3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb z gara na maslance


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Chleb z gara na maslan

  • 500 g maślanki
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 70 g wody
  • 400 g mąki przennej
  • 400 g mąki żytniej, lub dowolnej
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Maślankę, drożdze i miód wymieszac 3 min/37ºC/obr 1
  2. Dodać pozostałe skladniki i wyrobić 3 min/ Dough mode. Zostawić w tm na 30 min
  3. W tym czasie włączyć piekarnik na 210ºC i do piekarnika włożyć garnek wraz z pokrywą.
  4. Po 30 min ciasto jeszcze raz wyrobić 1 min/Dough mode
  5. Wyjąć na posypany mąką blat i uformować bochenek. Ostrym nożem maczanym w wodzie ponacinać wierzch bochenka. Piec w nagrzanym garnku 40 min 210ºC. Po tym czasie odkryć pokrywę i dopiec ok 15 min.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nowy

    Kochani czy nie macie problemu z ilością ciasta...

    Zgłoszony przez Marsylia na października 17, 2017 at 11:33.

    Kochani czy nie macie problemu z ilością ciasta w misce? Mi TM nie chce "uciągnąć". Wyrabiałam ciasto na 2 raty za pierwszym razem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziewczyny pieczecie na góra dol czy na...

    Zgłoszony przez da88ga na października 15, 2017 at 20:57.

    Dziewczyny pieczecie na góra dol czy na termoobiegu?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • świetny chleb! i super jest że można dawać...

    Zgłoszony przez Skiera na października 15, 2017 at 15:10.

    świetny chleb! i super jest że można dawać różne mąki i wtedy wychodzi inny smak. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A czy ktos robil z mak pelnoziarnistych?

    Zgłoszony przez Betif81 na września 28, 2017 at 18:42.

    A czy ktos robil z mak pelnoziarnistych?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oblędny! Trafia do ulubionych.

    Zgłoszony przez beataa.es na września 24, 2017 at 14:32.

    Oblędny! Trafia do ulubionych.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • MyNiki83: dodałam 15 G oliwy i nic się nie...

    Zgłoszony przez alicj@ na września 23, 2017 at 17:44.

    MyNiki83: dodałam 15 G oliwy i nic się nie kruszy. Chciałam dodać 5-10g ale mi się przelałotmrc_emoticons.).

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeden z moich pierwszych wypieków - wyszedł...

    Zgłoszony przez goldenawf na września 22, 2017 at 16:06.

    Jeden z moich pierwszych wypieków - wyszedł I-D-E-A-L-N-I-E!! Będę musiał go robić częściej - nie dość że wyszedł ogromny to jeszcze jaki smaczny.

    MyNiki83 napisał:
    Piekłam wczoraj chlebek i wyszedł na prawdę pyszny, jednak bardzo się kruszy. Pomieszałam 400g mąki pszennej i 400g żytniej razowej, czy jest możliwość, że to właśnie przez to?! Ktoś ma jakiś pomysł to będę wdzięczna za pomoc.


    Ja zrobiłem go tylko na bazie przennej mąki i też się kruszył, także w rodzaju mąki nie szukałbym przyczyny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 1972joan napisał:...

    Zgłoszony przez Polina32 na września 11, 2017 at 20:32.

    1972joan napisał:
    Piekę go po raz pierwszy. czy po upieczeniu od razu wyciągacie go z piekarnika, czy zostawiacie na trochę?


    zostawiam na 3-5 min, później wyjmuję

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 1972joan:niczym nie smaruję

    Zgłoszony przez Polina32 na września 11, 2017 at 20:31.

    1972joan:niczym nie smaruję

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • GENIALNY!!! Wyszedł juz za pierwszym razem i d...

    Zgłoszony przez Polina32 na września 11, 2017 at 20:30.

    GENIALNY!!! Wyszedł juz za pierwszym razem i d tego czasu pieke go co najmniej raz w tygodniu. To podstawowe pieczywo w naszym domu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekę go po raz pierwszy. czy po upieczeniu od...

    Zgłoszony przez 1972joan na sierpnia 29, 2017 at 19:13.

    Piekę go po raz pierwszy. czy po upieczeniu od razu wyciągacie go z piekarnika, czy zostawiacie na trochę?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy smarujecie czymś garnek zanim włożycie do...

    Zgłoszony przez 1972joan na sierpnia 29, 2017 at 18:02.

    Czy smarujecie czymś garnek zanim włożycie do niego chlebek? masło lub olej?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam wczoraj chlebek i wyszedł na prawdę...

    Zgłoszony przez MyNiki83 na sierpnia 29, 2017 at 16:50.

    Piekłam wczoraj chlebek i wyszedł na prawdę pyszny, jednak bardzo się kruszy. Pomieszałam 400g mąki pszennej i 400g żytniej razowej, czy jest możliwość, że to właśnie przez to?! Ktoś ma jakiś pomysł to będę wdzięczna za pomoc.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez aniakiel na sierpnia 26, 2017 at 17:44.



    Chlebek rewelacyjny, bardzo prosty w wykonaniu 🙂 już planuje piec następny😍
    P.S. Zastanawiałam się jak go wyjmę z naczynia ale wyjęłam go bez problemu - praktycznie sam wyskoczył 😜

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry chlebek. Wlasnie sie zajadamy....

    Zgłoszony przez Mmelisa na sierpnia 23, 2017 at 17:44.

    Bardzo dobry chlebek. Wlasnie sie zajadamy.
    Ja pieklam w naczyniu zaroodpornym.
    Mam pytanie odnosnie wyjmowania ciasta z naczynia TM, u Was tez tak obkleilo i trzeba bylo sie troche nagimnastykowac? tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się ciesze że mój chlebek tak smakuje

    Zgłoszony przez Chadidża na sierpnia 23, 2017 at 01:59.

    Bardzo się ciesze że mój chlebek tak smakuje WinkLol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pysznosci! Szybki i mega efektowny! Bajecznie...

    Zgłoszony przez Tija1303 na sierpnia 23, 2017 at 01:16.

    Pysznosci! Szybki i mega efektowny! Bajecznie chrupiąca skórka!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Claudii:

    Zgłoszony przez Claudii na sierpnia 19, 2017 at 16:22.
    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 2605Pluta: I za każdym kolejnym razem wyjdzie...

    Zgłoszony przez Claudii na sierpnia 19, 2017 at 16:17.

    2605Pluta: I za każdym kolejnym razem wyjdzie taki ładny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Alca:A jaką temperaturę i jaki rozmiar keksówki...

    Zgłoszony przez Claudii na sierpnia 19, 2017 at 16:14.

    Alca:A jaką temperaturę i jaki rozmiar keksówki Pani użyła? Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Leonek2013: Powodzenia Licze na to, że się uda

    Zgłoszony przez Claudii na sierpnia 19, 2017 at 16:13.

    Leonek2013: Powodzenia tmrc_emoticons.) Licze na to, że się uda tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • lilik: Super, to dobrze, że smakuje

    Zgłoszony przez Claudii na sierpnia 19, 2017 at 16:12.

    lilik: Super, to dobrze, że smakuje tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 2605Pluta: Cieszę się, że wyszedl i jest...

    Zgłoszony przez Claudii na sierpnia 19, 2017 at 16:11.

    2605Pluta: Cieszę się, że wyszedl i jest smaczny. Mi za każdym razem wychodzi idealny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbowałam śiwtyn przepis chleb wyszedł za...

    Zgłoszony przez 2605Pluta na sierpnia 19, 2017 at 13:45.

    Wypróbowałam śiwtyn przepis chleb wyszedł za pierwszym razem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszny!!!

    Zgłoszony przez lilik na sierpnia 6, 2017 at 22:59.

    pyszny!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super chleb robię drugi raz tym razem w 2...

    Zgłoszony przez Alca na sierpnia 6, 2017 at 11:06.

    Super chleb robię drugi raz tym razem w 2 foremkach tzw keksówkach nie w garze.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Koniecznie musze wyprobowac ten przepis,chlebek...

    Zgłoszony przez Leonek2013 na lipca 22, 2017 at 11:58.

    Koniecznie musze wyprobowac ten przepis,chlebek wyglada obłędnie tmrc_emoticons.))))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kinkis: Gratuluję

    Zgłoszony przez Claudii na lipca 21, 2017 at 20:32.

    kinkis: Gratuluję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hej ...

    Zgłoszony przez Claudii na lipca 21, 2017 at 20:29.

    Hej tmrc_emoticons.)

    Możesz spróbować, ja robiłam tylko w naczyniu żaroodpornym

    Życzę powodzenia.

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cześć, czy można zrobić w garnku żeliwnym?...

    Zgłoszony przez Dziubek1708 na lipca 17, 2017 at 09:16.

    Cześć, czy można zrobić w garnku żeliwnym? nada się? czy lepiej w naczyniu żaroodpornym?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny polecam z caej siy Taki

    Zgłoszony przez o.nowok na czerwca 8, 2017 at 09:39.

    Pyszny tmrc_emoticons.) polecam z całej siły

    Taki był piękny i pysznyTaki był piękny i pyszny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajny chlebek, nawet gdy zrobiłam go...

    Zgłoszony przez kinkis na kwietnia 11, 2017 at 20:17.

    Bardzo fajny chlebek, nawet gdy zrobiłam go pół/pół z mąki pełnoziarnistej

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lucyna Ratajczak napisał:...

    Zgłoszony przez Claudii na kwietnia 6, 2017 at 16:07.

    Lucyna Ratajczak napisał:
    Claudiitmrc_emoticons.przepyszny napewno zagości w naszym domu na stałe 😀


    Cieszę się baedzo tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Claudiirzepyszny napewno zagości w naszym domu na...

    Zgłoszony przez Lucyna Ratajczak na kwietnia 2, 2017 at 14:56.

    Claudiitmrc_emoticons.przepyszny napewno zagości w naszym domu na stałe 😀

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lucyna Ratajczak napisał:...

    Zgłoszony przez Claudii na kwietnia 2, 2017 at 08:50.

    Lucyna Ratajczak napisał:
    Upiekłam właśnie studzi się na kratce😀 ciekawe jaki będzie w smaku



    I jak chlebuś smakował?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam właśnie studzi się na kratce😀...

    Zgłoszony przez Lucyna Ratajczak na marca 31, 2017 at 19:11.

    Upiekłam właśnie studzi się na kratce😀 ciekawe jaki będzie w smaku

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja piekłam na góra dół bez...

    Zgłoszony przez Claudii na marca 12, 2017 at 17:18.

    Ja piekłam na góra dół bez termoobiegu. Piekłam w nagrzanym garnku 40 min 210ºC. Po tym czasie odkryć pokrywę i dopiec ok 15 min.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo proszę o informację jak ustawić...

    Zgłoszony przez lilik na marca 12, 2017 at 10:37.

    bardzo proszę o informację jak ustawić piekarnik? góra/ dół? i czy bez termoobiegu?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aisza napisał:...

    Zgłoszony przez Claudii na marca 4, 2017 at 21:22.

    Aisza napisał:
    chlebekchlebek
    [/img][/img][/img]



    Piękny chlebuś tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aisza napisał:...

    Zgłoszony przez Claudii na marca 4, 2017 at 21:22.

    Aisza napisał:
    chlebekchlebek
    [/img][/img][/img]



    Piękny chlebuś tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • madziaaa napisał:...

    Zgłoszony przez Claudii na marca 4, 2017 at 21:21.

    madziaaa napisał:
    Jakiej średnicy naczynia uzywacie. Nie chce zrobic zbyt niskiego



    Ja mam naczynie żaroodporne o średnicy 24 cm. tmrc_emoticons.) I zawsze w nim piekę chlebki tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rewelacja

    Zgłoszony przez BarbaraT27 na marca 4, 2017 at 12:45.

    rewelacja Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez Aisza na marca 2, 2017 at 14:56.

    chlebekchlebek
    [/img]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez Aisza na marca 2, 2017 at 14:35.

    [/img]

    Chlebek przepyszny.Tak wyglądał po wyjęciu z piekarnika.Zamieniłam 160g mąki na mąkę pełnoziarnistą .Dodałam ziarna sezamu, dyni, słonecznika i posypałam wierzch czarnuszką, która daje wspaniały zapach.Super piecze się w naczyniu ultra pro z Tuppeware - polecam.Chlebek zagościł na stałe w naszym domu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jakiej średnicy naczynia uzywacie. Nie chce...

    Zgłoszony przez madziaaa na marca 1, 2017 at 15:14.

    Jakiej średnicy naczynia uzywacie. Nie chce zrobic zbyt niskiego

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie sobie garuje 😘

    Zgłoszony przez adzia238 na lutego 26, 2017 at 17:08.

    Właśnie sobie garuje 😘

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy chleb jaki jadłam....

    Zgłoszony przez Marcelina77 na lutego 25, 2017 at 19:04.

    Najlepszy chleb jaki jadłam.

    Chrupiąca, przypieczona skórka. I zapach !!! Jak w kuchni mojej babci...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek przepyszny, taki prawdziwy domowy wypiek....

    Zgłoszony przez Anetkic na lutego 19, 2017 at 08:10.

    Chlebek przepyszny, taki prawdziwy domowy wypiek. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzieki za odpowiedz

    Zgłoszony przez mireczka0407 na lutego 13, 2017 at 22:45.

    dzieki za odpowiedz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja ten chlebuś zawsze w garze piekłam albo w...

    Zgłoszony przez Claudii na lutego 13, 2017 at 22:39.

    Ja ten chlebuś zawsze w garze piekłam albo w naczyniu zaroodpornym. myśle, że w keksówce też nie będzie problemu, tylko albo bedzie trzeba ją wyłożyć papierem do pieczenia albo posmarować masłem oliwą i opruszyć mąką, bułką tartą.
    Życzę powodzenia i czekam na relację jak wyszedł. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •