Składniki
1 kawałek/kawałki/kawałków
chleb - 1 bochenek
- 25 g otrębów pszennych
- 2 łyżeczki soli
- 550 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżka płatków owsianych
- 1 płaska łyżka każdego z (wedle smaku), otręby owsiane, słonecznik, sezam, dynia, siemię lniane, kminek cały i kminek mielony lub czarnuszka (plus odrobina więcej do posypania)
- 380 g wody letniej/ciepłej
- 40 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
zakwas na 2 chleby
- 1,5 szklanki mąki żytniej
- 1,5 szklanki wody letniej/ciepłej
- 1 bułeczka zakwasu, (około 2 łyżek) wcześniej przygotowana lub odłożona z poprzedniego pieczenia
Przygotowanie
- Należy bułeczkę zakwasu wymieszać z wodą i mąką żytnią. Pozostawić na 12 h (najlepiej rano i piec wieczorem, lub wieczorem i piec rano)
- Wlewamy wodę, drożdże i cukier do naczynia miksującego i podgrzewamy 3min/obr.1/37ºC
- Rozgrzewamy piekarnik do 175 ºC,
- Do podgrzanego roztworu w naczyniu miksującym wrzucamy wszystkie składniki na chleb plus połowę przygotowanego wcześniej zakwasu - max. 1min/[img title="Wsteczne"]https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/thermomix/counterclock.png[/img]/obr.5 cały czas mieszając kopystką
- Przekładamy do natłuszczonej formy teflnowej lub do formy z natłuszczonym pergaminem.
Pieczemy z termoobiegiem w 175ºC przez 75 minut. Jeżeli nie mamy termoobiegu, to można zwiększyć temperaturę nawet do 190ºC (w zależności od piekarnika).
zakwas
chleb
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
1. Po przełożeniu ciasta do formy (podłużnej), należy poczekać aż wyrośnie do wysokości formy.
2. Aby chleb był chrupiący, należy w trakcie pieczenia spryskiwać go wodą lub na dno piekarnika wstawić garnek z wodą.
3. Można tworzyć własne kombinacje smakowe chleba,np:
a. pestki z dyni, siemię lniane, czarnuszka, łyżka miodu
b. słonecznik,siemię lniane, kminek cały, kminek mielony, sezam
c. można dodać amarantus ekspandowany i o tyle mniej dać mąki pszennej
można również wcisnąć ząbek czosnku, dodać żurawiny czy dowolną przyprawę, np. zioła prowansalskie
4. Najlepiej piec 2-3 chleby jednocześnie.
5. Po upieczeniu można wyjąć z formy i jeżeli dół jest blady, to wkładamy do piekarnika do góry nogami i opiekamy spód.
6. Po upieczeniu należy przełożyć na lnianą ściereczkę i kilka razy przewracać na boczki, aby się nie zdeformował.
7. Przechowujemy w ścierce lnianej - nie wyschnie
Powodzenia i smacznego !!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWiczka, dzięki za przepis na
Wiczka, dzięki za przepis na - od teraz - mój ulubiony chlebek! Mniam!
To nie jest bezglutenowe
To nie jest bezglutenowe pieczywo.
Nie daję sztucznych spulchniaczy i konserwantów - dlatego są drożdze świeże a nie suche drożdże, które zawierają np E491..
Dzięki połączeniu drożdży z zakwasem, chleb szybciej rośnie i jest właśnie delikatnie kwaśny - taki, jaki jest najsmaczniejszy.
Oczywiście można dodawać i odejmować składniki wg uznania i smaku.
Skoro dajesz zakwas to taka
Skoro dajesz zakwas to taka ilość drożdży jest zbędna, jeżeli dasz 1/4 tej ilości to wystarczy - szkoda żołądka. Ponadto poczytaj o glutenie - aby go uwolnić ciasto powinno być kilka razy wyrabiane, wówczas chleb jest lepiej napowietrzony. Unikniesz nadkwasoty i wrzodów.
Nie daję otrąb, zamiast tego zmniejszam o 1/4 ilość mąki pszennej i zastępuję ją mąką razową.
I używam suche drożdże 3/4 łyżeczki (wymieszane z mąką), ale bez zakwasu, bo nie lubię kwaśnego posmaku chleba. Poza tym zakwas i drożdże ma takie samo zadanie.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Bardzo się cieszę, że "chleb
Bardzo się cieszę, że "chleb poszedł w świat". Jak coś ciekawego odkryjesz na jego temat, to pisz - np inne proporcje itp.
Pozdrawiam
Witam, Na drożdzach szybcej
Witam,
Na drożdzach szybcej rośnie... i równie dobrze smakuje.
Jest to sprawdzony przepis przez wiele gospodyń.
Oczywiście proszę o uwagi - chętnie udoskonalę przepis.
Pozdrawiam
A dlaczego dajesz i zakwas i
A dlaczego dajesz i zakwas i drożdże?
Wyrabiasz chleb tylko jeden raz?
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Wika chleb pyszny piekę już
Wika chleb pyszny piekę już drugi raz właśnie siedzi w piekarniku nie kruszy się , smakuje rewelacyjnie i długo pozostaje świeży
Witam serdecznie, Bardzo
Witam serdecznie,
Bardzo proszę o opinie / rady - za co z góry dziękuję