3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb żytnio-przenny z ziarnami


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • .3 litra wody
  • 375 gramów maki pszennej chlebowej, typ 720 lub 550
  • 75 gramów mąki orkiszowej
  • 10 gramów soli
  • 1000 gramów mąki żytniej, chlebowa typ 1000
  • 6
    3h 0min
    Czas całkowity 2h 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Zakwas
  1. Do miseczki wsypujemy 50g mąki żytniej typ 2000. Dodajemy ok. 50ml wody. Całość mieszamy tak aby uzyskac konsystencję przypominającą ciasto do naleśników. Pozostawiamy w tempetrurze pokojowej 30 min. Odstawiamy do lodówki. Po dwunastu godzinach czynność powtarzamy, czyli dokarmiamy zakwas. Cały proces powtarzamy przez następnych kilka dni (min. 3-4 dni). Przed pieczeniem wyjmujemy zakwas z lodówki, dokarmiamy i pozostawiamy na minimum 12 godzin.
  2. Ciasto
  3. Do miski wsypać 55g pestek dyni, 55g słonecznia i wlać 150 g wody. Odstawić na 1 godz.
  4. Do naczynia miksującego wlewamy 300ml wody (żródlanej albo przegotowanej i ostudzonej).
  5. Dodajemy 300 gram zakwasu.
  6. MiksowanieMieszamy (2 min/37°C/obr. 2). W tym czasie odsaczamy namoczone ziarna, odstawiamy.
  7. Dodajemy 375g mąki chlebowej przennej typ 750 lub 650.
  8. Dodajemy 75g maki orkiszowej.
  9. 10-20g soli.
  10. MiksowanieCałość mieszamy (2 min//obr. 4)
  11. Ciasto pozostawić w naczyniu na 1-1,5 godz. W tym czasie 2 formy keksowe (20 x 10 cm) natłuścić dokładnie masłem, odstawić.
  12. Ciasto przełożyć do przygotowanych wcześniej form, wygładzić zwilżoną wodą dłonią. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godz. lub do podwojenia objętości.
  13. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C (góra-dół).
  14. Wyrośnięte ciasto skropić wodą za pomocą butelki ze spryskiwaczem, posypać ziarnami słonecznika lub sezamem. Do piekarnika wrzucić kostki lodu i natychmiast włożyć formy z chlebem na najniższą szynę.
  15. Piec 35-40 min (220°C).
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy