Tu jesteś:
4
Składniki
2 porcja/porcje/porcji
zakwas
- 289 gramów wody
- 363 gramów mąki żytniej chlebowej
- 17 gramów aktywnego zakwasu żytniego
ciasto
- 235 gramów mąki żytniej chlebowej
- 309 gramów maki pszennej chlebowej
- 17 gramów soli
- 3 gramy suchych drożdży
- cały zakwas
- 391 g wody
-
6
16h 45min
Czas całkowity 16h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
-
9
5
Przygotowanie
- Zaczyn
Dzień wcześniej wymieszać wszystkie składniki w misce i przykryć szczelnie folią lub przykrywką. Odstawić w ciepłe miejsce (temp. pokojowa) na 12 godzin. - Ciasto właściwe
Do misy thermomixa dodajemy wszystkie składniki.
Ustawiamy"Ciasto" na 3 minuty, włączamy i pomagamy sobie kopystką. Po wyrobieniu ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do pierwszego wyrastania na 40 minut.
- Po tym czasie ciasto zagnieść, podzielić na dwa bochenki ok 800g każdy. Każdą część zagnieść osobno, złożyć kilka razy i przełożyć do foremek, najlepiej teflonowych, do ostatecznego wyrośnięcia.
- Przed włożeniem bochenków do piekarnika chleby naciąć żeby nie pękły. Piec w naparowanym piekarniku (na dno wrzucamy kilka kostek lodu) w temperaturze 230 st. C przez 15 minut, następnie 210 st. C przez kolejne 30 min. Wyciągnięte bochenki ostudzić na kratce.
ps. autorem przepisu jest Jeffrey Hamelman
Chleb żytni 66% Hamelmana
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Po wyjęciu upieczonego chleba warto dopiec kilka minut już bez foremek.
Po upieczeniu spryskać chleby w foremkach i przykryć ręcznikiem na kilka minut - skórka będzie bardziej miękka.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzW składnikach jest błąd. Proszę zmienić wyraz...
W składnikach jest błąd. Proszę zmienić wyraz "zakwas" na "zaczyn", bo wprowadza w błąd nowicjuszy
(jak to zresztą widać w jednym z komentarzy).
martynasadlowska:zakwas żytni nie musi być...
martynasadlowska:zakwas żytni nie musi być całkowicie aktywny (pod warunkiem że dokarmiamy go co kilka dni w lodówce) - drożdże zrobią swoje
Wyglada wysmienicie dodaje do wypróbowania. Ten...
Wyglada wysmienicie dodaje do wypróbowania. Ten zakwas to jakiś błyskawiczny.