 
                                            
                                    Składniki
- 180 g wody letniej
- 40 g świeżych drożdży
- 20 g oliwy z oliwek
- 200 g czarnych oliwek bez pestek odsączonych
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych z zalewy
- 450 g mąki pszennej
- 2 czubate łyżki rozmarynu suszonego
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do suchego naczynia wsypac rozmaryn i 200 g maki, rozdrobnić 10 sek.obr.8 - 2. Dodać pozostala makęi resztę składników, wyrobić 3min/  "Ciasto" "Ciasto"- 3.Ciasto wyjać, podzielić na pół, rękami natłuszczonymi olejem uformować dwa równej wielkości placki (kwadraty o wym. 20 x 20cm), ułożyć na blaszce do pieczenia. Powierzchnię każdego placka ponacinac w kratkę ukośnie i odstawic do wyrośnięcia na okolo 15-20min. - 4. Rozgrzac piekarnik do temp. 180st.C (termoobieg) - 5. Chlebki posmarować olejem, piec około 25-30 min 
Porady
Można uformowaćjeden większy placek, np podłużny. Należy wtedy rozgrzac piekarnik do 200 st.C w trybie grzania gór-dół.
Chlebki podawać z pastami , włoskim masłem ziołowym. doskonały na piknik, do grilowych potraw.
Rozmaryn dodaje chlebkom charakterystyczny smak, można zamiast niego dodać innych ulubionych ziół.
Przepis pochodzi z broszurki "Euro przepisy" Piekłam kilka razy, jest smakowity, polecam. SMACZNEGO
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
REWELACJA!!!! zrobiłam jeden chleb w garnku rzymskim, więc wiadomo, że z innym czasem pieczenia, coś fantastycznego Zabraklo info o rozdrobnieniu oliwek i pomidorów
 Zabraklo info o rozdrobnieniu oliwek i pomidorów  na szczęście mam 2 naczynia miksujące
 na szczęście mam 2 naczynia miksujące
A to przepis jak piekłam w garnku rzymskim: Garnek z gotowym ciastem zakryłam przykrywką i wstawiłam do zimnego piekarnika. Ustawiłam temp. 200-210 C, a czas pieczenia 40 min zaczęłam liczyć od momentu, gdy piekarnik osiągnął zadaną temperaturę. Po 40 min ostrożnie zdjęłam pokrywkę i piekłam dodatkowo 15 min. Po tym czasie ostrożnie wyjęłam chleb z garnka i studziłam na kratce. REWELACJA!
Wygląda smakowicie,po opiniach myślę,że mogę go robić w ciemno
Bardzo chetnie wyprobuje
Jest czas grilowania więc trzeba chlebek wypórbować.Oby tylko ciepełko było
Dziękuję Grażynko za uwagę. Już poprawiłam. Trzeba rozdrobnić 10 sek/obr.8 
 
Tego nie wiem, kochanie, moze byc, bo w przepisach maselko jest Trzeba zapytac Mixi. Buziaczki
  Trzeba zapytac Mixi. Buziaczki  
  
  
 
Wypròbuje Gabrysiu, zapowiada sie smacznie 
  
  Nie ma Twojego zdjecia....
  Nie ma Twojego zdjecia....  
  
  Co sie stalo??
  Co sie stalo??
Słuchajcie, ten przepis i jeszcze jeden na masło włoskie opublikowałam wczoraj, ale go nie widać w "ostatnio dodanych." Czy dlatego , że nie ma zdjęcia?