3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mieszany chleb gryczany bezglutenowy


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Chleb

  • 50 g amarantusa
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 15 g drożdże świeże, lub torebka suchych
  • 3 czubatych łyżek sezamu
  • 2 czubate łyżki siemienia lnianego, zmielonego lub nie
  • 2 czubatych łyżek Oleju ryżowego
  • 1 łyżeczek miodu
  • 1 łyżeczek soli himalajskiej
  • 500 g wody, lekko ciepłej
  • 150 g ryż biały
  • 250 g kaszy gryczanej niepalonej
5

Przygotowanie

    Mieszany chleb bezglutenowy
  1. Kaszę gryczaną (250 g zmielić 1 min/obr. 10) amarantus i ryż tak samo.

    Drożdze wymieszać z dwoma lub trzema łyżkami wody i łyżeczką miodu i odstawić aż zaczną pracować (zwykle około 20-30 minut), ja wstawiam do piekarnika i włączam w nim światło, wtedy jest szybciej. Mąki przesiać do kielicha, dodać sezam, siemie i sól, następnie pracujące drożdze, albo torebkę suchych (wtedy na nie wlać łyżeczkę miodu - z dala od soli). Zalać wodą i wyrabiać 10 min/Closed lidDough mode. w połowie czasu wyrabiania dodać dwie łyżki oleju ryżowego. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.

    Ciasto przełożyć do wyrośnięcia na około 30 do 70 minut. Po tym czasie, przełożyć do wyłożonej papierem formy, wyrównać, można posypać sezamem, siemieniem i zostawić na kolejne 25-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie włączyć piekarnik i nagrzać do do 200 stopni góra i dół. 

    Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut. Studzić na kratce. Nie kroić gorącego.

10
11

Porady

Do piekarnika na sam dół można włożyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą, w celu wytworzenia pary. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy