Tu jesteś:
4
Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Chleb z gara na maslan
- 500 g maślanki
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki soli
- 70 g wody
- 400 g mąki przennej
- 400 g mąki żytniej, lub dowolnej
-
6
55min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Dodać pozostałe składniki i wyrobić 3 min /
"Ciasto" . Zostawić w tm na 30 min.
- W tym czasie włączyć piekarnik na 210ºC i do piekarnika włożyć garnek wraz z pokrywką garnka.
- Po 30 min ciasto jeszcze raz wyrobić 1 min /
"Ciasto" .
- Wyjąć na posypany mąką blat i uformować bochenek. Ostrym nożem namoczonym w wodzie ponacinać wierzch bochenka. Piec w nagrzanym garnku 40 min 210 °C. Po tym czasie odkryć pokrywkę i piec ok 15 min.
Maślankę , drożdże , 1 łyżka miodu włączyć na 3 min 37 st obroty 1
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
SILPAT® - mata do pieczenia
kup teraz -
SILPAT® - mata doskonały chleb
kup teraz -
Ben - płaska forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo się cieszę że smakuje KRABioland:
Bardzo się cieszę że smakuje KRABioland:
Świetny przepis, zrobiłam z 1/2 porcji....
Świetny przepis, zrobiłam z 1/2 porcji. Pyszotka...
Lucyska:tak
Lucyska:tak
Najlepszy przepis na chleb, dodany do ulubionych,...
Najlepszy przepis na chleb, dodany do ulubionych, a w sumie znam go już na pamięć
Zazwyczaj robie z połowy porcji.Czasami mieszam mękę pszenną z żytnią pół na pół.
Piekłam chleb już dwa razy. I będę go piekła...
Piekłam chleb już dwa razy. I będę go piekła częściej. Wychodzi przepyszny. Mąkę mieszam 400g pszennej 450 do ciast drożdżowych i mąka pełnoziarnista. Będę próbować różne mąki. Raz zabrakło mi maślanki / około 150 ml/.Brak uzupełniłam mlekiem. Chleb wyrósł ponad "normę".
Polecam chlebek a autorce przepisu wielkie podziękowania.
Mój dzisiejszy
Berta144: Nie trzeba wykładać papierem do...
Berta144: Nie trzeba wykładać papierem do gorącego naczynia chleb nie przywiera i sam ładnie wychodzi po upieczeniu
Witam, czy naczynie żaro lub garnek wykladacie...
Witam, czy naczynie żaro lub garnek wykladacie papierem do pieczenia lub smarujecie czymś?
ania_n:...
ania_n:
tak, ja zawsze piekę na pełnoziarnistych (pszenna orkiszowa) typ 1850 i piekłam na pszennej typ 2000 i wyszedł
dorota408:dzięki Dziewczyny!wyszedł pieknie!
dorota408:dzięki Dziewczyny!wyszedł pieknie!
kglazows:...
kglazows:
Witam. Ja zawsze piękę z połowy porcji. Czas ten sam. Zwykle dodaję czarnuszkę albo kminek. Chlebek super!
kglazows: ja piekłam z 3/4, bo z 60 dkg. Czas...
kglazows: ja piekłam z 3/4, bo z 60 dkg. Czas pieczenia taki sam. Trzeba obserwować po zdjęciu pokrywy, bo jak za długo, to będzie twardsza skórka, b. spieczona.
Chleb z gara na maślanceIdealny, chrupiący 😋
podbijam pytanie o pieczenie z połowy...
podbijam pytanie o pieczenie z połowy skladników. Czy ktos probował? Jaki wtedy czas pieczenia?
Zrobiłam dziś pierwszy raz i potwierdzam...
Zrobiłam dziś pierwszy raz i potwierdzam wszystkie opinie- chleb jest pyszny, skórka chrupiąca, miękki środek, smak b dobry.
Dodam że drożdże miałam zamrożone i udało się- wrzuciłam te zamrożone bez wcześniejszego rozmrażania, dodałam później ciepłą wodę.
Zrobiłam z 60 dkg mąki, 1 kubka maślanki - 300 g, chlapnęłam nieco więcej wodyna oko, bo ciasto wydało misię za gęste.
Były pytania o wielkość naczynia - mój z 60dkg mąki mieści się w typowym dużym podłużnym naczyniu żaroodpornym chyba 3 litrowym.
AsiaMar: bardzo się cieszę że smakuje
AsiaMar: bardzo się cieszę że smakuje
Chleb z garaMega pyszny chleb zrobilam z mąki...
Robiłam dzis pierwszy raz, wyszedl mega i jest...
Robiłam dzis pierwszy raz, wyszedl mega i jest bardzo prosty
Moj pierwszy udany chlebek :-*
natace: wyrastanie ciasta zależy od temperatury...
natace: wyrastanie ciasta zależy od temperatury otoczenia u mnie wyrasta od 30 min do 1,5 godz jak wychidzi przez otwór to wyrabiam jeszcze raz. To jaki wysoki wyjdzie chleb zależy od wielkości naczynia w ktorym jest pieczony jak kiedyś dałam mniejsze to mi pokrywkę chlebek sam podniósł
Piekłam pierwszy raz. Wyszedł genialnie! Z...
Piekłam pierwszy raz. Wyszedł genialnie! Z wierzchu chrupiący, w środku mięciutki. Przepis stanie się z pewnością tym codziennym
Lapeno:...
Lapeno:
Maślankę , drożdże , 1 łyżka miodu włączyć na 3 min 37 st obroty 1 Czyli na początku jest normalne mieszanie dopiero po dodaniu pozostałych składników nastepuje wyrabianie ciasta ( kłosik ) .Tak to rozumiem . Tak tez zrobiłam. Ciasto zostawiłam do wyrośnięcia na 30 min w urządzeniu. . Prawie wcale nie urosło , później w piekarniku troszkę urosło ale nie tak jak u Was na zdjęciach...Poza tym ardzo pyszne
Pyszny ! ...
Pyszny !
Rewelacja, banalnie prosty przepis....
Rewelacja, banalnie prosty przepis.
Smakuje wybornie. Polecam
Czy po wyjęciu ciasta na blat i uformowaniu...
Czy po wyjęciu ciasta na blat i uformowaniu bochenka on ma jeszcze rosnąć? Czy od razu do gara?
yaelkaa napisał:...
Chleb wyszedl rewelacyjny. Pyszna, krucha skorka i...
Chleb wyszedl rewelacyjny. Pyszna, krucha skorka i bardzo delikatny w srodku. Mam pytanie, jesli chcialam zrobic chleb z 1/2 skladnikow to czy czas pieczenia powinien byc taki sam?
tmrc_emoticons.)...
Właśnie zrobiłam. Pachnie obłednie. Wszystko zgodnie z przepisem, nic nie modyfikowałam. Czekam aż przestygnie. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
A czy mogę maślankę zastąpić np. Jogurtem...
A czy mogę maślankę zastąpić np. Jogurtem greckim? Czy jest zbyt gęste?
Pozdrawiam
aga108: ale gliniany to chyba musi być najpierw...
aga108: ale gliniany to chyba musi być najpierw namoczony i wkłada się go do zimnego piekarnika, który nagrzewa się wraz z garnkiem. To jak by to miało się odbyć?
Pierwszy raz dziś piekłam ten chleb. Jest mega....
Pierwszy raz dziś piekłam ten chleb. Jest mega. Mąż nawet nie poszedł spać by spróbować i opłacało się.
Super przepis, pyszny chleb! Dziękuję! ...
Super przepis, pyszny chleb! Dziękuję!
Robiłam z pszenną 450 i żytnią 2000. Zamiast maślanki użyłam serwatki, chleb wyszedł idealny!
MarlenaMar napisał:...
Jakiej wielkości użyć naczynie żaroodporne?...
Jakiej wielkości użyć naczynie żaroodporne? Chciałabym dzisiaj wypróbować przepis 😁
Chlebek pyszny🙂, dodałam pestki dyni, siemię...
Chlebek pyszny🙂, dodałam pestki dyni, siemię lniane i słonecznik, mąkę pszenną i orkiszową i ciasto wyrabiałam minutę dłużej. Smakuje całej Rodzince 🙂
Chlebuś pierwsza klasa!!!! U mnie 600g mąki...
Chlebuś pierwsza klasa!!!! U mnie 600g mąki chlebowej typ 650 i 200 g mąki żytniej oraz dodałam ok 20 g oleju (w komentarzach wyczytałam, że się nie będzie kruszył). Następnym razem dodam troszkę mniej oleju ale za to wiecej soli (dałam 2 płaskie łyżeczki ale dam 2 kopiate).
Piekłam z termoobiegiem, w naczyniu żaroodpornym na najniższym poziomie a na górny poziom dałam naczynie z udźcami z kurczaka. Mięsko i do tego świeży cieplutki chlebuś równocześnie, świetna sprawa. Czas jak w przepisie wystarczy, można troszke dłużej przytrzymać mięsko żeby chleb zdążył ciut ostygnąć. Super chleb, dziękuję za przepis!!!
PYCHOTA !!!
PYCHOTA !!!
BernadetaLis: Łyżkę czy łyżeczkę miodu?
BernadetaLis: Łyżkę czy łyżeczkę miodu?
Czy można mąkę pszenną zamienić na inną? lub...
Czy można mąkę pszenną zamienić na inną? lub użyć mąki pszennej 2000 ?
dziękuje za wszystkie odpowiedzi
Justynka 87:
Justynka 87:
Justynka 87:typ 2000 np z Lidla , pszenna czy...
Justynka 87:typ 2000 np z Lidla , pszenna czy żytnia i jest oki
Domini Ka:nie kruszy się przy takiej ilości...
Domini Ka:nie kruszy się przy takiej ilości mąki razowej?
Ewela26: najlepiej żaroodporny z pokrywą
Ewela26: najlepiej żaroodporny z pokrywą
A jaki garnek użyć? Taki zwykły do gotowania...
A jaki garnek użyć? Taki zwykły do gotowania typu „tefal”?
nigdy nie wkładałam garnka do piekarnika...
A jaki garnek użyć? Taki zwykły do gotowania...
A jaki garnek użyć? Taki zwykły do gotowania typu „tefal”?
nigdy nie wkładałam garnka do piekarnika...
polecam!! dodałam do chleba nasiona chia i pestki...
polecam!! dodałam do chleba nasiona chia i pestki dyni. Z mąkami można eksperymentować, ja uzyłam 600 g razowej i 200 zwykłej
polecam!! dodałam do chleba nasiona chia i pestki...
polecam!! dodałam do chleba nasiona chia i pestki dyni. Z mąkami można eksperymentować, ja uzyłam 600 g razowej i 200 zwykłej
Chlebek chrupiący i bardzo smaczny .Będę robić...
Chlebek chrupiący i bardzo smaczny .Będę robić często.
Bardzo pyszny.
Bardzo pyszny.
sylviku:o super, popruszyłeś mąką ?
sylviku:o super, popruszyłeś mąką ?