3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb żytni 66% Hamelmana


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

zakwas

  • 289 gramów wody
  • 363 gramów mąki żytniej chlebowej
  • 17 gramów aktywnego zakwasu żytniego

ciasto

  • 235 gramów mąki żytniej chlebowej
  • 309 gramów maki pszennej chlebowej
  • 17 gramów soli
  • 3 gramy suchych drożdży
  • cały zakwas
  • 6
    16h 0min
    Czas całkowity 16h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Chleb żytni 66% Hamelmana
  1. Zaczyn
    Dzień wcześniej wymieszać wszystkie składniki w misce i przykryć szczelnie folią lub przykrywką. Odstawić w ciepłe miejsce (temp. pokojowa) na 12 godzin.
  2. Ciasto właściwe
    Do misy thermomixa dodajemy wszystkie składniki.
    Ustawiamy Dough mode na 3 minuty, włączamy i pomagamy sobie kopystką. Po wyrobieniu ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do pierwszego wyrastania na 40 minut.
  3. Po tym czasie ciasto zagnieść, podzielić na dwa bochenki ok 800g każdy. Każdą część zagnieść osobno, złożyć kilka razy i przełożyć do foremek, najlepiej teflonowych, do ostatecznego wyrośnięcia.
  4. Przed włożeniem bochenków do piekarnika chleby naciąć żeby nie pękły. Piec w naparowanym piekarniku (na dno wrzucamy kilka kostek lodu) w temperaturze 230 st. C przez 15 minut, następnie 210 st. C przez kolejne 30 min. Wyciągnięte bochenki ostudzić na kratce.

    ps. autorem przepisu jest Jeffrey Hamelman
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Po wyjęciu upieczonego chleba warto dopiec kilka minut już bez foremek.

Po upieczeniu spryskać chleby w foremkach i przykryć ręcznikiem na kilka minut - skórka będzie bardziej miękka.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy