Składniki
25 kawałek/kawałki/kawałków
CIASTO
CIASTO
- 300 g zakwasu pszennego
- 250 g wody
- 500 g mąki pszennej typ 550
- 1 łyżka soli
-
6
7h 40min
Czas całkowity 7h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
Wrzucić wszystko do
i wyrabiać 3min/
. Po tym czasie przełożyć do dużej miski i odstawić do wyrośniecia na 3 godziny. Po 3 godzinach przełożyć ciasto do kosza do wyrastania chleba (lub innego naczynia – w zależności od kształtu jaki chcemy nadać – wyłożonego ściereczką i obsypanego mąką). Szczelnie owinąć folią spożywczą i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej.
PIECZENIE
Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni C – wraz z blachą do pieczenia. Wyrośnięty bochenek przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć w kilku miejscach szybkim ruchem, ale niezbyt głęboko. Piec w temperaturze 240 stopni C przez 10 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 220 stopni C i piec jeszcze ok. 20-30 minut.
CIASTO
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Miarka MT
kup teraz
Porady
Bezpośrednio przed włożeniem chleba do piekarnika na jego dno wrzucić kilka kostek lodu, który parując zapewni odpowiednią wilgotność w piekarniku.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzdodałam do wypróbowania
dodałam do wypróbowania