3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CHLEBEK WIEJSKI


Wydrukuj:
4

Składniki

CHLEBEK WIEJSKI450 g wody 50 g jogurtu 1 kostke drozdzy (40g) 400 g maki orkiszowej 630 100 g maki orkiszowej pelnoziarnistej 100 g maki pszennej pelnoziarnistej 50 g maki pszennej 550 50 g maki zytniej 1150 50 g zytniej pelnoziarnistej 2 lyzeczki soli

  • 6
    1h 35min
    Czas całkowity 1h 35min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. [size= medium]Do naczynia Termomix wlewamy wode, jogurt i drozdze, ustawiamy na 3 min./37°C/3Counter-clockwise operation po tym czasie dodajemy wszystkie rodzaje mak, sol i balsamico, ustawiamy na 3 min./Dough mode. Wyrobione ciasto chlebowe pozostawiamy na 20 minut. Po tym czasie ustawic ponownie na 1 min./Dough mode, wylozyc ciasto chlebowe do formy wylozonej papierem i pozostawic do wyrosniecia na ok. 20-30 minut. Chleb popryskac woda i posypac czarnuszka. Piekarnik nagrzac do 220°C (gora-dol), wlozyc wyrosniety chleb i piec przez 15 minut, nastepnie zmniejszyc temperature do 190°C i piec kolejne 25 minut. Po upieczeniu wyjac chleb z formy, usunac papier i odstawic na kratke, najlepiej na cala noc. Bardzo smaczny chlebek. Polecam.[/size]

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy