3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb z gara na maslance


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Chleb z gara na maslan

  • 500 g maślanki
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 70 g wody
  • 400 g mąki przennej
  • 400 g mąki żytniej, lub dowolnej
  • 6
    55min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Maślankę , drożdże , 1 łyżka miodu włączyć na 3 min 37 st obroty 1
  1. Dodać pozostałe składniki i wyrobić 3 min /Ciasto. Zostawić w tm na 30 min.
  2. W tym czasie włączyć piekarnik na 210ºC i do piekarnika włożyć garnek wraz z pokrywką garnka.
  3. Po 30 min ciasto jeszcze raz wyrobić 1 min /Ciasto.
  4. Wyjąć na posypany mąką blat i uformować bochenek. Ostrym nożem namoczonym w wodzie ponacinać wierzch bochenka. Piec w nagrzanym garnku 40 min 210 °C. Po tym czasie odkryć pokrywkę i piec ok 15 min.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia
    kup teraz
  • SILPAT® - mata doskonały chleb
    SILPAT® - mata doskonały chleb
    kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo się cieszę że smakuje KRABioland:

    Zgłoszony przez Chadidża na marca 19, 2023 at 10:49.

    Bardzo się cieszę że smakuje KRABioland:

    Soft

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis, zrobiłam z 1/2 porcji....

    Zgłoszony przez KRABioland na marca 19, 2023 at 09:12.

    Świetny przepis, zrobiłam z 1/2 porcji. Pyszotka...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lucyska:tak

    Zgłoszony przez KRABioland na marca 19, 2023 at 09:10.

    Lucyska:tak

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy przepis na chleb, dodany do ulubionych,...

    Zgłoszony przez Citrone na kwietnia 9, 2022 at 12:10.

    Najlepszy przepis na chleb, dodany do ulubionych, a w sumie znam go już na pamięć Smile Zazwyczaj robie z połowy porcji.Czasami mieszam mękę pszenną z żytnią pół na pół.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam chleb już dwa razy. I będę go piekła...

    Zgłoszony przez IwonaIwona na stycznia 14, 2022 at 11:48.

    Piekłam chleb już dwa razy. I będę go piekła częściej. Wychodzi przepyszny. Mąkę mieszam 400g pszennej 450 do ciast drożdżowych i mąka pełnoziarnista. Będę próbować różne mąki. Raz zabrakło mi maślanki / około 150 ml/.Brak uzupełniłam mlekiem. Chleb wyrósł ponad "normę".
    Polecam chlebek a autorce przepisu wielkie podziękowania.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mój dzisiejszy

    Zgłoszony przez Mimi150 na września 2, 2021 at 23:00.

    Mój dzisiejszyMój dzisiejszy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Berta144: Nie trzeba wykładać papierem do...

    Zgłoszony przez Psotka69 na stycznia 18, 2021 at 08:33.

    Berta144: Nie trzeba wykładać papierem do gorącego naczynia chleb nie przywiera i sam ładnie wychodzi po upieczeniu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, czy naczynie żaro lub garnek wykladacie...

    Zgłoszony przez Berta144 na stycznia 16, 2021 at 18:30.

    Witam, czy naczynie żaro lub garnek wykladacie papierem do pieczenia lub smarujecie czymś?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ania_n:...

    Zgłoszony przez ASK1401 na sierpnia 4, 2020 at 12:15.

    ania_n:
    tak, ja zawsze piekę na pełnoziarnistych (pszenna orkiszowa) typ 1850 i piekłam na pszennej typ 2000 i wyszedł

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dorota408:dzięki Dziewczyny!wyszedł pieknie!

    Zgłoszony przez kglazows na czerwca 8, 2020 at 13:12.

    dorota408:dzięki Dziewczyny!wyszedł pieknie!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kglazows:...

    Zgłoszony przez dorota408 na czerwca 8, 2020 at 08:39.

    kglazows:
    Witam. Ja zawsze piękę z połowy porcji. Czas ten sam. Zwykle dodaję czarnuszkę albo kminek. Chlebek super!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kglazows: ja piekłam z 3/4, bo z 60 dkg. Czas...

    Zgłoszony przez elzab na czerwca 4, 2020 at 22:04.

    kglazows: ja piekłam z 3/4, bo z 60 dkg. Czas pieczenia taki sam. Trzeba obserwować po zdjęciu pokrywy, bo jak za długo, to będzie twardsza skórka, b. spieczona.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb z gara na maślanceIdealny, chrupiący 😋

    Zgłoszony przez Aga-TM6 na czerwca 4, 2020 at 21:06.

    Chleb z gara na maślanceChleb z gara na maślance
    Idealny, chrupiący 😋

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • podbijam pytanie o pieczenie z połowy...

    Zgłoszony przez kglazows na czerwca 1, 2020 at 09:34.

    podbijam pytanie o pieczenie z połowy skladników. Czy ktos probował? Jaki wtedy czas pieczenia?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam dziś pierwszy raz i potwierdzam...

    Zgłoszony przez elzab na maja 24, 2020 at 20:41.

    Zrobiłam dziś pierwszy raz i potwierdzam wszystkie opinie- chleb jest pyszny, skórka chrupiąca, miękki środek, smak b dobry.
    Dodam że drożdże miałam zamrożone i udało się- wrzuciłam te zamrożone bez wcześniejszego rozmrażania, dodałam później ciepłą wodę.
    Zrobiłam z 60 dkg mąki, 1 kubka maślanki - 300 g, chlapnęłam nieco więcej wodyna oko, bo ciasto wydało misię za gęste.
    Były pytania o wielkość naczynia - mój z 60dkg mąki mieści się w typowym dużym podłużnym naczyniu żaroodpornym chyba 3 litrowym.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • AsiaMar: bardzo się cieszę że smakuje

    Zgłoszony przez Chadidża na maja 12, 2020 at 03:11.

    AsiaMar: bardzo się cieszę że smakuje

    Soft

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb z garaMega pyszny chleb zrobilam z mąki...

    Zgłoszony przez AsiaMar na maja 11, 2020 at 14:56.

    Chleb z garaChleb z gara
    Mega pyszny chleb tmrc_emoticons.) zrobilam z mąki pszennej i żytniej. Połowa chleba poszła na ciepło, z masełkiem tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam dzis pierwszy raz, wyszedl mega i jest...

    Zgłoszony przez rnilka na kwietnia 21, 2020 at 19:30.

    Robiłam dzis pierwszy raz, wyszedl mega i jest bardzo prosty

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moj pierwszy udany chlebek :-*

    Zgłoszony przez Ewella1227 na kwietnia 16, 2020 at 20:33.

    Moj pierwszy udany chlebek :-*Moj pierwszy udany chlebek :-*

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • natace: wyrastanie ciasta zależy od temperatury...

    Zgłoszony przez Psotka69 na kwietnia 14, 2020 at 14:46.

    natace: wyrastanie ciasta zależy od temperatury otoczenia u mnie wyrasta od 30 min do 1,5 godz jak wychidzi przez otwór to wyrabiam jeszcze raz. To jaki wysoki wyjdzie chleb zależy od wielkości naczynia w ktorym jest pieczony jak kiedyś dałam mniejsze to mi pokrywkę chlebek sam podniósł Wink

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam pierwszy raz. Wyszedł genialnie! Z...

    Zgłoszony przez trinitka7 na kwietnia 14, 2020 at 13:04.

    Piekłam pierwszy raz. Wyszedł genialnie! Z wierzchu chrupiący, w środku mięciutki. Przepis stanie się z pewnością tym codziennym tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lapeno:...

    Zgłoszony przez natace na kwietnia 10, 2020 at 22:27.

    Lapeno:

    Maślankę , drożdże , 1 łyżka miodu włączyć na 3 min 37 st obroty 1 Czyli na początku jest normalne mieszanie dopiero po dodaniu pozostałych składników nastepuje wyrabianie ciasta ( kłosik ) .Tak to rozumiem . Tak tez zrobiłam. Ciasto zostawiłam do wyrośnięcia na 30 min w urządzeniu. . Prawie wcale nie urosło , później w piekarniku troszkę urosło ale nie tak jak u Was na zdjęciach...Poza tym ardzo pyszne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny ! ...

    Zgłoszony przez 92daga na kwietnia 9, 2020 at 22:26.

    Pyszny !


    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja, banalnie prosty przepis....

    Zgłoszony przez Marcin40 na kwietnia 9, 2020 at 14:58.

    Rewelacja, banalnie prosty przepis.
    Smakuje wybornie. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy po wyjęciu ciasta na blat i uformowaniu...

    Zgłoszony przez Monikahal na kwietnia 7, 2020 at 11:29.

    Czy po wyjęciu ciasta na blat i uformowaniu bochenka on ma jeszcze rosnąć? Czy od razu do gara?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • yaelkaa napisał:...

    Zgłoszony przez Lucyska na marca 31, 2020 at 17:53.

    yaelkaa napisał:
    Chleb wyszedl rewelacyjny. Pyszna, krucha skorka i bardzo delikatny w srodku. Mam pytanie, jesli chcialam zrobic chleb z 1/2 skladnikow to czy czas pieczenia powinien byc taki sam?


    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb wyszedl rewelacyjny. Pyszna, krucha skorka i...

    Zgłoszony przez yaelkaa na marca 29, 2020 at 17:03.

    Chleb wyszedl rewelacyjny. Pyszna, krucha skorka i bardzo delikatny w srodku. Mam pytanie, jesli chcialam zrobic chleb z 1/2 skladnikow to czy czas pieczenia powinien byc taki sam?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tmrc_emoticons.)...

    Zgłoszony przez kasiulkawsieci na marca 25, 2020 at 19:45.

    tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.)


    Właśnie zrobiłam. Pachnie obłednie. Wszystko zgodnie z przepisem, nic nie modyfikowałam. Czekam aż przestygnie. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A czy mogę maślankę zastąpić np. Jogurtem...

    Zgłoszony przez EwelinaSoo na marca 19, 2020 at 00:11.

    A czy mogę maślankę zastąpić np. Jogurtem greckim? Czy jest zbyt gęste?
    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • aga108: ale gliniany to chyba musi być najpierw...

    Zgłoszony przez Romeksz na marca 14, 2020 at 18:08.

    aga108: ale gliniany to chyba musi być najpierw namoczony i wkłada się go do zimnego piekarnika, który nagrzewa się wraz z garnkiem. To jak by to miało się odbyć?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwszy raz dziś piekłam ten chleb. Jest mega....

    Zgłoszony przez madziula_ko na stycznia 19, 2020 at 22:49.

    Pierwszy raz dziś piekłam ten chleb. Jest mega. Mąż nawet nie poszedł spać by spróbować i opłacało się.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis, pyszny chleb! Dziękuję! ...

    Zgłoszony przez KKalinka na stycznia 15, 2020 at 22:56.

    Super przepis, pyszny chleb! Dziękuję! tmrc_emoticons.)

    Robiłam z pszenną 450 i żytnią 2000. Zamiast maślanki użyłam serwatki, chleb wyszedł idealny!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • MarlenaMar napisał:...

    Zgłoszony przez Marcin Tyka na grudnia 31, 2019 at 16:48.

    MarlenaMar napisał:
    Jakiej wielkości użyć naczynie żaroodporne? Chciałabym dzisiaj wypróbować przepis 😁

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jakiej wielkości użyć naczynie żaroodporne?...

    Zgłoszony przez MarlenaMar na grudnia 22, 2019 at 08:27.

    Jakiej wielkości użyć naczynie żaroodporne? Chciałabym dzisiaj wypróbować przepis 😁

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek pyszny🙂, dodałam pestki dyni, siemię...

    Zgłoszony przez Alina Ileczko na listopada 28, 2019 at 10:25.

    Chlebek pyszny🙂, dodałam pestki dyni, siemię lniane i słonecznik, mąkę pszenną i orkiszową i ciasto wyrabiałam minutę dłużej. Smakuje całej Rodzince 🙂

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebuś pierwsza klasa!!!! U mnie 600g mąki...

    Zgłoszony przez malgosian na listopada 12, 2019 at 19:16.

    Chlebuś pierwsza klasa!!!! U mnie 600g mąki chlebowej typ 650 i 200 g mąki żytniej oraz dodałam ok 20 g oleju (w komentarzach wyczytałam, że się nie będzie kruszył). Następnym razem dodam troszkę mniej oleju ale za to wiecej soli (dałam 2 płaskie łyżeczki ale dam 2 kopiate).
    Piekłam z termoobiegiem, w naczyniu żaroodpornym na najniższym poziomie a na górny poziom dałam naczynie z udźcami z kurczaka. Mięsko i do tego świeży cieplutki chlebuś równocześnie, świetna sprawa. Czas jak w przepisie wystarczy, można troszke dłużej przytrzymać mięsko żeby chleb zdążył ciut ostygnąć. Super chleb, dziękuję za przepis!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PYCHOTA !!!

    Zgłoszony przez Toria na listopada 3, 2019 at 16:14.

    PYCHOTA !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • BernadetaLis: Łyżkę czy łyżeczkę miodu?

    Zgłoszony przez mgiełka na października 12, 2019 at 17:43.

    BernadetaLis: Łyżkę czy łyżeczkę miodu?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy można mąkę pszenną zamienić na inną? lub...

    Zgłoszony przez ania_n na września 13, 2019 at 12:11.

    Czy można mąkę pszenną zamienić na inną? lub użyć mąki pszennej 2000 ?
    dziękuje za wszystkie odpowiedzi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Justynka 87:

    Zgłoszony przez Agata M na września 8, 2019 at 12:16.
    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Justynka 87:typ 2000 np z Lidla , pszenna czy...

    Zgłoszony przez Justynka 87 na sierpnia 21, 2019 at 10:11.

    Justynka 87:typ 2000 np z Lidla , pszenna czy żytnia i jest oki tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Domini Ka:nie kruszy się przy takiej ilości...

    Zgłoszony przez Justynka 87 na sierpnia 7, 2019 at 17:50.

    Domini Ka:nie kruszy się przy takiej ilości mąki razowej?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ewela26: najlepiej żaroodporny z pokrywą

    Zgłoszony przez Justynka 87 na sierpnia 7, 2019 at 17:49.

    Ewela26: najlepiej żaroodporny z pokrywą

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A jaki garnek użyć? Taki zwykły do gotowania...

    Zgłoszony przez Ewela26 na lipca 16, 2019 at 09:14.

    A jaki garnek użyć? Taki zwykły do gotowania typu „tefal”?
    nigdy nie wkładałam garnka do piekarnika...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A jaki garnek użyć? Taki zwykły do gotowania...

    Zgłoszony przez Ewela26 na lipca 16, 2019 at 09:13.

    A jaki garnek użyć? Taki zwykły do gotowania typu „tefal”?
    nigdy nie wkładałam garnka do piekarnika...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • polecam!! dodałam do chleba nasiona chia i pestki...

    Zgłoszony przez Domini Ka na lipca 11, 2019 at 10:39.

    polecam!! dodałam do chleba nasiona chia i pestki dyni. Z mąkami można eksperymentować, ja uzyłam 600 g razowej i 200 zwykłej tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • polecam!! dodałam do chleba nasiona chia i pestki...

    Zgłoszony przez Domini Ka na lipca 11, 2019 at 10:38.

    polecam!! dodałam do chleba nasiona chia i pestki dyni. Z mąkami można eksperymentować, ja uzyłam 600 g razowej i 200 zwykłej tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek chrupiący i bardzo smaczny .Będę robić...

    Zgłoszony przez Aganesu Hello Kitty na lipca 7, 2019 at 22:04.

    Chlebek chrupiący i bardzo smaczny .Będę robić często.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszny.

    Zgłoszony przez Dada18 na maja 13, 2019 at 14:27.

    Bardzo pyszny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • sylviku:o super, popruszyłeś mąką ?

    Zgłoszony przez aga108 na maja 3, 2019 at 11:17.

    sylviku:o super, popruszyłeś mąką ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •