Tu jesteś:
4
Składniki
1100 g
Chleb Portugalski
- 550 g wody
- 720 g maki pszennej chlebowej, Plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 1 łyżeczki suchych drożdży
- 10 g soli
-
6
3h 40min
Czas całkowity 2h 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę a nastepnie wsypać mąkę pszenną chlebową
- Wyrabiać przez 20 sec/ obroty 6.
- Pozostawić w naczyniu na 40 minut
- Dodac suche drożdże i sól i wyrabiać w naczyniu miksującym przez 6 min/ obroty 6
- Przełożyć ciasto do natłuszczonego oliwą naczynia i przykryć folia spożywczą lub ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C
- Ciasto wyjąć na posypany mąką blat i uformować bochenek
(nie wyrabiać ciasta zbyt długo) - Ostrożnie przełożyć uformowany bochenek do posypanej mąka formy,
- Piec przez około 55min w temperaturze 250°C
- Chleb wyjąć z piekarnika i studzić na kratce
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
SILPAT® - mata do pieczenia
kup teraz -
Ben - płaska forma kamionkowa
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPyszny chleb. Robię z mąki 650 lub 500 i...
Pyszny chleb. Robię z mąki 650 lub 500 i podmieniam 50g mąki na pełnoziarnistą. Ciasto nie jest dosyć rzadkie.
Robiony zgodnie z przepisem. Jak narazie dałem do...
Robiony zgodnie z przepisem. Jak narazie dałem do wyrośniecia ale już widze ze za dużo wody w stosunku do mąki. Wyszedł mi mokry i zamiast przełożyć do naczynia do sie powoli przelewał. W innych przpisach stosunek mąki do wody o około 1:2 a tutaj prawie 1:1. Wam tez sie tak zdarzyło??
W przepis wkradł się błąd, po dodaniu...
W przepis wkradł się błąd, po dodaniu drożdży ciasto wyrabia się na interwał (kłosek) a nie na obrotach 6.
NOCNA130122:...
NOCNA130122:
Hej , oczywiście że tak 15g drożdży świeżych 👌
czy do chleba portugalskiego mogę dodać drożdze...
czy do chleba portugalskiego mogę dodać drożdze świeże?
Chlebek pyszny, gorąco polecam
Chlebek pyszny, gorąco polecam
Czy jak zrobię chlebek z połowy porcji to tez...
Czy jak zrobię chlebek z połowy porcji to tez mam tak długo piec ?
Chlebek wyszedl pyszny.
Chlebek wyszedl pyszny.