Składniki
12 porcja/porcje/porcji
na bułki
- 1/2 łyżeczki soli
- 380 g wody, najlepiej letniej, lekko ciepłej
- 60 g masła, miękkiego, pokrojonego na drobne kawałki
- 1 jajko, duże
- 45 g cukru
- 40 g mleka w proszku
- 12 g suchych drożdży
- 60 g rodzynek
- rozbełtane jajko do posmarowania bułek
- ziarna sezamu do posypania bułek
- 700 g mąki pszennej typ 650
- 15 g płatków owsianych
- 40 g sezamu
-
6
1h 20min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do naczynia wsypać sezam i płatki owsiane. Zemleć 10s./ obr. 10.
Dodać resztę składników wg podanej kolejności. Wymieszać 20 s. / obr. 4. Następnie wyrobić 5 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" . Ciasto pozostawić w naczyniu aż wypełni jego objętość.
Wyrobić ponownie 1 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" .
Z ciasta uformować 12 bułek (ok 118 g każda). Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Podrośnięte bułki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Piec 20-22 minuty w temp. ok. 180* .
bułek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Bułeczki można zajadać same, ale do szkoły na drugie śniadanie doskonale sprawdzą się przekrojone na pół, posmarowane masełkiem i dżemikiem, nutellą, czy innym ulubionym słodkim dodatkiem
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzAleż absotultnie nie dziwię
Ależ absotultnie nie dziwię się pytaniom
Dlatego też, jesli tylko potrafię, od razu na nie odpowiadam
Niejasności są po to, aby je wyjaśniać
A swoją drogą, po wypróbowaniu wielu przepisów, sama uważam, że mleko w proszku poprawia smak pieczywa i nadaje mu pulchności
Pozdrawiam
Meg
Dzięki Meg za szerokie
Dzięki Meg za szerokie wyjaśnienie dodawania mleka w proszku. Wybacz, ale ten Twój komentarz gdzieś zapodział się wśród wielu innych. Dobrze by było zamieszczać takie dodatkowe informacje pod przepisem, we wskazówkach. Wtedy "nie giną". Przytaczasz tutaj angielskie przepisy i opinie angielskich piekarzy, które wśród polskich przepisów są mało stosowane i malo znane. Nie dziw się więc pytaniom.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Zachęcam:)
Zachęcam
Meg
uwielbiam bułeczki na
uwielbiam bułeczki na śniadanko
, mam mleko w proszku wypróbuje
pozdrawiam
Polecam, bo są bardzo
Polecam, bo są bardzo sycącę
Meg
Wtaj Gabi:) Przepis, który
Wtaj Gabi
Przepis, który podałam ma angielskie korzenie (ja dodałam mielone ziarna i zmieniłam proporcje wody). W wielu angielskich przepisach pojawia się dodatek mleka w proszku, gdyż według najlepszych angielskich piekarzy mleko w proszku:
1). nadaje ciastu smak i kolor
2). ma więcej składników odżywczych niż ta sama ilośc mleka zwykłego (stosują przelicznik 1/3 szklanki mleka w proszku = 1 szklanka mleka zwykłego)
3). służy jako środek zmiękczający ciasto
4). poprawia jakość ciasta
5). wpływa na ładnieszy kolor skórki
6). utrzymuje wilgotność w wyrobie
oraz
7). lepiej wpływa na rozwój glutenu niż mleko zwykłe
Podają też techniczne przyczyny stosowania mleka w proszku. Według Anglików mleko w proszku:
9). ławiej zmierzyć
10). nie trzeba go podgrzewać przed dodaniem do mikstury ciasta
Mleko w proszku moża oczywiście zastąpić mlekiem płynnym, trzeba jednak zredukować jego ilośc wg przelicznika
Więc skoro w niektórych przepisach jest mleko w proszku, to dlaczego go nie dać i nie wypróbować?

Życzę udanych eksperymentów
Meg
O fajne bułeczki i nigdy nie
O fajne bułeczki i nigdy nie piekłam z dodatkiem mleka w proszku
wypróbuję 
I ja również dodaję :)lubimy
I ja również dodaję
lubimy bułeczki,szczególnie maślane 
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Dziękuję, za komentarz. Twoje
Dziękuję, za komentarz. Twoje bułeczki bez dodatku mleka w proszku są na pewno pyszne. Polecam jednak szybciutką lekturę zalet mleka proszkowego, wypróbowania przepisu i dokonania oceny w praktyce
Meg
Meg, dziękuję za kolejny
Meg, super bułeczki,
Meg, super bułeczki, wypróbuję.
Powiedz tylko jakie znaczenie ma tutaj dodatek mleka w proszku? Czy można go pominąć?

GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Polecam Jeśli robi się ich
Polecam
Jeśli robi się ich 12, są dosyć duże i po zjedzeniu takiej bułeczki spokojnie można doczekać do obiadu 
Meg
Kolejne bułeczki do
Kolejne bułeczki do wypróbowania
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję