Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Chleb
- 50 g amarantusa
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 15 g drożdże świeże, lub torebka suchych
- 3 czubatych łyżek sezamu
- 2 czubate łyżki siemienia lnianego, zmielonego lub nie
- 2 czubatych łyżek Oleju ryżowego
- 1 łyżeczek miodu
- 1 łyżeczek soli himalajskiej
- 500 g wody, lekko ciepłej
- 150 g ryż biały
- 250 g kaszy gryczanej niepalonej
-
6
3h 50min
Czas całkowity 3h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Kaszę gryczaną (250 g zmielić 1 min/obr. 10) amarantus i ryż tak samo.
Drożdze wymieszać z dwoma lub trzema łyżkami wody i łyżeczką miodu i odstawić aż zaczną pracować (zwykle około 20-30 minut), ja wstawiam do piekarnika i włączam w nim światło, wtedy jest szybciej. Mąki przesiać do kielicha, dodać sezam, siemie i sól, następnie pracujące drożdze, albo torebkę suchych (wtedy na nie wlać łyżeczkę miodu - z dala od soli). Zalać wodą i wyrabiać 10 min/"Blokada naczynia miksującego" "Ciasto" . w połowie czasu wyrabiania dodać dwie łyżki oleju ryżowego. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Ciasto przełożyć do wyrośnięcia na około 30 do 70 minut. Po tym czasie, przełożyć do wyłożonej papierem formy, wyrównać, można posypać sezamem, siemieniem i zostawić na kolejne 25-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie włączyć piekarnik i nagrzać do do 200 stopni góra i dół.
Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut. Studzić na kratce. Nie kroić gorącego.
Mieszany chleb bezglutenowy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Do piekarnika na sam dół można włożyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą, w celu wytworzenia pary.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz