3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb z gara na maslance


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Chleb z gara na maslan

  • 500 g maślanki
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 70 g wody
  • 400 g mąki przennej
  • 400 g mąki żytniej, lub dowolnej
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Maślankę, drożdze i miód wymieszac 3 min/37ºC/obr 1
  2. Dodać pozostałe skladniki i wyrobić 3 min/ Dough mode. Zostawić w tm na 30 min
  3. W tym czasie włączyć piekarnik na 210ºC i do piekarnika włożyć garnek wraz z pokrywą.
  4. Po 30 min ciasto jeszcze raz wyrobić 1 min/Dough mode
  5. Wyjąć na posypany mąką blat i uformować bochenek. Ostrym nożem maczanym w wodzie ponacinać wierzch bochenka. Piec w nagrzanym garnku 40 min 210ºC. Po tym czasie odkryć pokrywę i dopiec ok 15 min.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nasz ulubiony chleb z TM pyszny i długo...

    Zgłoszony przez Olcia1990 na lipca 16, 2018 at 18:23.

    Nasz ulubiony chleb z TM tmrc_emoticons.) pyszny tmrc_emoticons.) i długo zachowuje świeżość tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Vorwerk mógłby już wrzucić ten chleb na...

    Zgłoszony przez Kukasia na maja 8, 2018 at 22:32.

    Vorwerk mógłby już wrzucić ten chleb na cookidoo, bo zawsze czegoś zapomnę dodać tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upssss zapomniałam dodać wodę ale już się...

    Zgłoszony przez Kukasia na maja 8, 2018 at 22:30.

    Upssss zapomniałam dodać wodę ale już się pieczetmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pyszny, przepis łatwy i szybki

    Zgłoszony przez Gotmagda na kwietnia 7, 2018 at 21:05.

    Chlebek pyszny, przepis łatwy i szybki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kochani pomóżcie robię chlebek ale nie mam maki...

    Zgłoszony przez Anetahb na marca 31, 2018 at 11:41.

    Kochani pomóżcie robię chlebek ale nie mam maki razowej jaka mogę dodać mam
    kukurydzianà
    orkiszową
    jaglana
    ryżowa
    szybko 😱😬😬🤦🏻‍♀️

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny chlebek, piekłam juz 4 razy, zawsze...

    Zgłoszony przez SylwiaKa na marca 30, 2018 at 23:16.

    Pyszny chlebek, piekłam juz 4 razy, zawsze wychodzi, rewelacja !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek wyszedl super. Zamiast maslanki uzylam...

    Zgłoszony przez Anetka1428 na marca 19, 2018 at 11:45.

    Chlebek wyszedl super. Zamiast maslanki uzylam serwatki bo mi zostala po zrobieniu sera zoltego. Ciasto bylo idealne, ani za rzadkie, ani za twarde. I ta chrupiaca skorka po upieczeniu. Reweacja!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie. czy w przepisie jest potrzeba dodać...

    Zgłoszony przez termomiksiak-agafia na marca 16, 2018 at 15:16.

    Mam pytanie. czy w przepisie jest potrzeba dodać 400 g maki przennej i 400 g żytniej. i tylko 500 g maślanki i 70 g wody. Mi wyszło bardzo gęste. Nie bardzo rozumiem innych którzy piszą że ciasto jest za rzadkie. Proszę o wyjasnienieSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Imod:jakiej pszennej używacie?

    Zgłoszony przez Olesika na marca 11, 2018 at 23:17.

    Imod:jakiej pszennej używacie?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam , wszytsko Ok ale w środku zakalec ....

    Zgłoszony przez Ewelina lina na marca 11, 2018 at 21:05.

    Zrobiłam , wszytsko Ok ale w środku zakalec . Nie wiem czemu tmrc_emoticons.( zmienię mąkę

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • DziewcZyny potrzebuje do tego zwykły garnek ? Nie...

    Zgłoszony przez Ewelina lina na marca 11, 2018 at 17:58.

    DziewcZyny potrzebuje do tego zwykły garnek ? Nie jakoś specjalny ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • MONISI@: myślę, że to zależy od mąki każda...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na marca 11, 2018 at 17:10.

    MONISI@: myślę, że to zależy od mąki każda inaczej się klei i stąd takie rozbieżności ale najważniejsze , że w końcu wychodzi, pozdrawiam tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dankom:mi tez dosyc rzadkie ciasto wyszło i...

    Zgłoszony przez MONISI@ na marca 11, 2018 at 12:25.

    dankom:mi tez dosyc rzadkie ciasto wyszło i musiałam sporo mąki podsypać

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moj na razie w piecu ale co przeszlam z tym...

    Zgłoszony przez dankom na marca 6, 2018 at 10:21.

    Moj na razie w piecu ale co przeszlam z tym ciastem to moje! Rzadkie dziadostwo bylo strasznie i myslalam, ze juz tak pozostaniemy zrosnieci do konca zycia bo za cholere nie chcialo sie od lap oderwac! Podosypywalam maki i zobaczymy...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ja podzielilam na dwa bochenki, piekłam w...

    Zgłoszony przez claudik na lutego 23, 2018 at 22:40.

    A ja podzielilam na dwa bochenki, piekłam w dwóch naczyniach i dopóki byla przykrywka..super, po ściągnięciu przypalila sie góra

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis super ,chociaz nie wiem czemu wszystko...

    Zgłoszony przez MONISI@ na lutego 14, 2018 at 11:31.

    przepis super ,chociaz nie wiem czemu wszystko według przepisu a ciasto bardzo rzadkie nie mozna było wyciągnąć z garka Closed lid ale troszke mąki i było super

    Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tygryskowa: to ja też dodam, chociaż niechętnie...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na lutego 14, 2018 at 07:21.

    tygryskowa: to ja też dodam, chociaż niechętnie ale może nie zmieni smaku Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja!!! Dodałam 10 g oleju żeby nie...

    Zgłoszony przez tygryskowa na lutego 13, 2018 at 10:44.

    Rewelacja!!! Dodałam 10 g oleju żeby nie kruszył się nastepnego dnia.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się cieszę, że Wam też smakuje, jest...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na lutego 12, 2018 at 21:15.

    Bardzo się cieszę, że Wam też smakuje, jest też bardzo prosty w wykonaniu Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszedł rewelacyjnie! Piekna spekana i...

    Zgłoszony przez henrietta na lutego 12, 2018 at 07:28.

    Wyszedł rewelacyjnie! Piekna spekana i przypieczona chrupiąca skórka MMM... Tak prosto się go robi! Nie spodziewałam się takiego extra efektu!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • alicj@: tak zazwyczaj fajne wynalazki (w kuchni...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na lutego 1, 2018 at 22:17.

    alicj@: tak zazwyczaj fajne wynalazki (w kuchni przynajmniej) w powstają przypadkowo Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nowaczka4: Fajnie jak komuś też smakuje....

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na lutego 1, 2018 at 22:14.

    Nowaczka4: Fajnie jak komuś też smakuje. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nowaczka4: Miło, że smakuje ja też się...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na lutego 1, 2018 at 21:29.

    Nowaczka4: Miło, że smakuje ja też się cieszę. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Imod: Dzięki wielkie, też to uczynię bo brzmi...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na lutego 1, 2018 at 21:27.

    Imod: Dzięki wielkie, też to uczynię bo brzmi sensownie Big Smile Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • MyNiki83:ja daje 400g pszennej, 300 zytniej (nie...

    Zgłoszony przez Imod na lutego 1, 2018 at 00:14.

    MyNiki83:ja daje 400g pszennej, 300 zytniej (nie razowej!) I 100g zytniej razowej. Do tego słonecznik do środka. Jest idealny, polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pyszny Udał się doskonale za pierwszym...

    Zgłoszony przez Babcia5 na stycznia 28, 2018 at 16:51.

    Chlebek pysznySmile Udał się doskonale za pierwszym i... za każdym razemBig Smile Doskonały sposób na wykorzystanie maślanki, która zostaje po zrobieniu masełka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • lilik:z zasady wTM zawsze góra dół chyba, że...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na stycznia 16, 2018 at 07:49.

    lilik:z zasady wTM zawsze góra dół chyba, że jest wyraźnie napisane, że inaczejSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek jest tak pyszny, że robię go co drugi...

    Zgłoszony przez Nowaczka4 na stycznia 15, 2018 at 11:39.

    Chlebek jest tak pyszny, że robię go co drugi dzień. Znika w momencie! Dziękuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • M.Cz.:no nie wiem o co chodzi inni wcalenie dają

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na stycznia 14, 2018 at 09:37.

    M.Cz.:no nie wiem o co chodzi inni wcalenie dają Sad

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mmelisa:trzeba trochępoczekać aż ostygnie,...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na stycznia 14, 2018 at 09:36.

    Mmelisa:trzeba trochępoczekać aż ostygnie, wtedy powinnobyć łatwiej Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny!!...

    Zgłoszony przez Ula Ula na stycznia 8, 2018 at 22:40.

    Świetny!!
    Dzięki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Donato1: żeliwny, szklany, emaliowany w każdym...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na stycznia 8, 2018 at 20:09.

    Donato1: żeliwny, szklany, emaliowany w każdym którymożna włożyć do piekarnika

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • horneusz:raczej składnikisą OK, ale są różne...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na stycznia 8, 2018 at 20:06.

    horneusz:raczej składnikisą OK, ale są różne maki więc spróbój pokombinować Smile ale bardzo ostrożnie raz daj mniej mąki a drugim razem daj więcej maślanki, no i oczywiście daj znać jak wyszło, powodzenia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • basieczka2125:i jaki urodziwy

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na stycznia 8, 2018 at 19:56.

    basieczka2125:i jaki urodziwy Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbowałam świetny przepis. Nie jest such....

    Zgłoszony przez Karkom na stycznia 8, 2018 at 17:28.

    Wypróbowałam świetny przepis. Nie jest such. Jeżeli macie jeszcze jakiś przepis na chleb, który wychodzi mokry w środku napiszcie.
    DziękiWink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis ok, więc chleb wspaniały. Pozdrawiam.

    Zgłoszony przez miros na stycznia 7, 2018 at 15:17.

    Przepis ok, więc chleb wspaniały. Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb przepyszny w smaku, ale czy ciasto nie...

    Zgłoszony przez horneusz na stycznia 7, 2018 at 10:15.

    Chleb przepyszny w smaku, ale czy ciasto nie powinno być gładkie i sprężyste po wyrobieniu w tm?
    Piekłem dwa razy, za każdym razem wychodziła bardzo klejąca masa, którą było ciężko odkleić ze ścianek garnka tm. Po wypieczeniu chleb bardzo się kruszy.
    Może proporcje składników powinny być inne? Mniej maślanki, albo więcej mąki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • judy: bo tak też można, oczywiście, że nie z...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na stycznia 2, 2018 at 12:26.

    judy: bo tak też można, oczywiście, że nie z TM, a w garze wychodzi super

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pozara:garnek nie ma znaczenia może być każdy...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na stycznia 2, 2018 at 12:21.

    pozara:garnek nie ma znaczenia może być każdy który ma przystosowane uchwyty do wysokich temperatur, nie może mieć takich ebonitowych elementów

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Donato1:garnek nie ma znaczenia może być każdy...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na stycznia 2, 2018 at 12:19.

    Donato1:garnek nie ma znaczenia może być każdy który ma przystosowane uchwyty do wysokich temperatur, nie może mieć takich ebonitowych elementów

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • agapiek:wszystko jedno ale musi mieć...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na stycznia 2, 2018 at 12:18.

    agapiek:wszystko jedno ale musi mieć przystosowane uchwyty do wysokich temperatur

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziubek1708:nawet w szklanym wychodzi w każdym

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na stycznia 2, 2018 at 12:17.

    Dziubek1708:nawet w szklanymSmile wychodzi w każdym

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • agapiek:garnek nie ma znaczenia może być każdy...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na stycznia 2, 2018 at 12:15.

    agapiek:garnek nie ma znaczenia może być każdy który ma przystosowane uchwyty do wysokich temperatur, nie może mieć takich ebonitowych elementów

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Donato1:garnek nie ma znaczenia może być każdy...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na stycznia 2, 2018 at 12:04.

    Donato1:garnek nie ma znaczenia może być każdy który ma przystosowane uchwyty do wysokich temperatur, nie może mieć takich ebonitowych elementów

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka

    Zgłoszony przez basieczka2125 na stycznia 1, 2018 at 22:20.

    PychotkaPychotka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a czy wszystko jedno jaki to garnek czy jakis...

    Zgłoszony przez agapiek na stycznia 1, 2018 at 17:56.

    a czy wszystko jedno jaki to garnek czy jakis konkretny musi być?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mormyszka: A dlaczego tylko 3 gwiazdki na 5?...

    Zgłoszony przez M.Cz. na grudnia 18, 2017 at 11:14.

    mormyszka: A dlaczego tylko 3 gwiazdki na 5? Jakieś problemy z przygotowaniem? Nie ukrywam, że u mnie samo ciasto bardzo się kleiło, ale można sobie z tym poradzić Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Donato1: w żaroodpornym szklanym

    Zgłoszony przez JaninaW. na grudnia 17, 2017 at 09:31.

    Donato1: w żaroodpornym szklanym

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fantastyczny!

    Zgłoszony przez M.Cz. na grudnia 13, 2017 at 10:15.

    Fantastyczny! Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • da88ga:ja piekłam na termoobiegu jest OK

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na grudnia 11, 2017 at 19:49.

    da88ga:ja piekłam na termoobiegu jest OK

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •