3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Paluchy orkiszowe


Wydrukuj:
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 2 łyżeczki soli gruboziarnistej lub kminku
  • 20 g drożdży
  • 360-380 g wody
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 500 g mąki orkiszowej typ 630
5

Przygotowanie

    ciasto
  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie skłądniki z wyjątkiem soli gruboziarnistej i kminku. Wyrobić 3 min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto powstanie bardzo miękkie ciasto. Przełożyć do dużego naczynia, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok 40 min).

    2. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temepratury 230°C.

    3 Kopystką wygarnąć ciasto na oprószoną stolnicę. Dobrze zmoczyć ręce, podzielić ciasto na 5 równych części. Rozciągnąć każdą część tak, by powstał długi wałek, a następnie przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać solą gruboziarnistą lub kminkiem, piec w piekarniku w temperaturze 230°C przez ok 20-25 min. Ostudzić przed podaniem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można przygotować z serem, warzywami, ziarnami lub innymi dodatkami.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pyszne!!! Wszystko robione

    Zgłoszony przez Monia.Ga na października 8, 2016 at 10:04.

    Pyszne!!! Wszystko robione jak w przepisie, ale Uwaga na drugi dzień są trochę twarde i bardziej suche.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze