Czas przygotowania
                                2h 45min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                3h 40min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     1100 
                                     g 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Chleb Portugalski
- 550 g wody
 - 720 g maki pszennej chlebowej, Plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
 - 1 łyżeczki suchych drożdży
 - 10 g soli
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        SILPAT® - mata do pieczenia - 
                        
                        
                        Ben - płaska forma kamionkowa - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę a nastepnie wsypać mąkę pszenną chlebową
 - Wyrabiać przez 20 sec/ obroty 6.
 - Pozostawić w naczyniu na 40 minut
 - Dodac suche drożdże i sól i wyrabiać w naczyniu miksującym przez 6 min/ obroty 6
 - Przełożyć ciasto do natłuszczonego oliwą naczynia i przykryć folia spożywczą lub ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny
 - Rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C
 - Ciasto wyjąć na posypany mąką blat i uformować bochenek
(nie wyrabiać ciasta zbyt długo) - Ostrożnie przełożyć uformowany bochenek do posypanej mąka formy,
 - Piec przez około 55min w temperaturze 250°C
 - Chleb wyjąć z piekarnika i studzić na kratce
 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 - 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Pyszny chleb. Robię z mąki 650 lub 500 i podmieniam 50g mąki na pełnoziarnistą. Ciasto nie jest dosyć rzadkie.
Robiony zgodnie z przepisem. Jak narazie dałem do wyrośniecia ale już widze ze za dużo wody w stosunku do mąki. Wyszedł mi mokry i zamiast przełożyć do naczynia do sie powoli przelewał. W innych przpisach stosunek mąki do wody o około 1:2 a tutaj prawie 1:1. Wam tez sie tak zdarzyło??
W przepis wkradł się błąd, po dodaniu drożdży ciasto wyrabia się na interwał (kłosek) a nie na obrotach 6.
NOCNA130122:
Hej , oczywiście że tak 15g drożdży świeżych 👌
czy do chleba portugalskiego mogę dodać drożdze świeże?
Chlebek pyszny, gorąco polecam
            
Czy jak zrobię chlebek z połowy porcji to tez mam tak długo piec ?
Chlebek wyszedl pyszny.