![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/62pficzv-9d027-249738-cfcd2-4chektqq/18f3c4a9-8ad3-491f-bfcb-c5d1aefec6eb/main/maslane-buleczki-sezamowe.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/62pficzv-9d027-249738-cfcd2-4chektqq/6818719c-5460-4c41-bc52-b2c307453c16/main/maslane-buleczki-sezamowe.jpg)
Składniki
na bułki
- 1/2 łyżeczki soli
- 380 g wody, najlepiej letniej, lekko ciepłej
- 60 g masła, miękkiego, pokrojonego na drobne kawałki
- 1 jajko, duże
- 45 g cukru
- 40 g mleka w proszku
- 12 g suchych drożdży
- 60 g rodzynek
- rozbełtane jajko do posmarowania bułek
- ziarna sezamu do posypania bułek
- 700 g mąki pszennej typ 650
- 15 g płatków owsianych
- 40 g sezamu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do naczynia wsypać sezam i płatki owsiane. Zemleć 10s./ obr. 10.
Dodać resztę składników wg podanej kolejności. Wymieszać 20 s. / obr. 4. Następnie wyrobić 5 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Ciasto pozostawić w naczyniu aż wypełni jego objętość.
Wyrobić ponownie 1 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
Z ciasta uformować 12 bułek (ok 118 g każda). Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Podrośnięte bułki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Piec 20-22 minuty w temp. ok. 180* .
bułek
Porady
Bułeczki można zajadać same, ale do szkoły na drugie śniadanie doskonale sprawdzą się przekrojone na pół, posmarowane masełkiem i dżemikiem, nutellą, czy innym ulubionym słodkim dodatkiem
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ależ absotultnie nie dziwię się pytaniom
Dlatego też, jesli tylko potrafię, od razu na nie odpowiadam
Niejasności są po to, aby je wyjaśniać
A swoją drogą, po wypróbowaniu wielu przepisów, sama uważam, że mleko w proszku poprawia smak pieczywa i nadaje mu pulchności
Pozdrawiam![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Meg
Dzięki Meg za szerokie wyjaśnienie dodawania mleka w proszku. Wybacz, ale ten Twój komentarz gdzieś zapodział się wśród wielu innych. Dobrze by było zamieszczać takie dodatkowe informacje pod przepisem, we wskazówkach. Wtedy "nie giną". Przytaczasz tutaj angielskie przepisy i opinie angielskich piekarzy, które wśród polskich przepisów są mało stosowane i malo znane. Nie dziw się więc pytaniom.![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Zachęcam![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Meg
uwielbiam bułeczki na śniadanko
, mam mleko w proszku wypróbuje
pozdrawiam
Polecam, bo są bardzo sycącę![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Meg
Wtaj Gabi
Przepis, który podałam ma angielskie korzenie (ja dodałam mielone ziarna i zmieniłam proporcje wody). W wielu angielskich przepisach pojawia się dodatek mleka w proszku, gdyż według najlepszych angielskich piekarzy mleko w proszku:
1). nadaje ciastu smak i kolor
2). ma więcej składników odżywczych niż ta sama ilośc mleka zwykłego (stosują przelicznik 1/3 szklanki mleka w proszku = 1 szklanka mleka zwykłego)
3). służy jako środek zmiękczający ciasto
4). poprawia jakość ciasta
5). wpływa na ładnieszy kolor skórki
6). utrzymuje wilgotność w wyrobie
oraz
7). lepiej wpływa na rozwój glutenu niż mleko zwykłe
Podają też techniczne przyczyny stosowania mleka w proszku. Według Anglików mleko w proszku:
9). ławiej zmierzyć
10). nie trzeba go podgrzewać przed dodaniem do mikstury ciasta
Mleko w proszku moża oczywiście zastąpić mlekiem płynnym, trzeba jednak zredukować jego ilośc wg przelicznika![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Więc skoro w niektórych przepisach jest mleko w proszku, to dlaczego go nie dać i nie wypróbować?
![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Życzę udanych eksperymentów![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Meg
O fajne bułeczki i nigdy nie piekłam z dodatkiem mleka w proszku
wypróbuję ![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
I ja również dodaję
lubimy bułeczki,szczególnie maślane ![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa![Wink](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/wink.png)
Dziękuję, za komentarz. Twoje bułeczki bez dodatku mleka w proszku są na pewno pyszne. Polecam jednak szybciutką lekturę zalet mleka proszkowego, wypróbowania przepisu i dokonania oceny w praktyce![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Meg
Are you sure to delete this comment ?