thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
48h 0min
Czas całkowity
48h 55min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 06/02/16
zmieniono dnia: 06/02/16

Składniki

CIasto

  • 2-3 łyżeczki soli
  • 500 g kaszy gryczanej, niepalonej
  • 0,7 litry wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Kaszę płuczemy na sitku, przesypujemy do miski i zalewamy 700 ml wody, mieszamy.

    Odstawić na minimum 8 godz. w ciepłe miejsce, najlepiej na noc. 

    Rano przemieszaj kaszę i uzupełnij wodę jeżeli jest taka potrzeba. 

    Ponownie zostaw na cały dzień. Wieczorem przełożyć do kielicha dodać sól i zmiksować 10-15s/obr 7.

    Przełożyć do keksówki, wstawić do pieranika na całą noc (ja zostawiam włączone światło). Chleb powinien się wybrzuszyć i lekko popękać. Ja rano włączam grzanie góra i dół i 40 stopni i zostawiam na godzinę. Po tym czasie zwiększam temperaturę do 200 stopni i piekę przez 50-55 minut. 

    Wyjść z foremki i studzić na kratce. 

    Przepis zaczerpnięty z bloga: //www.natchniona.pl/chleb-doskonaly-bez-maki-i-drozdzy/

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb gryczany bezglutenowy, bez mąki, bez cukru, bez drożdzy

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 15, 2017 at 09:19

    Piekę ten chleb od ponad roku - jest doskonały, w szczególności tostowany tmrc_emoticons.-) tylko połowę porcji soli należy dodać

  • maja 31, 2017 at 10:31

    Bardzo smaczny, nie wyrósł jak na zdjęciu ale to moj pierwszy raz, następnym razem bedzie lepiej. Polecam

  • stycznia 23, 2017 at 19:33

    Dla mnie ten przepis na"chleb dla cierpliwych" jest idealny - proporcje są przygotowane na keksówkę o dł 20 cm - super propozycja dla osób na diecie bezglutenowej . Piekę go często i rodzina jest zadowolona Smile

  • lipca 8, 2016 at 21:36

    Wypróbuję! Dzięki za przepis!

  • kwietnia 14, 2016 at 14:14

    Jeju przepraszam, tak było w przecpisie na blogu i ja bezmyślnie przepisałam. Sama daję 1 łyżeczkę. Raz dałam tyle co w przepisie i był słony, że szok. 

    Przepraszam raz jeszcze i dziękuje za zwrócenie uwagi - błąd poprawiłam. 

  • kwietnia 13, 2016 at 23:32
    4.0

    Zrobiłam wg przepisu ale oso biście uważam, że 2-3 łyżeczki soli to stanowczo za dużo. Następnym razem dodam tylko jedną.

     

    Dziękuję  tmrc_emoticons.)

  • lutego 26, 2016 at 08:52

    Ja nigdy nie dolewam wody. Woda nie może wystawać nad kaszę. konsystencja po zblendowaniu ma być taka jak gęsta śmietana. Piekę w szklanej keksówce - nie za dużej. 

  • lutego 26, 2016 at 08:45

    Zrobiłam wszystko jak w przepsie i nie wyrósł tak ładnie tmrc_emoticons.( Może za dużo wody dolałam przy uzupełnianiu?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: