3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowy


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

30 plaster/plastry/plastrów

  • 600 g pszenicy, orkiszowej
  • 200 g gryki
  • 40 g octu winnego
  • 740 g wody
  • 40 g drożdży
  • 2 łyżki otrębów pszennych, lub owsianych
  • 2,5 łyżeczki soli
  • pestki dyni
  • sezam
  • siemię lniane lub pestki słonecznika według uznania
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć ziarna orkiszu, zemleć w dwóch porcjach po 300 g,45 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
    2. Do naczynia miksującego włożyć grykę, zemleć 30 s/obr. 10.
    3. Dodać zmielony orkisz i pozostałe składniki, wyrabiać 3 min/ Closed lid / Dough mode , w razie potrzeby pomagając sobie kopystką.
    4. Ciasto przełożyć do podłużnej formy (30 cm) typu „keksówka” i włożyć do zimnego piekarnika. Czas pieczenia 75-80 min, temp.180°C.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Właśnie upieklam i jestem mile zaskoczona 😊...

    Zgłoszony przez anianowak na listopada 28, 2016 at 18:23.

    Właśnie upieklam i jestem mile zaskoczona 😊 jest posmak gryki ale tylko delikatny. Pięknie wyrósł mimo że użyłam drożdży instant. Pominelam też nasiona i pestki bo moje dzieci nie lubią. Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • muszę sprawdzić ten przepis,

    Zgłoszony przez luizabla na listopada 15, 2013 at 23:43.

    muszę sprawdzić ten przepis, bo ten chlebek orkiszowy z książki "Radość Gotowania" dość mocno się kruszy. Ten widzę że ma już inne proporcje, więc może będzie lepiej.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze