3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

MLECZNE BUŁKI


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

DODATKOWO

  • 1 jajko
  • 1 łyżek mleka
  • 1 łyżek cukru

CIASTO

  • 100 g rodzynek, jeśli ktoś lubi
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM, lub gotowego
  • 40 g cukru
  • 40 g drożdży świeżych
  • 200 g masła, pokrojone na kawałki
  • 200 g mleka 3.2 %
5

Przygotowanie

    Przygotowanie
  1. 1. Do Closed lid wrzucamy mleko, masło, drożdże i rozgrzewamy 3,5min./37stopni/obrót 1, aż się masło rozstopi.

    2. Dodajemy pozostałe składniki ciasta, oprócz rodzynek i zagniatamy 3 minuty/Dough mode, na 15 sekund przed zakończeniem dodajemy rodzynki. Ciasto pozostawiamy w zamkniętym Closed lid przez 30 minut.

    3. Na wysypaną mąką stolnicę wykładamy ciasto i jest lekko wygniatamy. Formujemy 20 bułeczek i wykładamy na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejce do dalszego wyrośnięcia.

    4. Roztrzepujemy jajko, mleko i cukier i obficie smarujemy bułeczki z pierwszej blachy.

    5. Wkładamy pierwszą blachę do nagrzanego piekarnika na termoobieg 180 stopni na 10-12 minut.

    6. Z drugą blachą postępujemy tak samo, najpierw smarujemy jajkiem, potem pieczemy 10-12 minut. 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Najlepiej smakują gorące, prosto z pieca, ale jeśli owiniemy po wystygnięciu folią spożywczą to świeżość zatrzymamy na dłużej.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz