Składniki
12 porcja/porcje/porcji
Roztwór do smarowania:
- 1 jajko roztrzepane z łyżką ciepłej wody
- 2 łyżki sezamu, (można zastosować też mak)
CIASTO:
- 1 szczypta cukru, (wrzucona na drożdże)
- 570 g mąki pszennej typ 500-650
- 10 g soli
- 1 pełna łyżka miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek, (równie dobrze sprawdzi się olej rzepakowy)
- 30 g ziarna słonecznika, (najlepsze takie aromatyczne podgrzane na patelni)
- 1 miarka thermomix wody, (w temp. pokojowej)
- 25 g drożdży świeżych
- 2 miarki thermomix mleka, (w temp. pokojowej)
-
6
50min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Dalej z ciasta formujemy rulon i dzielimy go na 12 równych części. Z każdej z części formujemy rulon o długości około 40-50cm. Składamy na połowę i przytrzymując oba końce zwijamy w warkocz. Końce złożonego i zaplecionego rulonu łączymy i bardzo dokładnie zlepiamy. (ze sprawdzonych sposobów najlepiej wyszły gdy jeden koniec owinąłem brzegiem drugiego i zlepiłem. Solidne zlepienie jest o tyle ważne, że w późniejszych krokach bardzo łatwo je rozkleić i się rozpadną.
Składamy na połowę i przytrzymując oba końce zwijamy w warkocz. Końce złożonego i zaplecionego rulonu łączymy i bardzo dokładnie zlepiamy. (ze sprawdzonych sposobów najlepiej wyszły gdy jeden koniec owinąłem brzegiem drugiego i zlepiłem. Solidne zlepienie jest o tyle ważne, że w późniejszych krokach bardzo łatwo je rozkleić i się rozpadną.
Przystępujemy do obgotowania.
Sprawdź przed wrzuceniem do wrzątku czy końce są dobrze sklejone - bo może się rozkleić podczas obgotowywania.
Wrzucamy je po jednym na wrzącą wodę i obgotowujemy z każdej ze stron po 30-60 sek. Obgotowany odkładamy na przygotowaną blachę (na blaszce powinno się zmieścić 12 szt.)
Na koniec smarujemy dokładnie przy pomocy pędzelka silikonowego powierzchnię obwarzanków. I tutaj są dwie szkoły:
1) smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub makiemlub
2) Sezam lub mak mieszamy z roztworem jajka i wody. Takim gotowym roztworem smarujemy obwarzanki
Ten drugi sposób mocniej trzyma sezam i mak - nie będzie się tak obsypywał po upieczeniu.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w naczyniu miksującym (w kolejności jak podano w przepisie) (Obroty 6, czas 20 sek.) dalej (obroty
Interwał, czas ok. 3 min) - wyrabiamy ciasto.
Po wyrobieniu ciasta odkładamy je do miski pod przykryciem w ciepłym miejscu - pozostawiamy na 15 minut / drożdże zaczną pracować.
Formowanie obwarzanków:
Obgotowanie obwarzanków:
Wypiekanie obwarzanków:
Przygotowanie ciasta:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzCudownie wyglądają, musze wypróbować.
Cudownie wyglądają, musze wypróbować.
Obwarzanki są re-we-la-cja! Pyszne i robią...
Obwarzanki są re-we-la-cja! Pyszne i robią wrażenie
poszłam za ciosem i upiekłam pierwszy raz tego...
poszłam za ciosem i upiekłam pierwszy raz tego typu wyrób. Moje obawy były przy obgotowaniu obwarzanek w gorącej wodzie. Wszystko się udało i wyszły pyszne. Na drugi dzień również były w środku miękkie, a na zewnątrz chrupiące. Świetny przepis- dziękuję
Piekę je kolejny raz, wszyscy
Piekę je kolejny raz, wszyscy się nimi zawsze zachwycają
Jest trochę zabawy z tym gotowaniem ale efekt: smak i zapach w całym domu wynagradza wszystko
Już nikt nie pamięta jak smakują te z piekarni i nie zamierzamy sobie przypominać
Dzięki i pozdrawiam!
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wspaniałe! Lepsze niż z
Wspaniałe! Lepsze niż z piekarni.
Pyszniutkie ;o)
Pyszniutkie ;o)
;o)
Muszę wypróbować
Muszę wypróbować
Długo szukałam przepisu na
Długo szukałam przepisu na precle czy inne bajgle. Te wyglądają tak jak je sobie wymyśliłam i za to 5.
Dwukrotnie podchodziłam do pieczenia..... Nie było dramy, ale.....
Złotych mądrości nie wypisuję " bom gupia".Pozdrawiam
Obwarzanki wyszły
Obwarzanki wyszły przepyszne
znikneły moment lepszych nie jadłam. Polecam
SAM, upiekłam właśnie dzisiaj
SAM, upiekłam właśnie dzisiaj Twoje obwarzanki. Moja młodsza wnuczka, fanka sklepowych obwarzanków , wykrzyknęła: SUPER!!! To jest najlepsza opinia. Teraz będę musiała piec jej regularnie, ale dzięki temu nie kupi w szkolnym sklepiku. wielkie słowa uznania dla Twojego kunsztu.
Dzięki.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Fajny przepis ,dodaję do
Fajny przepis ,dodaję do wypróbowania ,pozdrawiam
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Cieszę się, że przypadły do
Cieszę się, że przypadły do gustu.Pozdrawiam.
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Rewelacyjne, dzieci
Rewelacyjne, dzieci powiedziały, że lepsze niż z piekarni
... a Cię proszę bardzo. Daj
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
SAM, znów coś nowego się
SAM, znów coś nowego się dowiedziałam od Ciebie. Takiej techniki gotowanio-pieczenia nie znałam, ale wypróbuję.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Polecam obwarzanki są
Polecam
obwarzanki są rewelacyjne i warto je zrobić
dzięki Sam 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Sam dzięki za nowy przepis
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.