3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb żytnio-pszenny


Wydrukuj:
4

Składniki

784 g

Ciasto

  • 300 gramów mąki żytniej, typ 2000
  • 150 gramów mąki pszennej, typ 750
  • 8 gramów suchych drożdży
  • 20 gramów Zakwasu, suchego
  • 15 gramów soli
  • 300 gramów wody, ciepłej
  • 6
    2h 40min
    Czas całkowity 1h 55min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
  • 9
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta
  1. Do Blokada naczynia miksującego włożyć mąkę pszenną i żytnią, ciepłą wodę ok. 35st. C, drożdże, zakwas i sól.
  2. Wyrobić ciasto Ciasto4 min.
  3. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 20 min w ciepłe miejsce.
  4. Następnie ponownie wyrobić ciasto Ciasto1 min.
  5. Przełożyć ciasto do formy keksowej i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 40-60 min. w ciepłe miejsce.
  6. Rozgrzać piekarnik do 220st. C. i piec chleb 15 min., a potem obniżyć temperaturę do 190 st. C i piec jeszcze przez 25 min.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Do wyrastania ciasto można włożyć do piekarnika rozgrzanego do 35st. C.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy