thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
16h 0min
Czas całkowity
16h 45min
porcja/porcje/porcji
2 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

zakwas

  • 289 gramów wody
  • 363 gramów mąki żytniej chlebowej
  • 17 gramów aktywnego zakwasu żytniego

ciasto

  • 235 gramów mąki żytniej chlebowej
  • 309 gramów maki pszennej chlebowej
  • 17 gramów soli
  • 3 gramy suchych drożdży
  • cały zakwas
  • 391 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Chleb żytni 66% Hamelmana
  1. Zaczyn
    Dzień wcześniej wymieszać wszystkie składniki w misce i przykryć szczelnie folią lub przykrywką. Odstawić w ciepłe miejsce (temp. pokojowa) na 12 godzin.
  2. Ciasto właściwe
    Do misy thermomixa dodajemy wszystkie składniki.
    Ustawiamy Ciasto"Ciasto" na 3 minuty, włączamy i pomagamy sobie kopystką. Po wyrobieniu ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do pierwszego wyrastania na 40 minut.
  3. Po tym czasie ciasto zagnieść, podzielić na dwa bochenki ok 800g każdy. Każdą część zagnieść osobno, złożyć kilka razy i przełożyć do foremek, najlepiej teflonowych, do ostatecznego wyrośnięcia.
  4. Przed włożeniem bochenków do piekarnika chleby naciąć żeby nie pękły. Piec w naparowanym piekarniku (na dno wrzucamy kilka kostek lodu) w temperaturze 230 st. C przez 15 minut, następnie 210 st. C przez kolejne 30 min. Wyciągnięte bochenki ostudzić na kratce.

    ps. autorem przepisu jest Jeffrey Hamelman

Porady

Po wyjęciu upieczonego chleba warto dopiec kilka minut już bez foremek.

Po upieczeniu spryskać chleby w foremkach i przykryć ręcznikiem na kilka minut - skórka będzie bardziej miękka.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb żytni 66% Hamelmana

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?