3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb z gara na maslance


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Chleb z gara na maslan

  • 500 g maślanki
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 70 g wody
  • 400 g mąki przennej
  • 400 g mąki żytniej, lub dowolnej
  • 6
    55min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    Maślankę , drożdże , 1 łyżka miodu włączyć na 3 min 37 st obroty 1
  1. Dodać pozostałe składniki i wyrobić 3 min /Dough mode. Zostawić w tm na 30 min.
  2. W tym czasie włączyć piekarnik na 210ºC i do piekarnika włożyć garnek wraz z pokrywką garnka.
  3. Po 30 min ciasto jeszcze raz wyrobić 1 min /Dough mode.
  4. Wyjąć na posypany mąką blat i uformować bochenek. Ostrym nożem namoczonym w wodzie ponacinać wierzch bochenka. Piec w nagrzanym garnku 40 min 210 °C. Po tym czasie odkryć pokrywkę i piec ok 15 min.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Rewelacja, banalnie prosty przepis....

    Zgłoszony przez Marcin40 na kwietnia 9, 2020 at 14:58.

    Rewelacja, banalnie prosty przepis.
    Smakuje wybornie. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy po wyjęciu ciasta na blat i uformowaniu...

    Zgłoszony przez Monikahal na kwietnia 7, 2020 at 11:29.

    Czy po wyjęciu ciasta na blat i uformowaniu bochenka on ma jeszcze rosnąć? Czy od razu do gara?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • yaelkaa napisał:...

    Zgłoszony przez Lucyska na marca 31, 2020 at 17:53.

    yaelkaa napisał:
    Chleb wyszedl rewelacyjny. Pyszna, krucha skorka i bardzo delikatny w srodku. Mam pytanie, jesli chcialam zrobic chleb z 1/2 skladnikow to czy czas pieczenia powinien byc taki sam?


    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb wyszedl rewelacyjny. Pyszna, krucha skorka i...

    Zgłoszony przez yaelkaa na marca 29, 2020 at 17:03.

    Chleb wyszedl rewelacyjny. Pyszna, krucha skorka i bardzo delikatny w srodku. Mam pytanie, jesli chcialam zrobic chleb z 1/2 skladnikow to czy czas pieczenia powinien byc taki sam?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tmrc_emoticons.)...

    Zgłoszony przez kasiulkawsieci na marca 25, 2020 at 19:45.

    tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.)


    Właśnie zrobiłam. Pachnie obłednie. Wszystko zgodnie z przepisem, nic nie modyfikowałam. Czekam aż przestygnie. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A czy mogę maślankę zastąpić np. Jogurtem...

    Zgłoszony przez EwelinaSoo na marca 19, 2020 at 00:11.

    A czy mogę maślankę zastąpić np. Jogurtem greckim? Czy jest zbyt gęste?
    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • aga108: ale gliniany to chyba musi być najpierw...

    Zgłoszony przez Romeksz na marca 14, 2020 at 18:08.

    aga108: ale gliniany to chyba musi być najpierw namoczony i wkłada się go do zimnego piekarnika, który nagrzewa się wraz z garnkiem. To jak by to miało się odbyć?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwszy raz dziś piekłam ten chleb. Jest mega....

    Zgłoszony przez madziula_ko na stycznia 19, 2020 at 22:49.

    Pierwszy raz dziś piekłam ten chleb. Jest mega. Mąż nawet nie poszedł spać by spróbować i opłacało się.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis, pyszny chleb! Dziękuję! ...

    Zgłoszony przez KKalinka na stycznia 15, 2020 at 22:56.

    Super przepis, pyszny chleb! Dziękuję! tmrc_emoticons.)

    Robiłam z pszenną 450 i żytnią 2000. Zamiast maślanki użyłam serwatki, chleb wyszedł idealny!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • MarlenaMar napisał:...

    Zgłoszony przez Marcin Tyka na grudnia 31, 2019 at 16:48.

    MarlenaMar napisał:
    Jakiej wielkości użyć naczynie żaroodporne? Chciałabym dzisiaj wypróbować przepis 😁

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jakiej wielkości użyć naczynie żaroodporne?...

    Zgłoszony przez MarlenaMar na grudnia 22, 2019 at 08:27.

    Jakiej wielkości użyć naczynie żaroodporne? Chciałabym dzisiaj wypróbować przepis 😁

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pyszny🙂, dodałam pestki dyni, siemię...

    Zgłoszony przez Alina Ileczko na listopada 28, 2019 at 10:25.

    Chlebek pyszny🙂, dodałam pestki dyni, siemię lniane i słonecznik, mąkę pszenną i orkiszową i ciasto wyrabiałam minutę dłużej. Smakuje całej Rodzince 🙂

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebuś pierwsza klasa!!!! U mnie 600g mąki...

    Zgłoszony przez malgosian na listopada 12, 2019 at 19:16.

    Chlebuś pierwsza klasa!!!! U mnie 600g mąki chlebowej typ 650 i 200 g mąki żytniej oraz dodałam ok 20 g oleju (w komentarzach wyczytałam, że się nie będzie kruszył). Następnym razem dodam troszkę mniej oleju ale za to wiecej soli (dałam 2 płaskie łyżeczki ale dam 2 kopiate).
    Piekłam z termoobiegiem, w naczyniu żaroodpornym na najniższym poziomie a na górny poziom dałam naczynie z udźcami z kurczaka. Mięsko i do tego świeży cieplutki chlebuś równocześnie, świetna sprawa. Czas jak w przepisie wystarczy, można troszke dłużej przytrzymać mięsko żeby chleb zdążył ciut ostygnąć. Super chleb, dziękuję za przepis!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PYCHOTA !!!

    Zgłoszony przez Toria na listopada 3, 2019 at 16:14.

    PYCHOTA !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • BernadetaLis: Łyżkę czy łyżeczkę miodu?

    Zgłoszony przez mgiełka na października 12, 2019 at 17:43.

    BernadetaLis: Łyżkę czy łyżeczkę miodu?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy można mąkę pszenną zamienić na inną? lub...

    Zgłoszony przez ania_n na września 13, 2019 at 12:11.

    Czy można mąkę pszenną zamienić na inną? lub użyć mąki pszennej 2000 ?
    dziękuje za wszystkie odpowiedzi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Justynka 87:

    Zgłoszony przez Agata M na września 8, 2019 at 12:16.
    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Justynka 87:typ 2000 np z Lidla , pszenna czy...

    Zgłoszony przez Justynka 87 na sierpnia 21, 2019 at 10:11.

    Justynka 87:typ 2000 np z Lidla , pszenna czy żytnia i jest oki tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Domini Ka:nie kruszy się przy takiej ilości...

    Zgłoszony przez Justynka 87 na sierpnia 7, 2019 at 17:50.

    Domini Ka:nie kruszy się przy takiej ilości mąki razowej?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ewela26: najlepiej żaroodporny z pokrywą

    Zgłoszony przez Justynka 87 na sierpnia 7, 2019 at 17:49.

    Ewela26: najlepiej żaroodporny z pokrywą

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A jaki garnek użyć? Taki zwykły do gotowania...

    Zgłoszony przez Ewela26 na lipca 16, 2019 at 09:14.

    A jaki garnek użyć? Taki zwykły do gotowania typu „tefal”?
    nigdy nie wkładałam garnka do piekarnika...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A jaki garnek użyć? Taki zwykły do gotowania...

    Zgłoszony przez Ewela26 na lipca 16, 2019 at 09:13.

    A jaki garnek użyć? Taki zwykły do gotowania typu „tefal”?
    nigdy nie wkładałam garnka do piekarnika...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • polecam!! dodałam do chleba nasiona chia i pestki...

    Zgłoszony przez Domini Ka na lipca 11, 2019 at 10:39.

    polecam!! dodałam do chleba nasiona chia i pestki dyni. Z mąkami można eksperymentować, ja uzyłam 600 g razowej i 200 zwykłej tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • polecam!! dodałam do chleba nasiona chia i pestki...

    Zgłoszony przez Domini Ka na lipca 11, 2019 at 10:38.

    polecam!! dodałam do chleba nasiona chia i pestki dyni. Z mąkami można eksperymentować, ja uzyłam 600 g razowej i 200 zwykłej tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek chrupiący i bardzo smaczny .Będę robić...

    Zgłoszony przez Aganesu Hello Kitty na lipca 7, 2019 at 22:04.

    Chlebek chrupiący i bardzo smaczny .Będę robić często.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszny.

    Zgłoszony przez Dada18 na maja 13, 2019 at 14:27.

    Bardzo pyszny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • sylviku:o super, popruszyłeś mąką ?

    Zgłoszony przez aga108 na maja 3, 2019 at 11:17.

    sylviku:o super, popruszyłeś mąką ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy piekł ktoś w glinianym garnku ?

    Zgłoszony przez aga108 na maja 3, 2019 at 11:04.

    Czy piekł ktoś w glinianym garnku ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pyszny, moim dzieciom smakował, więc na...

    Zgłoszony przez kefirek80 na kwietnia 18, 2019 at 23:43.

    Chlebek pyszny, moim dzieciom smakował, więc na pewno będę często piekła.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mój ulubiony mało pracy a chlebek rewelacja!

    Zgłoszony przez Mariola05 na kwietnia 18, 2019 at 14:44.

    Mój ulubiony tmrc_emoticons.-) mało pracy a chlebek rewelacja! tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Prosty i mało pracochłonny, a efekt wspaniały....

    Zgłoszony przez FiLiPoBiKeR na kwietnia 13, 2019 at 12:39.

    Prosty i mało pracochłonny, a efekt wspaniały.
    Wielkie podziękowania dla pomysłodawcy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny chleb. Często go piekę, w zasadzie...

    Zgłoszony przez Krzysztofa na marca 25, 2019 at 18:56.

    Pyszny chleb. Często go piekę, w zasadzie przestałam kupować chleb. Cudownie chrupiący po upieczeniu, nie traci na walorach smakowych na następny i nastepny dzień... Dodaję 20 ml oleju do przepisu, żeby był bardziej wilgotny a mąkę mieszam w następujący sposób: 200g (razowa) + 600g pszenna. Czasem "rozchodzi" się podczas krojenia, zastanawiam się, co robię nie tak.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super chlebek.

    Zgłoszony przez Malgosja na marca 25, 2019 at 09:55.

    Super chlebek.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lubię ten przepis, ale wolę 600g pszennej i 200g...

    Zgłoszony przez niewazne na marca 13, 2019 at 11:57.

    Lubię ten przepis, ale wolę 600g pszennej i 200g żytniej używać.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek super pyszny. Zrobiłam z połowy porcji i...

    Zgłoszony przez Aleksabdra1977 na lutego 21, 2019 at 13:02.

    Chlebek super pyszny. Zrobiłam z połowy porcji i jak dla mnie ta wielkość jest wystarczająca.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis.Bardzo dobry chlebek!Dziekuję.

    Zgłoszony przez NinkaB na lutego 10, 2019 at 11:04.

    Super przepis.Bardzo dobry chlebek!Dziekuję.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez WANAD na lutego 7, 2019 at 13:43.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • CHLEB Z GARA...

    Zgłoszony przez WANAD na lutego 7, 2019 at 13:41.

    CHLEB Z GARACHLEB Z GARA


    Jak na pierwszy raz to całkiem, całkiem.
    Wspaniały zapach a smak ... niebiański.
    Pierwsza kromeczka (jeszcze ciepła) z masełkiem i solą dodaje skrzydeł.

    Moje drobne zmiany polegały na tym, że
    pieczony był bez pokrywki w żaroodpornym naczyniu, które wyłożyłem papierem do pieczenia przed rozgrzaniem w piekarniku. Po włożeniu ciasta do rozgrzanego naczynia wyrastał pod przykryciem ściereczki 30 minut w rozgrzanym ale wyłączonym piekarniku. Następnie piekł się 40 min w temp 200 stopni (na termoobiegu 30 min + 10 min dolna grzałka)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy ktos robil z samej maki pszennej?

    Zgłoszony przez owlrene na stycznia 30, 2019 at 19:34.

    Czy ktos robil z samej maki pszennej?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy chlebek. Uwielbiamy

    Zgłoszony przez Sylwia Kadłubowska na stycznia 15, 2019 at 21:28.

    Najlepszy chlebek. UwielbiamySmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proszę o usunięcie zdjęcia chleba, pochodzi ono...

    Zgłoszony przez Asia z Kwestii Smaku na stycznia 10, 2019 at 09:16.

    Proszę o usunięcie zdjęcia chleba, pochodzi ono z portalu Kwestia Smaku i jest objęte prawami autorskimi: https://www.kwestiasmaku.com/domowa_piekarnia/chleb_bez_wyrabiania_z_chrupiaca_skorka/przepis.html

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Efekt wizualny ekstra , nie wiem tylko czy miał...

    Zgłoszony przez Aganesu Hello Kitty na stycznia 7, 2019 at 11:06.

    Efekt wizualny ekstra , nie wiem tylko czy miał byc taki zbity Puzzled
    Może coś zrobiłam żle .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zostal moim ulubionym! Dodaje tylko 10g mniej...

    Zgłoszony przez againfin na stycznia 6, 2019 at 10:37.

    Zostal moim ulubionym! Dodaje tylko 10g mniej drożdży i jest idealny! Na drugi dzień dalej smaczny! Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy przepis, najsmaczniejszy chlebek !!!

    Zgłoszony przez Moniqq33 na stycznia 6, 2019 at 00:33.

    Najlepszy przepis, najsmaczniejszy chlebek !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy z chlebów. Na stałe zagościł w moim...

    Zgłoszony przez wachalka na grudnia 29, 2018 at 16:42.

    Najlepszy z chlebów. Na stałe zagościł w moim domu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chyba edytowalas przepis i "zjadłaś" początek...

    Zgłoszony przez rudoslawa na grudnia 2, 2018 at 18:03.

    Chyba edytowalas przepis i "zjadłaś" początek przepisu Ten chleb już na stałe zagościł w moim domu. Smacznego

    rudoslawa

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dla mnie jeden z najlepszych. Polecam jak...

    Zgłoszony przez kana333 na listopada 22, 2018 at 09:43.

    Dla mnie jeden z najlepszych. Polecam jak najbardziej ☺ pomimo nieścisłości w przepisie ale jak ktoś używa tm to na pewno wiedział co zrobic 😉

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nigdy nie piekła chleba Ten był pierwszy i...

    Zgłoszony przez Lila71 na listopada 21, 2018 at 21:25.

    Nigdy nie piekła chleba Ten był pierwszy i wyszedł 😂Super Dziekuje

    Lila

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabriela_2008: Maślankę , drożdże , 1 łyżka...

    Zgłoszony przez BernadetaLis na listopada 13, 2018 at 16:09.

    Gabriela_2008: Maślankę , drożdże , 1 łyżka miodu włączyć na 3 min 37 st obroty 1.
    Tak powinno być , właśnie robię chlebek i tez zauważyłam brak w przepisie .
    Nastepnie dodać reszte składników tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W przepisie jest:...

    Zgłoszony przez Gabriela_2008 na listopada 10, 2018 at 05:26.

    W przepisie jest:
    1. Dodać pozostałe składniki.
    Jakie pozostałe? Czy to jest kompletny przepis?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •