3
Załaduj zdjęcie
Załaduj zdjęcie
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb pszenny do glinianego garnka


Wydrukuj:
4

Składniki

500 g

Chleb pszenny do glinianego garnka

CIASTO

  • 300 g Mąka pszenna, typ 500
  • 100 g mąka pszenna pełnoziarnista, (lub razowa/ lub żytnia)
  • 400 g aktywnego zakwasu chlebowego pszennego, (Maka i Woda (1:1), min. 12h w temp pokojowej)
  • 150 g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży, (opcjonalnie)
  • 6
    4h 30min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Trudny
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

    CIASTO
  1. Wszystkie składniki umieścić w Blokada naczynia miksującego.

    Wyrabiać ciasto Ciasto, 3 min.

    Ciasto ma być gładkie, bez grudek itp.
  2. Wyrobione ciasto przełożyć do miski i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (ok.1h, temp pokojowa)

    Po pierwszym wyrośnięciu odgazowujemy ciasto (ponownie lekko wyrabiamy, ale ręcznie). Pozostawiamy na ok 15 minut, a następnie przekładamy do odpowiednio przygotowanego garnka glinianego.
  3. Pieczenie w garnku glinianyn
  4. Przed pieczeniem namaczamy garnek w wodzie (min. 20 min). Następnie wycieramy go i porządnie smarujemy od środka olejem i wysypujemy zmiksowanymi w Blokada naczynia miksującego (czas 10s, obr. 7) płatkami owsianymi.

    Ciasto (niewyrośnięte) umieszczamy w garnku, przykrywamy przykrywką i umieszczamy w ZIMNYM, NIENAGRZANYM PIEKARNIKU!!!

    Po umieszczeniu garnka z ciastem w piekarniku, nastawiamy piekarnik na temp. 230st. i czekamy aż osiągnie tą temperaturę. Od momentu nagrzania przez 10 minut pozostawiamy piekarnik na 230st., a następnie obniżamy do 200st i pieczemy przez 1h.
    Pieczemy trybem "Góra - dół".
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Po upieczeniu, można na końcu wyciągnąć bochenek z garnka i zostawić na chwilę w piekarniku na kratce żeby się zarumienił.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy