Składniki
30 kawałek/kawałki/kawałków
CHLEB
- 10 gramów cuku
- 15 gramów soli
- 50 gramów drożdży
- 600 gramów pszenicy
- 200 gramów żyta
- 520 gramów wody
-
6
1h 10min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
-
9
Przygotowanie
-
Wsypac żyto zemleć ( 1min obr10) wysypać żyto do pojemnika
Wsypac pszenice (300g) zemleć ( 1min obr10) wysypać do pojemnika
Wsypac pszenice (300g) zemleć ( 1min obr10) wysypać do pojemnika
Nalac wodę, dodać drożdze i cukier podgrzać 2min 37 C obr 1
Wsypać zmielone zboże dodać sól wymieszać (3 min
interwał)
Ciasto przelać do formy keksówki
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu ok 30 min
piec 20-30 min 220 C
CHLEB
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz
Porady
W TM 31 zmniejszyć ilość pszenicy do 500g, żyta 150g wody 420g
smacznego
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzRewelacja, dodałam jeszcze
Rewelacja, dodałam jeszcze pod koniec wyrabiania pół szkalnki zmielonego ziarna lnu i pół szklanki ziaren słonecznika (żeby było na maksa z ziarnami
). Wyszedł mi pyszny chlebek w blaszce kwadratowej 22x22cm wyrośnięty na 7 cm. 