Tu jesteś:
4
Składniki
0 porcja/porcje/porcji
zaczyn
- 150 g wody
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 3 g świeżych drożdży
- 50 g barszczu białego
chleb
- 150 g wody
- 1 łyżeczki soli
- 400 g białej pszennej mąki
-
6
9h 0min
Czas całkowity 8h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
Do"Blokada naczynia miksującego" włoż składniki na zaczyn i wyrób"Ciasto" 2,30.Zostaw w dzbanku na 7-8godz.
Po upływie tego czasu dołóż resztę składników na chleb i wyrób"Ciasto" przez 5min.
zaczyn
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
UWAGA!!!! Zrobiłam dziś ten chlebek jako orkiszowy to znaczy ,że zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową .Poezja mówię Wam poezja
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzŻaden chlebek nie lubi
Żaden chlebek nie lubi pośpiechu dlatego po eksperymentach powstał wariant tego chlebka i ja piekę raz ten długi czas wyrastania raz ten szybszy .Cieszę się że zasmakował
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Chleb jest genialny. Nie
Chleb jest genialny. Nie doczytalam ze zaczyn musi stac 8-9 godzin i nie bylo na to juz czasu. Zaczyn stal tylko dwie godziny. Malo tego zrobilam to w ogole w ekspresowym tempie nie trzymajac sie czasow. Ico ? Chleb jest pyszny, wyrosniety, pulchny, ma vhrupiaca skorke PYCHOTKA !!!
Grażynko pochwała od Ciebie
Grażynko pochwała od Ciebie to niczym order. Staram się bardzo
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Haniu potwierdzam jesteś
Haniu potwierdzam jesteś specjalistką od pieczenia chlebków każdy twój przepis to jest strzał w dziesiątkę
Jest mi bardzo miło
Jest mi bardzo miło
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Muszę pochwalić bo mnie
Muszę pochwalić bo mnie rodzina chwali
Dziękuję Psotko za uznanie
Dziękuję Psotko za uznanie .Zawstydzasz mnie pchwałami
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Świetny chlebek :D Haniu
Świetny chlebek
Haniu wszystkie Twoje chlebki są świetne
Robiłam ten chlebek z suszoną
Robiłam ten chlebek z suszoną włoszczyzną i powiem szczerze że smak przeszedł moje oczekiwania
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Dziewczyny spokojnie można
Dziewczyny spokojnie można zmiejszyć czas oczekiwania na wyrośnięcie zaczynu do 4godz.Sprawdzone !!!!
Trzeba pamiętać tylko o tym że zaczyn wyrobił w momencie kiedy mamy ślad w "Blokada naczynia miksującego" że już opada postaram się Wam wkleić zdjęcie bo mój właśnie zaczęłam robić .Można też dokładać kminek cały (około10g) suszone pocięte pomidory , słonecznik co kto lubi .
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Dziś zamieniłam mąkę pszenną
Dziś zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową .Spróbujcie to poezja Na końcowe mieszanie dolejcie 30-40-g oleju Pamietajcie ,żę chleby orkiszowe mniej wyrastają więc dobrzeby było użyć mniejszej formy
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Asiak1 wypróbuj też moje
Asiak1 wypróbuj też moje inne przepisy na chlebki i bagietki .Są wielokrotnie sprawdzane zanim wstawiam .Cieszę sie ,że smakowało .
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Haniu, dziękuję za przepis. Z
Haniu, dziękuję za przepis. Z pewną dozą nieśmiałości go robiłam ale wyszedł super pyszny i wszystkim w domu bardzo smakował. Jeszcze wrócę do tego przepisu i to dziś
dodaję do wypróbowania
dodaję do wypróbowania
:DGrażynko dziękuję za odp. U
Grażynko dziękuję za odp. U nas po wielu próbach jest ten ,dodaję do niego do środka 50g siemienia (wtedy wychodzi piegowaty )lub 50g płatków owsianych.
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Haniu chlebek pychotka
Haniu chlebek pychotka Dziękuję za przepis
Haniu, ten przepis mi umknął
Haniu, ten przepis mi umknął Jak wrócę z Dziwnowa to go wypróbuję i już "czuję" że będzie często goścłl w naszym meni. Pozdrawiam serdecznie
:)Dziewczyny daję Wam link do
Dziewczyny daję Wam link do orginału http://www.przepisownia.pl/przepisy/chleb-pszenno-%C5%BCytni-na-3-godzinnym-zakwasie/340307 ,Może będzie lepiej smakował
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Do wypròbowania :bigsmile:
Do wypròbowania
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Haniu, dzięki za nowy przepis
Haniu, dzięki za nowy przepis na chlebek. Ja własnie upiekłam swój, tradycyjnie z ziemniakami. Jedank Twojego na pewno spróbuję. Muszę miec tylko więcej czasu.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
:DPo wielu próbach zrobiłam
Po wielu próbach zrobiłam chlebek ,który jest najlepszy pod słońcem.Dziewczyny chciałam wstawić zdjęcie ,ale nie chce wejść.Nie zapisało też porady więc piszę ją tutaj:można wziąć 5g drożdży i skrócić czas do 4-6godz . Czas odpoczynku można skrócić o połowę a nawet o 3/4 tzn. niech odpoczywa od 10-30min .Podziel drożdże tak 3g do zaczynu i 2 do chlebka .
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
:DChcę jeszcze dodać mój
Chcę jeszcze dodać mój sposób na pieczenie chleba:zawsze wstawiam naczynie z wodą na poziom, na którym piekę chleb u mnie to 2-gi od dołu pozycja grzałek góra - dół i przez pierwsze dziesięć min pryskam zwykłym zraszaczem przeznaczonym tylko do tego,wychodzi mi około3-4 pryśnięć.Nie żebym się mądrzyła ,ale pamiętam swoje kłopoty z pękającym chlebem.Woda i pryskanie temu zapobiegają.A propos w/w chlebka to formę po posmarowaniu olejem można posypać płatkami owsianymi ,orkiszowymi, bułką tartą lub co kto lubi na spodzie.Wierzch często traktuję makiem lub sezamem
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
:)Alu zwykły barszcz ja
Alu zwykły barszcz ja używam z butelki
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Haniu - a co to znaczy 50 g
Haniu - a co to znaczy 50 g barszczu białego? O jaki barszcz chodzi?
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich