3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Chleb pszenno-żytni

  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 200 g mąki pszennej białej
  • 150 g mąki żytniej typ 500
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 390 g wody
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 2h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Mieszamy wodę z drożdżami 30 sek./poz.4

    2. Dodajemy mąki, sól i opcjonalnie ulubione dodatki: siemie lniane, słonecznik, pestki dyni, sezam. Mieszamy 6min./Dough mode

    3. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia w kielichu przykrytym ściereczką.

    4. Gdy ciasto dosięga krawędzi kielicha mieszamy znowu przez 30 sek./Dough mode.

    5. Przekładamy ciasto do blaszki wysmarowanej olejem i pozostawiamy znowu do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni.

    6. Gdy ciasto zacznie podchodzić pod brzegi blaszki można wsadzić go do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. (piekarnik ustawiam na termoobieg). Smacznego!

10
11

Porady

Po wymieszaniu ciasto powinno formować się w kulę, jeśli szybko rozlewa nam się w kielichu znaczy to,że ciasto jest za rzadkie, wtedy należy dodać mąki.

Wierzch chleba przed włożeniem do piekarnika możemy posypać płatkami owsianymi lub innymi ulubionymi dodatkami.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobry chlebek Ze wszystkich chlebów ten...

    Zgłoszony przez Monika_180577 na grudnia 7, 2017 at 11:04.

    Bardzo dobry chlebek Smile Ze wszystkich chlebów ten jest najlepszy. Zmodyfikowałam go jedynie o łyżeczkę cukru, czarnuszkę i słonecznik.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekę go notorycznie, we wszystkich...

    Zgłoszony przez siara na listopada 3, 2017 at 20:01.

    Piekę go notorycznie, we wszystkich konfiguracjach mąki. Dodaję wszystkie mąki jakie aktualnie mam w szafce i zawsze wychodzi pycha.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chleb jest przepyszny. Ze wszystkich , które...

    Zgłoszony przez Goooo na października 21, 2017 at 15:19.

    Chleb jest przepyszny. Ze wszystkich , które piekłam jest najlepszy. Dziękuje za ten przepis .

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajny chlebek: sprężysty (bardziej, niż...

    Zgłoszony przez avisgor na stycznia 2, 2017 at 22:47.

    Bardzo fajny chlebek: sprężysty (bardziej, niż te na zakwasie), ale nie czuć drożdży. Dodałam siemie lniane i słonecznika. Piekłam w metalowej keksówce i jednak wysmarowanie tylko olejem nie pozwoliło dobrze odejść chlebkowi po upieczeniu. Następnym razem podsypię płatkow owsianych, otrąb itp.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszny chlebek, dziekuje

    Zgłoszony przez parris na sierpnia 7, 2016 at 15:18.

    pyszny chlebek, dziekuje

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny chlebek. Ja dodałam

    Zgłoszony przez martucha_1985 na lipca 12, 2016 at 11:37.

    Pyszny chlebek. Ja dodałam ziarna słonecznik, dynię.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek przepyszny pięknie

    Zgłoszony przez margo71 na kwietnia 14, 2016 at 14:30.

    Chlebek przepyszny pięknie wyrośnięty tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chlebuś SUPER 'wszyscy byli

    Zgłoszony przez Renusia20071 na lutego 16, 2016 at 17:07.

    chlebuś SUPER 'wszyscy byli zachwyceni smakiem tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze