3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb żytni 66% Hamelmana


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

zakwas

  • 289 gramów wody
  • 363 gramów mąki żytniej chlebowej
  • 17 gramów aktywnego zakwasu żytniego

ciasto

  • 235 gramów mąki żytniej chlebowej
  • 309 gramów maki pszennej chlebowej
  • 17 gramów soli
  • 3 gramy suchych drożdży
  • cały zakwas
  • 391 g wody
  • 6
    16h 45min
    Czas całkowity 16h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    Chleb żytni 66% Hamelmana
  1. Zaczyn
    Dzień wcześniej wymieszać wszystkie składniki w misce i przykryć szczelnie folią lub przykrywką. Odstawić w ciepłe miejsce (temp. pokojowa) na 12 godzin.
  2. Ciasto właściwe
    Do misy thermomixa dodajemy wszystkie składniki.
    Ustawiamy Dough mode na 3 minuty, włączamy i pomagamy sobie kopystką. Po wyrobieniu ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do pierwszego wyrastania na 40 minut.
  3. Po tym czasie ciasto zagnieść, podzielić na dwa bochenki ok 800g każdy. Każdą część zagnieść osobno, złożyć kilka razy i przełożyć do foremek, najlepiej teflonowych, do ostatecznego wyrośnięcia.
  4. Przed włożeniem bochenków do piekarnika chleby naciąć żeby nie pękły. Piec w naparowanym piekarniku (na dno wrzucamy kilka kostek lodu) w temperaturze 230 st. C przez 15 minut, następnie 210 st. C przez kolejne 30 min. Wyciągnięte bochenki ostudzić na kratce.

    ps. autorem przepisu jest Jeffrey Hamelman
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Po wyjęciu upieczonego chleba warto dopiec kilka minut już bez foremek.

Po upieczeniu spryskać chleby w foremkach i przykryć ręcznikiem na kilka minut - skórka będzie bardziej miękka.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • martynasadlowska:zakwas żytni nie musi być...

    Zgłoszony przez clipol na kwietnia 8, 2018 at 14:04.

    martynasadlowska:zakwas żytni nie musi być całkowicie aktywny (pod warunkiem że dokarmiamy go co kilka dni w lodówce) - drożdże zrobią swoje tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglada wysmienicie dodaje do wypróbowania. Ten...

    Zgłoszony przez martynasadlowska na listopada 6, 2017 at 15:22.

    Wyglada wysmienicie dodaje do wypróbowania. Ten zakwas to jakiś błyskawiczny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze