3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb Portugalski


Wydrukuj:
4

Składniki

1100 g

Chleb Portugalski

  • 550 g wody
  • 720 g maki pszennej chlebowej, Plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 łyżeczki suchych drożdży
  • 10 g soli
  • 6
    3h 40min
    Czas całkowity 2h 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę a nastepnie wsypać mąkę pszenną chlebową
  2. Wyrabiać przez 20 sec/ obroty 6.
  3. Pozostawić w naczyniu na 40 minut
  4. Dodac suche drożdże i sól i wyrabiać w naczyniu miksującym przez 6 min/ obroty 6
  5. Przełożyć ciasto do natłuszczonego oliwą naczynia i przykryć folia spożywczą lub ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny
  6. Rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C
  7. Ciasto wyjąć na posypany mąką blat i uformować bochenek
    (nie wyrabiać ciasta zbyt długo)
  8. Ostrożnie przełożyć uformowany bochenek do posypanej mąka formy,
  9. Piec przez około 55min w temperaturze 250°C
  10. Chleb wyjąć z piekarnika i studzić na kratce
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz