Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- .3 litra wody
- 375 gramów maki pszennej chlebowej, typ 720 lub 550
- 75 gramów mąki orkiszowej
- 10 gramów soli
- 1000 gramów mąki żytniej, chlebowa typ 1000
-
6
3h 0min
Czas całkowity 2h 25minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do miseczki wsypujemy 50g mąki żytniej typ 2000. Dodajemy ok. 50ml wody. Całość mieszamy tak aby uzyskac konsystencję przypominającą ciasto do naleśników. Pozostawiamy w tempetrurze pokojowej 30 min. Odstawiamy do lodówki. Po dwunastu godzinach czynność powtarzamy, czyli dokarmiamy zakwas. Cały proces powtarzamy przez następnych kilka dni (min. 3-4 dni). Przed pieczeniem wyjmujemy zakwas z lodówki, dokarmiamy i pozostawiamy na minimum 12 godzin.
- Do miski wsypać 55g pestek dyni, 55g słonecznia i wlać 150 g wody. Odstawić na 1 godz.
- Do naczynia miksującego wlewamy 300ml wody (żródlanej albo przegotowanej i ostudzonej).
- Dodajemy 300 gram zakwasu.
"Miksowanie" Mieszamy (2 min/37°C/obr. 2). W tym czasie odsaczamy namoczone ziarna, odstawiamy.
- Dodajemy 375g mąki chlebowej przennej typ 750 lub 650.
- Dodajemy 75g maki orkiszowej.
- 10-20g soli.
"Miksowanie" Całość mieszamy (2 min//obr. 4)
- Ciasto pozostawić w naczyniu na 1-1,5 godz. W tym czasie 2 formy keksowe (20 x 10 cm) natłuścić dokładnie masłem, odstawić.
- Ciasto przełożyć do przygotowanych wcześniej form, wygładzić zwilżoną wodą dłonią. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godz. lub do podwojenia objętości.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C (góra-dół).
- Wyrośnięte ciasto skropić wodą za pomocą butelki ze spryskiwaczem, posypać ziarnami słonecznika lub sezamem. Do piekarnika wrzucić kostki lodu i natychmiast włożyć formy z chlebem na najniższą szynę.
- Piec 35-40 min (220°C).
Zakwas
Ciasto
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz