Czas przygotowania
                                3h 0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                3h 40min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     1000 
                                     g 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Chleb Portugalski
- 550 gramy wody
 - 620 gramy mąki pszennej
 - 100 gramy mąki żytniej
 - 20 gramy drożdży świeżych
 - 10 gramy soli, 2 łyżeczki
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Betty - kamionkowe naczynie do zapiekania - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Wlewamy wodę do naczynia 
"Blokada naczynia miksującego" . 
Wsypujemy mąki i mieszamy
"Ciasto" około 3 minuty. 
Odstawiamy ciasto na 40 minut. - Do ciasta wrzucamy drożdże oraz sół. 
Mieszamy
"Mieszanie"  6 minut. - Dużą miskę smarujemy całą w środku olejem Wyciągamy wyrobione ciasto do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny (ciasto musi podwoić swoją objętość).
 - Rozgrzać piekarnik do temp. 240-250 stopni.
Po 2 godzinach wyrzucamy ciasto na blat opruszony mąką i zbieramy ciasto (z mąką) do naczynia, w którym będziemy go piec.
Pieczemy w 240-250 stopniach około 40 do 55 minut. 
etap 1
etap 2
Porady
chleb można piec nawet w rękawie do pieczenia 
 w naczyniu kamionkowym lub naczyniu do zapiekania Tupperware -  ja tak piekę.
                        Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze