Składniki
Zakwas
- 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 100 g wody ciepłej, moja ma 37*C
Ciasto właściwe
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 150 g zakwasu żytniego
- 400 g maki pszennej chlebowej
- 300 g wody
- 2 łyżeczki soli
-
6
30min
Czas całkowityPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto wsadzic do
"Blokada naczynia miksującego" i wymieszać 5 min na
"Ciasto" . Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto w tym czasie powinno podwoic objętość. Przy aktywnym zakwasie 2h w zupełności wystarczą. Gdyby tak się nie stało można wydłużyć czas do 4h.
Następnie na opruszonym mąką blacie formujemy bochenek albo przekładamy do keksówki i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 230*C, przekładamy nasz chlebek na blaszkę i wstawiamy do piekarnika. Po 10 min. zmniejszamy temperature do 210*C. Pieczemy od 20-30 min.
Smacznego
Ja mój zakwas zrobiłam mieszając pierwszego dnia 100g wody i 100g mąki żytniej, a potem co dziennie o tej samej porze dodając kolejne 50g mąki i 50g wody. Po czterech dniach zakwas jest gotowy.
Ciasto właściwe
Zakwas
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Przepis zaczerpnięty ze strony WhitePlate. Ja swój chlebek zrobiłam bez dodatku drozdży, autorka przepisu mówi że można dodac drozdże jeśli zakwas nie jest aż tak aktywny, mi chlebek ładnie wyrasta na tym zakwasie, więc drozdży nie dodaję.
Miąższ ma lekkie dziurki, ale długo utrzymuje świeżośc, bardzo dobry w smaku.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzChlebek dobry jednak mimo wszystko lepszy po...
Chlebek dobry jednak mimo wszystko lepszy po dodaniu minimalnej ilosci drozdzy suchych. Mojemu mezowi chlebozercy smakuje jednak to jeszcze nie to co chcialby. Niemniej polecam bo naprawde dobry.
Najłatwiejszy i najsmaczniejszy jaki kiedykolwiek...
Najłatwiejszy i najsmaczniejszy jaki kiedykolwiek piekłam.daje do chlebka tylko mąkę pszenną i 20-25 gram drożdzy bo słabo mi wczesniej wyrastał.jest pyszny.
Wyśmienity przepis. Najlepszy chleb jaki udało...
Wyśmienity przepis. Najlepszy chleb jaki udało mi się do tej pory upiec. Polecam.
Bardzo dobry chlebek .
Bardzo dobry chlebek .
Zrobiłam chleb na rocznym zakwasie i nie urósł...
Zrobiłam chleb na rocznym zakwasie i nie urósł mi. Czekalam 4 godziny.Nie wiem dlaczego. Jak robię chleb ręcznie to zaczyn leżakuje mi 12 godz, potem dodaje resztę składników i chlebek ładnie mi rośnie
Chleb pyszny, niestety podczas pieczenia...
Chleb pyszny, niestety podczas pieczenia popękał, ale i tak zagości u mnie na stałe. Dziękuję za przepis.
Czy można go dłużej zostawić do wyrosniecia?...
Czy można go dłużej zostawić do wyrosniecia? Np. na noc?
Na chwile obecna najlepszy chleb na zakwasie jaki...
Na chwile obecna najlepszy chleb na zakwasie jaki zrobiłam. Wielkie dzięki
P.S. Czy trzeba wkladac foremke do nagrzanego piekarnika, czy mozna wstawic foremke od razu, ma to jakies znaczenie?
Musze popracowac nad zakwasem
Musze popracowac nad zakwasem ...
czy zamiast maki żytniej moge dac inna do chleba...
czy zamiast maki żytniej moge dac inna do chleba ?
Mój chleb wyrastał całą noc i już...
Mój chleb wyrastał całą noc i już traciliśmy nadzieję, że coś z tego będzie, ale upiekłam. Smaczny. Skórka trochę twardawa. Następnym razem spróbuję dodać trochę drożdży.
nie mama zakwasu, mogę dodać drożdży?
nie mama zakwasu, mogę dodać drożdży?
basia
Bardzo dobry chleb.Bardzo smaczny.Łatwy do...
Bardzo dobry chleb.Bardzo smaczny.Łatwy do zrobienia i długo utrzymujący świeżość.
Świetny chlebek, pyszny, rewelacja!!!
Świetny chlebek, pyszny, rewelacja!!!
(Brak tematu)
Chlebek jest przepyszny- choć
Chlebek jest przepyszny- choć za każdym razem wychodzi inaczej...
czasem dodaję kostkę lodu na początku pieczenia do piekarnika, żeby była bardziej chrupiąca skórka. Kumpel też mi podpowiedział że dobrze jest wyrabiać ciasto po 12h od dokarmienia zakwasu- jest wtedy niby bardziej aktywny zakwas i chlebek chętniej rośnie... (dopiero teraz będę so testował
)
Mi bardzo pęka chleb- próbowałem i z wydłużaniem czau wyrastania i nacinaniem ale zazwyczaj niewiele to pomaga. trudno- taki urok.
tak czy siak polecam wszystkim i bardzo dziękuję za ten przepis
Chelebek jest rewelacyjny,
Chelebek jest rewelacyjny, piekę go regularnie. Pozdrawiam
Ten chlebek musi być pyszny.
Ten chlebek musi być pyszny. Dodaje do wyprobowania
Super przepis robiłam zakwas
Super przepis robiłam zakwas i udał się a chlebek też super na stałe zagości u nas 5 gwiazdek ode mnie.[[wysiwyg_imageupload:2688:]]
Kochani pozdrawiam cieplutko wszystkich termomaniaków.
Ten chlebek to jest niebo w
Ten chlebek to jest niebo w gębie
Dziękuję. Smacznego cieszę
Dziękuję. Smacznego
cieszę się że tak wielu osobom smakuje.
Najlepszy przepis na chleb na
Najlepszy przepis na chleb na swiecie. Polecam gorco. Pieke chleb z niego co 2 dni i wychodzi cudnie.
To jest właśnie taki
To jest właśnie taki "pewniak" nieskomplikowany , a do tego tylko pyszna pasta albo masło ziołowe i żadnej wędliny ani nic innego nie potrzebuję.
Smakuje wszystkim. Piekę raz
Smakuje wszystkim. Piekę raz w tygodniu i zawsze wychodzi!
Cieszę się że smakuje. Nam
Cieszę się że smakuje. Nam też zawsze wychodzi i często do niego wracam to taki nasz "powszedni "
Chlebek jest po prostu
Chlebek jest po prostu pyszny! I prosty w wykonaniu.
Probowalam roznych przepisow
Probowalam roznych przepisow ale ten jest prosty i genialny. Chleb zawsze wychodzi i jest bardzo smaczny. Dzieki za przepis
Witam zrobialm ten chlebek
Witam zrobialm ten chlebek ale mam wrazenie ze mi nie wyszedł nie wiem dlaczeo jak juz wyrobilam ciasto dałam do wyrosniecia najpierw godz w temp pokojowej a pozniej dałam do piekarnika ciepłego ale nie goracego na jakies 1,5 godz,dałam pozniej do forenki i do piekarnik wyrusł podczas pieczenia ale tylko o 1/2 i popekał a po upieczeniu byl zbity i taki gumowaty dlaczego ??
Dokarmiany trzymamy w ciepłym
Dokarmiany trzymamy w ciepłym miejscu. Najlepiej jak jest cały czas aktywny, dokarmiany regularnie jest najmocniejszy
jak zaczynałam to dużo informacji znalazłam na temat chleba i zakwasu ba takiej fajnej stronie. Jak znajde linka na pewno wkleję. Oto link. www.chleb.info.pl
Witam! Nigdy jeszcze nie
Witam! Nigdy jeszcze nie robilam chleba na zakwasie i mam pytanko...jak sie robi zakwas to trzeba go przechowywac w cieplym miejscu czy w lodowce?
Jeśli zakwas hest dobry to na
Jeśli zakwas hest dobry to na pewno wyjdzie
Witam a jak zrobilam zakwas z
Witam a jak zrobilam zakwas z maki zytniej na zurek moze byc taki zakwas?
Oczywiście, że można. Ja
Oczywiście, że można. Ja często dodaję i nigdy nie opada. Cieszę się że smakował
Chleb jest pyszny. A mozna
Chleb jest pyszny. A mozna dodas do niego jakieś ziarnw?
Dzisiaj nadszedł czas na
Dzisiaj nadszedł czas na chlebek...
Jest idealny... Pyszny...
Jest idealny... Pyszny... Prawdziwy...
Dobry pomysł, narobiłaś mi
Dobry pomysł, narobiłaś mi smaka tą cebulką, na weekend wypróbuję.
PS. Dziękuję za komentarz
Chlebek pyszny, ja dodałam
Chlebek pyszny, ja dodałam trochę cebulki prażonej i wyszedł cebulowy
Jeżeli chleb pęka podczas
Jeżeli chleb pęka podczas pieczenia, to znak, że za mało miał czasu na wyrośnięcie, na drugi raz spróbuj uzbroić się w cierpliwość i poczekać dłużej
Chlebek upieczony ale popękał
Chlebek upieczony ale popękał na bokach czy jest na to sposób bo w smaku jest super. Może powinnam ponacinać wierzch przed włożeniem do piekarnika?
Przygotuję zakwas i w sobotę
Przygotuję zakwas i w sobotę upiekę.Pozdrawiam
Cieszę się że smakuje, to
Cieszę się że smakuje, to chyba taki mój ulubiony chlebek.
Ten chlebek jest przepyszny,
Ten chlebek jest przepyszny, na stałe zagości w naszym domu
Za pierwszym razem mi nie urósł i był przez to trochę zbity, ale to moja wina, bo zepsułam zakwas, za drugim razem dodałam trochę drożdży i wyszedł genialny!
Moja to typ 720 zwykla
Moja to typ 720 zwykla chlebowa, to taki dla mnie uniwersalny zakwas który dobrze sie sprawdza, a razową zawsze możesz potem dodać do ciasta właściwego Alu. Albo zaeksperymentuj z razowym zakwasem i daj znać jak wyszło. Pozdawiam
do wypróbowania
do wypróbowania
Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com
Ja do zakwasu zawsze zwykłą
Ja do zakwasu zawsze zwykłą żytnią chlebową typ 720, ewentualnie później przy wyrabianiu ciasta mieszam różne typy mąki.
Klaudio - a jaki typ mąki
Klaudio - a jaki typ mąki żytniej bierzesz na zakwas? 700 czy razową?
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich