thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 28/08/13
zmieniono dnia: 28/08/13

Składniki

na bułki

  • 1/2 łyżeczki soli
  • 380 g wody, najlepiej letniej, lekko ciepłej
  • 60 g masła, miękkiego, pokrojonego na drobne kawałki
  • 1 jajko, duże
  • 45 g cukru
  • 40 g mleka w proszku
  • 12 g suchych drożdży
  • 60 g rodzynek
  • rozbełtane jajko do posmarowania bułek
  • ziarna sezamu do posypania bułek
  • 700 g mąki pszennej typ 650
  • 15 g płatków owsianych
  • 40 g sezamu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    bułek
  1. Do naczynia wsypać sezam i płatki owsiane. Zemleć 10s./ obr. 10.

  2. Dodać resztę składników wg podanej kolejności. Wymieszać 20 s. / obr. 4. Następnie wyrobić 5 min/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" . Ciasto pozostawić w naczyniu aż wypełni jego objętość.

  3. Wyrobić ponownie 1 min/ Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" / Ciasto"Ciasto" .

  4. Z ciasta uformować 12 bułek (ok 118 g każda). Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Podrośnięte bułki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Piec 20-22 minuty w temp. ok. 180* .

Porady

Bułeczki można zajadać same, ale do szkoły na drugie śniadanie doskonale sprawdzą się przekrojone na pół, posmarowane masełkiem i dżemikiem, nutellą, czy innym ulubionym słodkim dodatkiem tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Maślane bułeczki sezamowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 14, 2013 at 17:24

    Ależ absotultnie nie dziwię się pytaniomtmrc_emoticons.) Dlatego też, jesli tylko potrafię, od razu na nie odpowiadam tmrc_emoticons.) Niejasności są po to, aby je wyjaśniaćtmrc_emoticons.)  A swoją drogą, po wypróbowaniu wielu przepisów, sama uważam, że mleko w proszku poprawia smak pieczywa i nadaje mu pulchności tmrc_emoticons.) Pozdrawiamtmrc_emoticons.)

    Meg

  • października 14, 2013 at 17:11

    Dzięki Meg  za szerokie wyjaśnienie dodawania mleka w proszku. Wybacz, ale ten Twój komentarz  gdzieś zapodział się wśród wielu innych. Dobrze by było zamieszczać takie dodatkowe informacje  pod przepisem, we wskazówkach. Wtedy "nie giną". Przytaczasz tutaj angielskie przepisy i opinie angielskich piekarzy, które wśród polskich przepisów są mało stosowane i malo znane. Nie dziw się więc pytaniom. tmrc_emoticons.;)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • sierpnia 30, 2013 at 19:26

    Zachęcamtmrc_emoticons.)

    Meg

  • sierpnia 30, 2013 at 11:23
    5.0

    uwielbiam bułeczki na śniadanko Love  , mam mleko w proszku wypróbuje tmrc_emoticons.)  pozdrawiam

  • sierpnia 30, 2013 at 00:01

    Polecam, bo są bardzo sycącętmrc_emoticons.)

    Meg

  • sierpnia 29, 2013 at 19:47

    Wtaj Gabitmrc_emoticons.) Przepis, który podałam ma angielskie korzenie (ja dodałam mielone ziarna i zmieniłam proporcje wody). W wielu angielskich przepisach pojawia się dodatek mleka w proszku, gdyż według najlepszych angielskich piekarzy mleko w proszku:

    1). nadaje ciastu smak i kolor

    2). ma więcej składników odżywczych  niż ta sama ilośc mleka zwykłego (stosują przelicznik 1/3 szklanki mleka w proszku = 1 szklanka mleka zwykłego)

    3). służy jako środek zmiękczający ciasto

    4). poprawia jakość ciasta

    5). wpływa na ładnieszy kolor skórki

    6). utrzymuje wilgotność w wyrobie

    oraz

    7). lepiej wpływa na rozwój glutenu niż mleko zwykłe

    Podają też techniczne przyczyny stosowania mleka w proszku. Według Anglików mleko w proszku:

    tmrc_emoticons.8). łatwiej przechowywać, gdyż nie trzeba go przechowywać w lodówce i nie martwimy się że zaraz mu się kończy termin lub że będzie zepsute (czyli mając w szafce mleko w proszku, możemy zrobić np. te buki w nocy o północy, nawet gdy okaże się, że w lodówce nie mamy grama mleka zwykłego)

    9). ławiej zmierzyć

    10). nie trzeba go podgrzewać przed dodaniem do mikstury ciasta

    Mleko w proszku moża oczywiście zastąpić mlekiem płynnym, trzeba jednak zredukować jego ilośc wg przelicznika tmrc_emoticons.)

    Więc skoro w niektórych przepisach jest mleko w proszku, to dlaczego go nie dać i nie wypróbować? tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)

    Życzę udanych eksperymentówtmrc_emoticons.)

    Meg

  • sierpnia 29, 2013 at 16:51
    5.0

    O fajne bułeczki i nigdy nie piekłam z dodatkiem mleka w proszku tmrc_emoticons.) wypróbuję tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 28, 2013 at 22:36

    I ja również dodaję  tmrc_emoticons.)lubimy bułeczki,szczególnie maślane tmrc_emoticons.D

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa Wink

  • sierpnia 28, 2013 at 22:10

    Dziękuję, za komentarz. Twoje bułeczki bez dodatku mleka w proszku są na pewno pyszne. Polecam jednak szybciutką lekturę zalet mleka proszkowego, wypróbowania przepisu i dokonania oceny w praktycetmrc_emoticons.)

    Meg

  • sierpnia 28, 2013 at 21:40
    5.0

    Love Meg, dziękuję za kolejny przepis na maślane bułeczki, piekę bez mleka w proszku i również wychodzą smaczne Party Pozdrawiam Love

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: