3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

chleb orkoszowo owsiany na zakwasie


Wydrukuj:
4

Składniki

24 plaster/plastry/plastrów

chleb orkoszowo owsiany na zakwasie

  • 150 gramy mąki żytniej, typu 720
  • 150 gramy wody, źródlanej lub przegotowanej
  • 2 łyżki Zakwasu
  • 300 gramy mąki orkiszowej
  • 100 gramy mąki owsianej
  • 300 gramy wody, źródlanej lub przegotowanej
  • 15 gramy soli
  • masło do posmarowania blaszki
  • 10 kostki lodu
  • 6
    19h 20min
    Czas całkowity 18h 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
5

Przygotowanie

    Dokarmianie zakwasu (zaczyn)
  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić duży słój odważyć do niego mąkę żytnią, odstawić.
    Do naczynia miksującego wlać wodę, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 1. Przelać do słoja z mąką, dodać zakwas, wymieszać dokładnie za pomocą łyżki, przykryć folią spożywczą i zrobić w niej kilka dziurek. Słój odstawić w ciepłe miejsce (temp. ok. 25°C) na 8-12 godz., w razie potrzeby po 6 godz. przemieszać zawartość słoja łyżką. Osuszyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 3.
    Dodać 300 g mąki orkiszowej, 100g mąki owsianej, 300 g zaczynu i sól, wyrobić 5 min/Dough mode. W tym czasie formę keksową (dł. 30 cm) posmarować dokładnie masłem, odstawić. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 2 godz.
    Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, lekko oprószyć mąką orkiszową. Formę z ciastem włożyć do plastikowej torby tak, aby nie dotykała powierzchni ciasta i był zamknięty dopływ powietrza, odstawić w ciepłe miejsce na około 3godziny lub do podwojenia objętości.
    Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. W piekarniku rówież rozgrzać dużą blaszkę.
    Wyrośnięte ciasto naciąć w kilku miejscach za pomocą długiego, ostrego noża. Na dno piekarnika włożyć nagrzaną blaszkę, wrzucić na nią koski lodu (patrz wskazówka) i natychmiast włożyć formę z chlebem na środkową szynę.
    Piec 45-50 min (220°C).
    Chleb wyjąć z piekarnika, ostrożnie wyjąć z formy, sprawdzić, czy jest upieczony . Studzić na kratce.
10
11

Porady

Zamiast kostek lodu można wlać szklankę zimnej wody. Ja dodatkowo spryskuje ścianki piekarnika wodą.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy