3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb z gara na maslance


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Chleb z gara na maslan

  • 500 g maślanki
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 70 g wody
  • 400 g mąki przennej
  • 400 g mąki żytniej, lub dowolnej
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Maślankę, drożdze i miód wymieszac 3 min/37ºC/obr 1
  2. Dodać pozostałe skladniki i wyrobić 3 min/ Dough mode. Zostawić w tm na 30 min
  3. W tym czasie włączyć piekarnik na 210ºC i do piekarnika włożyć garnek wraz z pokrywą.
  4. Po 30 min ciasto jeszcze raz wyrobić 1 min/Dough mode
  5. Wyjąć na posypany mąką blat i uformować bochenek. Ostrym nożem maczanym w wodzie ponacinać wierzch bochenka. Piec w nagrzanym garnku 40 min 210ºC. Po tym czasie odkryć pokrywę i dopiec ok 15 min.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • lilik:z zasady wTM zawsze góra dółchyba, że...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na stycznia 16, 2018 at 07:49.

    lilik:z zasady wTM zawsze góra dółchyba, że jest wyraźnie napisane, żeinaczej

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek jest tak pyszny, że robię go co drugi...

    Zgłoszony przez Nowaczka4 na stycznia 15, 2018 at 11:39.

    Chlebek jest tak pyszny, że robię go co drugi dzień. Znika w momencie! Dziękuję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • M.Cz.:no nie wiem o co chodzi inni wcalenie dają

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na stycznia 14, 2018 at 09:37.

    M.Cz.:no nie wiem o co chodzi inni wcalenie dają Sad

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mmelisa:trzeba trochępoczekać aż ostygnie,...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na stycznia 14, 2018 at 09:36.

    Mmelisa:trzeba trochępoczekać aż ostygnie, wtedy powinnobyć łatwiej Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny!!...

    Zgłoszony przez Ula Ula na stycznia 8, 2018 at 22:40.

    Świetny!!
    Dzięki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Donato1: żeliwny, szklany, emaliowany w każdym...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na stycznia 8, 2018 at 20:09.

    Donato1: żeliwny, szklany, emaliowany w każdym którymożna włożyć do piekarnika

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • horneusz:raczej składnikisą OK, ale są różne...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na stycznia 8, 2018 at 20:06.

    horneusz:raczej składnikisą OK, ale są różne maki więc spróbój pokombinować Smile ale bardzo ostrożnie raz daj mniej mąki a drugim razem daj więcej maślanki, no i oczywiście daj znać jak wyszło, powodzenia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • basieczka2125:i jaki urodziwy

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na stycznia 8, 2018 at 19:56.

    basieczka2125:i jaki urodziwy Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbowałam świetny przepis. Nie jest such....

    Zgłoszony przez Karkom na stycznia 8, 2018 at 17:28.

    Wypróbowałam świetny przepis. Nie jest such. Jeżeli macie jeszcze jakiś przepis na chleb, który wychodzi mokry w środku napiszcie.
    DziękiWink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis ok, więc chleb wspaniały. Pozdrawiam.

    Zgłoszony przez miros na stycznia 7, 2018 at 15:17.

    Przepis ok, więc chleb wspaniały. Pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb przepyszny w smaku, ale czy ciasto nie...

    Zgłoszony przez horneusz na stycznia 7, 2018 at 10:15.

    Chleb przepyszny w smaku, ale czy ciasto nie powinno być gładkie i sprężyste po wyrobieniu w tm?
    Piekłem dwa razy, za każdym razem wychodziła bardzo klejąca masa, którą było ciężko odkleić ze ścianek garnka tm. Po wypieczeniu chleb bardzo się kruszy.
    Może proporcje składników powinny być inne? Mniej maślanki, albo więcej mąki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • judy: bo tak też można, oczywiście, że nie z...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na stycznia 2, 2018 at 12:26.

    judy: bo tak też można, oczywiście, że nie z TM, a w garze wychodzi super

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pozara:garnek nie ma znaczenia może być każdy...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na stycznia 2, 2018 at 12:21.

    pozara:garnek nie ma znaczenia może być każdy który ma przystosowane uchwyty do wysokich temperatur, nie może mieć takich ebonitowych elementów

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Donato1:garnek nie ma znaczenia może być każdy...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na stycznia 2, 2018 at 12:19.

    Donato1:garnek nie ma znaczenia może być każdy który ma przystosowane uchwyty do wysokich temperatur, nie może mieć takich ebonitowych elementów

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • agapiek:wszystko jedno ale musi mieć...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na stycznia 2, 2018 at 12:18.

    agapiek:wszystko jedno ale musi mieć przystosowane uchwyty do wysokich temperatur

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziubek1708:nawet w szklanym wychodzi w każdym

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na stycznia 2, 2018 at 12:17.

    Dziubek1708:nawet w szklanymSmile wychodzi w każdym

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • agapiek:garnek nie ma znaczenia może być każdy...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na stycznia 2, 2018 at 12:15.

    agapiek:garnek nie ma znaczenia może być każdy który ma przystosowane uchwyty do wysokich temperatur, nie może mieć takich ebonitowych elementów

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Donato1:garnek nie ma znaczenia może być każdy...

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na stycznia 2, 2018 at 12:04.

    Donato1:garnek nie ma znaczenia może być każdy który ma przystosowane uchwyty do wysokich temperatur, nie może mieć takich ebonitowych elementów

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka

    Zgłoszony przez basieczka2125 na stycznia 1, 2018 at 22:20.

    PychotkaPychotka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a czy wszystko jedno jaki to garnek czy jakis...

    Zgłoszony przez agapiek na stycznia 1, 2018 at 17:56.

    a czy wszystko jedno jaki to garnek czy jakis konkretny musi być?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mormyszka: A dlaczego tylko 3 gwiazdki na 5?...

    Zgłoszony przez M.Cz. na grudnia 18, 2017 at 11:14.

    mormyszka: A dlaczego tylko 3 gwiazdki na 5? Jakieś problemy z przygotowaniem? Nie ukrywam, że u mnie samo ciasto bardzo się kleiło, ale można sobie z tym poradzić Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Donato1: w żaroodpornym szklanym

    Zgłoszony przez JaninaW. na grudnia 17, 2017 at 09:31.

    Donato1: w żaroodpornym szklanym

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fantastyczny!

    Zgłoszony przez M.Cz. na grudnia 13, 2017 at 10:15.

    Fantastyczny! Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • da88ga:ja piekłam na termoobiegu jest OK

    Zgłoszony przez Barbara Partyka na grudnia 11, 2017 at 19:49.

    da88ga:ja piekłam na termoobiegu jest OK

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • JaninaW.: w jakim garnku piecze pani chleb ☺️

    Zgłoszony przez Donato1 na grudnia 10, 2017 at 18:33.

    JaninaW.: w jakim garnku piecze pani chleb ☺️

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mój pierwszy wyglada tak / musiałam wcześniej...

    Zgłoszony przez JaninaW. na listopada 23, 2017 at 15:32.

    Mój pierwszy wyglada tak / musiałam wcześniej zdjąć pokrywę bo chlebek się nie mieścił

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robilam juz kilka razy i za kazdym razem wychodzi...

    Zgłoszony przez Mateusz&Aneta na listopada 19, 2017 at 14:49.

    Robilam juz kilka razy i za kazdym razem wychodzi idealnie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • TM posiadam od 3-tygodni a dzięki temu przepisowi...

    Zgłoszony przez IwonaKris na listopada 14, 2017 at 00:20.

    TM posiadam od 3-tygodni a dzięki temu przepisowi od 1,5 tygodnia nie kupuje pieczywa. Pycha polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chlebek przepyszny, smak dziecinstwa, jasny...

    Zgłoszony przez mormyszka na listopada 12, 2017 at 13:40.

    chlebek przepyszny, smak dziecinstwa, jasny chrupki i mieciutki Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebuś pyszny ❤regularnie gości na moim stole...

    Zgłoszony przez Smakosz1 na listopada 11, 2017 at 08:41.

    Chlebuś pyszny ❤regularnie gości na moim stole tmrc_emoticons.) pyszny polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wychodzi idealnie! Piekarnik nagrzewam do 210 st....

    Zgłoszony przez ewcia0430 na października 28, 2017 at 19:59.

    Wychodzi idealnie! Piekarnik nagrzewam do 210 st. Potem piekę na 170 st góra/dół.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • MyNiki83:zamast drozdzy dajesz zakwas? Ile i jak...

    Zgłoszony przez Betif81 na października 18, 2017 at 14:44.

    MyNiki83:zamast drozdzy dajesz zakwas? Ile i jak dlugo chleb wyrasta?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam w garnku rzymskim Namoczyłam go 15min...

    Zgłoszony przez sylviku na października 18, 2017 at 10:11.

    Zrobiłam w garnku rzymskim tmrc_emoticons.) Namoczyłam go 15min przed włożeniem do piekarnika.
    Chlebek pyszny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • MyNiki83:...

    Zgłoszony przez sylviku na października 17, 2017 at 22:44.

    MyNiki83:
    Tak, żytnia razowa to głównie na zakwasie a nie drożdzach, bo wlasnie sie kruszy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jestem totalnie początkującym kucharzem, proszę...

    Zgłoszony przez pozara na października 17, 2017 at 12:11.

    jestem totalnie początkującym kucharzem, proszę o podpowiedż w jakim garnku piec ten chleb tak łopatologicznie czy żeliwny z pokrywką, czy szklane naczynie zaroodporne????

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kochani czy nie macie problemu z ilością ciasta...

    Zgłoszony przez Marsylia na października 17, 2017 at 11:33.

    Kochani czy nie macie problemu z ilością ciasta w misce? Mi TM nie chce "uciągnąć". Wyrabiałam ciasto na 2 raty za pierwszym razem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziewczyny pieczecie na góra dol czy na...

    Zgłoszony przez da88ga na października 15, 2017 at 20:57.

    Dziewczyny pieczecie na góra dol czy na termoobiegu?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • świetny chleb! i super jest że można dawać...

    Zgłoszony przez Skiera na października 15, 2017 at 15:10.

    świetny chleb! i super jest że można dawać różne mąki i wtedy wychodzi inny smak. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A czy ktos robil z mak pelnoziarnistych?

    Zgłoszony przez Betif81 na września 28, 2017 at 18:42.

    A czy ktos robil z mak pelnoziarnistych?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oblędny! Trafia do ulubionych.

    Zgłoszony przez beataa.es na września 24, 2017 at 14:32.

    Oblędny! Trafia do ulubionych.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • MyNiki83: dodałam 15 G oliwy i nic się nie...

    Zgłoszony przez alicj@ na września 23, 2017 at 17:44.

    MyNiki83: dodałam 15 G oliwy i nic się nie kruszy. Chciałam dodać 5-10g ale mi się przelałotmrc_emoticons.).

    Alicj@

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeden z moich pierwszych wypieków - wyszedł...

    Zgłoszony przez goldenawf na września 22, 2017 at 16:06.

    Jeden z moich pierwszych wypieków - wyszedł I-D-E-A-L-N-I-E!! Będę musiał go robić częściej - nie dość że wyszedł ogromny to jeszcze jaki smaczny.

    MyNiki83 napisał:
    Piekłam wczoraj chlebek i wyszedł na prawdę pyszny, jednak bardzo się kruszy. Pomieszałam 400g mąki pszennej i 400g żytniej razowej, czy jest możliwość, że to właśnie przez to?! Ktoś ma jakiś pomysł to będę wdzięczna za pomoc.


    Ja zrobiłem go tylko na bazie przennej mąki i też się kruszył, także w rodzaju mąki nie szukałbym przyczyny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 1972joan napisał:...

    Zgłoszony przez Polina32 na września 11, 2017 at 20:32.

    1972joan napisał:
    Piekę go po raz pierwszy. czy po upieczeniu od razu wyciągacie go z piekarnika, czy zostawiacie na trochę?


    zostawiam na 3-5 min, później wyjmuję

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 1972joan:niczym nie smaruję

    Zgłoszony przez Polina32 na września 11, 2017 at 20:31.

    1972joan:niczym nie smaruję

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • GENIALNY!!! Wyszedł juz za pierwszym razem i d...

    Zgłoszony przez Polina32 na września 11, 2017 at 20:30.

    GENIALNY!!! Wyszedł juz za pierwszym razem i d tego czasu pieke go co najmniej raz w tygodniu. To podstawowe pieczywo w naszym domu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekę go po raz pierwszy. czy po upieczeniu od...

    Zgłoszony przez 1972joan na sierpnia 29, 2017 at 19:13.

    Piekę go po raz pierwszy. czy po upieczeniu od razu wyciągacie go z piekarnika, czy zostawiacie na trochę?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy smarujecie czymś garnek zanim włożycie do...

    Zgłoszony przez 1972joan na sierpnia 29, 2017 at 18:02.

    Czy smarujecie czymś garnek zanim włożycie do niego chlebek? masło lub olej?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam wczoraj chlebek i wyszedł na prawdę...

    Zgłoszony przez MyNiki83 na sierpnia 29, 2017 at 16:50.

    Piekłam wczoraj chlebek i wyszedł na prawdę pyszny, jednak bardzo się kruszy. Pomieszałam 400g mąki pszennej i 400g żytniej razowej, czy jest możliwość, że to właśnie przez to?! Ktoś ma jakiś pomysł to będę wdzięczna za pomoc.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez aniakiel na sierpnia 26, 2017 at 17:44.



    Chlebek rewelacyjny, bardzo prosty w wykonaniu 🙂 już planuje piec następny😍
    P.S. Zastanawiałam się jak go wyjmę z naczynia ale wyjęłam go bez problemu - praktycznie sam wyskoczył 😜

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry chlebek. Wlasnie sie zajadamy....

    Zgłoszony przez Mmelisa na sierpnia 23, 2017 at 17:44.

    Bardzo dobry chlebek. Wlasnie sie zajadamy.
    Ja pieklam w naczyniu zaroodpornym.
    Mam pytanie odnosnie wyjmowania ciasta z naczynia TM, u Was tez tak obkleilo i trzeba bylo sie troche nagimnastykowac? tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •