100 g
Portugalski chleb PAO DE AQUA
- 550 gramów wody
- 720 gramów mąki pszennej, (typ 450-650), plus dodatkowa ilość do oprószenia dłoni i blatu
- 15 gramów drożdży świeżych, lub 1 opak. suchych drożdży (7-8 g)
- 10 gramów soli
-
6
4h 0min
Czas całkowity 3h 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać mąkę i wymieszać 20 s/obr 6.
Zostawić w naczyniu na około 40 minut. - Dodać drożdże i sól, uruchomić tryb interwał"Ciasto" /6 min. Pozostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny lub do podwojenia objętości ciasta.
- Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 250°C.
- Na dobrze posypanej mąką płaskiej blasze rozłożyć ciasto w prostokąt, nie ugniatając zbyt mocno. Złożyć ⅓ ciasta na siebie, a boki podwinąć pod spód i uformować kształt bochenka.
Piec w temperaturze 250°C przez około 55 minut na dolnym poziomie piekarnika (patrz wskazówka).
Przed podaniem odstawić do ostygnięcia na kratce.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
SILPAT® - mata do pieczenia
kup teraz -
Ben - płaska forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Aby uzyskać bardziej wilgotny chleb, który wytrzyma dłużej, możesz wstawić do piekarnika pojemnik z gorącą wodą lub wrzucić kostki lodu.
Dodatkowo 20 min. przed końcem pieczenia można zmniejszyć temp. lub
przykryć chleb arkuszem papieru do pieczenia, żeby nie przypalić skórki.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzChlebuśWspaniały wyszedł
Chleb super ale do wyrośnięcia przekładam do...
Chleb super ale do wyrośnięcia przekładam do miski bo potrafi uciec aż na blat. Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni
Bardzo dziękuję za tlumaczenie tego przepisu. Do...
Bardzo dziękuję za tlumaczenie tego przepisu. Do tej pory piekłam różne chleby, ale i tak po jakimś czasie kończyło się na sklepowym. Teraz, kiedy kończy mi się chleb, biegnę na bazar po mąkę Ze względów zdrowotnych, używam mąki orkiszowej pełnoziarnistej (520g) z dodatkiem razowej (ok 200g). Dorzucam siemię lniane (50g) i od czasu do czasu słonecznika (też ok 50g). trzeba wtedy zwiększyć ilość soli o 5g. Piekę z drugim pojemnikiem na wodę. Potwierdzam. Nie ma lepszego chleba.
FILM JAK ZAWINĄĆ CHLEB W BOCHENEK ZNAJDZIESZ...
FILM JAK ZAWINĄĆ CHLEB W BOCHENEK ZNAJDZIESZ TUTAJ:
https://www.instagram.com/reel/CYtBjW1pG3e/?utm_source=ig_web_copy_link
Powodzenia
Polecam obejrzeć filmik, który jest umieszczony...
Polecam obejrzeć filmik, który jest umieszczony w portugalskim oryginalnym przepisie, na którym jest pokazane, jak wyłożyć chleb na płaskiej blasze i jak go złożyć, żeby utrzymał kształt zgrabnego bochenka
Kaniso: Dziękuję za komentarz Tak, przepis jest...
Kaniso: Dziękuję za komentarz Tak, przepis jest dokładnym tłumaczeniem oryginału z portugalskiego Cookidoo. U mnie również gości tylko ten chlebek! Miękki i wilgotny w środku, a na zewnątrz chrupiąca skórka - u mnie cała rodzina go uwielbia, także moja córeczka Serdecznie pozdrawiam i życzę samych pyszności
Dziękuję Pamela za przepis, a właściwie za...
Dziękuję Pamela za przepis, a właściwie za tłumaczenie.Od kiedy na niego wpadłam pieczywa nie kupuję, a moi chłopcy się nim zajadają. Pozdrawiam Patrycja