3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Codzienny francuski chleb pszenny na zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

0 g

  • 85 g wody
  • 85 g mąki pszennej
  • 35 g zakwasu żytniego

ciasto chlebowe

  • 450 g mąki pszennej 550 g
  • 30 g mąki pszennej razowej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 200 g zaczynu j.w.
  • 320 g letniej wody
  • 6
    12h 30min
    Czas całkowity 12h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  2. zakwas 35 g zakwasu 85 gramów mąki pszennej 85 gramów wody
    1. Składniki zaczynu mieszamy  10 – 15sekund obr..3-4 , przykrywamy i zostawiamy do przefermentowania na noc w temperaturze pokojowej.
  3. 2.      Mąki mieszamy, dodajemy zakwas, sól rozpuszczoną w części wody. Wodą dodajemy stopniowo, mieszając i sprawdzając konsystencje. Ciasto wyrabiamy  10 minut interwał , powinno być elastyczne i gładkie, ale niezbyt ścisłe.

    1. Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 3-5 godzin, zależnie od temperatury, powinno podwoić swoją objętość.
    1. Wyrośnięte wyjmujemy krótko na blat, odgazowujemy i formujemy bochenek.
    1. Wkładamy do koszyka- form  wysypanego mąką i odstawiamy przykryte jeszcze raz do wyrośnięcia, ponownie do podwojenia objętości. Można w tej fazie wstawić do lodówki, będzie miał wtedy ładniejszą, równą strukturą. W temperaturze pokojowej chleb potrzebuje od 2 do 4 godzin.
    1. Piekarnik rozgrzewamy do 230°C, naparowujemy i wkładamy chleb po uprzednim nacięciu ostrym nożem, na rozgrzany kamień lub blachą. Pieczemy do zbrązowienia skórki 30 do 35 minut. Studzimy na kratce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy