 
                                            
                                    - TM 5
Składniki
Skladniki: 450 g wody 50 g jogurtu 1 kostke drozdzy (40g) 350 g maki orkiszowej 630 100 g orkiszowej pelnoziarnistej 100 g pszennej pelnoziarnistej) 100 g maki zytniej 1150 2 lyzeczki soli 1 lyzke Balsamico 2 lyzki siemienia lnianego 2 lyzki slonecznik
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do  "Blokada naczynia miksującego"  Termomix wlewamy wode, jogurt i drozdze, ustawiamy na 3 min./37°C/3 "Blokada naczynia miksującego"  Termomix wlewamy wode, jogurt i drozdze, ustawiamy na 3 min./37°C/3 "Obroty wsteczne" . po tym czasie dodajemy wszystkie rodzaje mak, sol i balsamico, ustawiamy na 3 min./ "Obroty wsteczne" . po tym czasie dodajemy wszystkie rodzaje mak, sol i balsamico, ustawiamy na 3 min./ "Ciasto" . Wyrobione ciasto chlebowe pozostawiamy na 20 minut. Po tym czasie ustawic na 1 min./ "Ciasto" . Wyrobione ciasto chlebowe pozostawiamy na 20 minut. Po tym czasie ustawic na 1 min./ "Ciasto"  i dodawac ziarna, wylozyc ciasto chlebowe do formy wylozonej papierem i pozostawic do wyrosniecia na ok. 20-30 minut. Chleb popryskac woda i posypac slonecznikiem. Piekarnik nagrzac do 220°C (gora-dol), wlozyc wyrosniety chleb i piec przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyc temperature do 190°C i piec kolejne 25 minut. Po upieczeniu wyjac chleb z formy, usunac papier i odstawic na kratke, najlepiej na cala noc. "Ciasto"  i dodawac ziarna, wylozyc ciasto chlebowe do formy wylozonej papierem i pozostawic do wyrosniecia na ok. 20-30 minut. Chleb popryskac woda i posypac slonecznikiem. Piekarnik nagrzac do 220°C (gora-dol), wlozyc wyrosniety chleb i piec przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyc temperature do 190°C i piec kolejne 25 minut. Po upieczeniu wyjac chleb z formy, usunac papier i odstawic na kratke, najlepiej na cala noc.- Bardzo pyszny chleb z ziarnami. Polecam. 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze