3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb pszenno-żytni


Wydrukuj:
4

Składniki

1000 g

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 0,25 litra maślanki
  • 1 płaskich łyżek soli
  • 500 g mąki żytniej typ 720
  • 200 g zaczynu
  • 500 g wody
  • 6
    12h 0min
    Czas całkowity 11h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    I etap
  1. Do Zablokowany dodaj wodę , mąkę pszenną i zaczyn.Mieszaj 3 min Interwał.Przelej ciasto do dużej miski i zostaw na ok 6 godzin do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.(jak brakuje mi czasu zalewam mąkę dość ciepłą wodą , mieszam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 40-50 stopni - to znacznie skraca ten etap)

  2. II etap
  3. Do wyrośniętego ciasta dodaj przesianą mąkę żytnią i pozostałe składniki, można dodać otręby , żurawinę , siemię lniane, słonecznik lub zioła wg uznania.Całość dokładnie wymieszać. Powastaje ciasto gęste jak drożdżowe, jeśli jest rzadkie dosyp trochę mąki i wyrabiaj ręką.Tak przygotowane włożyć do wysmarowanej i wysypanej długiej keksówki (u mnie 35 cm.).Jeszcze raz zostawić do wyrośnięcia ok 4 godz.( nie wyłączam piekarnika tylko zarabiam i ponownie wstawiam aż wyrośnie). Pierwsze  15 min piec w temperaturze 90 stopni a potem  180 stopni przez 45 min.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Zaczyn dostałam , po wyrośnięciu ciasta w pierwszym etapie odkładam pół słoika na następny raz.Przechowywać w lodówce 3 dni , jeśli nie pieczemy wyciągnąć zaczyn z lodówki , dodać łyżkę mąki i poczekać aż zacznie bąbelkować i można schować go na kolejne 3 dni.

Używam do wypieku również mąki pszennej pełnoziarnistej wtedy chlebek przypomina graham .


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Trochę zmodyfikowałam

    Zgłoszony przez juspel12 na maja 25, 2015 at 20:21.

    Trochę zmodyfikowałam przepis, teraz piekę z samej mąki żytniej. I etap bez zmian ale ciasta nie przelewam do miski tylko pozostawiam w kielichu do wyrośnięcia - dodaje wszystkie składniki , wstępnie mieszam łyżką a potem wyrabiam przez 5 min/Ciasto.Wyrobiony chleb przekładam do foremki.Jest możliwe wykonanie całkowicie przy pomocy termomixu tyle ,że sprzęt jest zablokowany na pół dnia.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tylko druga część jest

    Zgłoszony przez juspel12 na kwietnia 10, 2014 at 20:11.

    Tylko druga część jest robiona ręcznie ze względu na dużą ilość powstałego ciasta.Można więc spróbować od początku zmniejszyć o połowę ilość składników , zostawić w kielichu ciasto do wyrośnięcia , dodać drugą część składników i zamieszać tak jak ciastoCiasto

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Justynko gratuluję pierwszego

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 7, 2014 at 11:22.

    Justynko gratuluję pierwszego przepisu, chlebek jest pyszny, szkoda, że robi się ręcznie tmrc_emoticons.) Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szkoda tylko ,że praktycznie

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na kwietnia 5, 2014 at 15:40.

    Szkoda tylko ,że praktycznie nie korzysta się z termomixa tmrc_emoticons.~

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis zasługuje na

    Zgłoszony przez Danuta Baska na kwietnia 4, 2014 at 23:29.

    Przepis zasługuje na wyróżnienie.

    Polecam

    Danuta Baska

    dana08

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze