3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb orkiszowy


Wydrukuj:
4

Składniki

30 plaster/plastry/plastrów

  • 600 g pszenicy, orkiszowej
  • 200 g gryki
  • 40 g octu winnego
  • 740 g wody
  • 40 g drożdży
  • 2 łyżki otrębów pszennych, lub owsianych
  • 2,5 łyżeczki soli
  • pestki dyni
  • sezam
  • siemię lniane lub pestki słonecznika według uznania
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć ziarna orkiszu, zemleć w dwóch porcjach po 300 g,45 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
    2. Do naczynia miksującego włożyć grykę, zemleć 30 s/obr. 10.
    3. Dodać zmielony orkisz i pozostałe składniki, wyrabiać 3 min/ Blokada naczynia miksującego/ Ciasto, w razie potrzeby pomagając sobie kopystką.
    4. Ciasto przełożyć do podłużnej formy (30 cm) typu „keksówka” i włożyć do zimnego piekarnika. Czas pieczenia 75-80 min, temp.180°C.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • czy można w tym przepisie zastąpić drożdze...

    Zgłoszony przez niba81 na października 12, 2023 at 23:24.

    czy można w tym przepisie zastąpić drożdze zakwasem orkiszowym?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy zamiast ziaren, można dać od razu gotową...

    Zgłoszony przez Magda26 na listopada 26, 2020 at 10:37.

    Czy zamiast ziaren, można dać od razu gotową mąkę? Jeśli tak, to czy proporcje są takie same?
    Thermomix mam od tygodnia i dopiero raczkuję, ale już skradł moje serce. tmrc_emoticons.))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wracam dziś z komentarzem podegustacyjnym:...

    Zgłoszony przez Agary na grudnia 3, 2019 at 09:59.

    Wracam dziś z komentarzem podegustacyjnym: PYCHA!!! To chyba najsmaczniejszy chleb, jaki robiłam "od A do Z", a nie z gotowej mieszanki. Rewelacja! Na pewno będę go robić częściej. Dziękuję za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięlę się pierwszymi wrażeniami: mój TM5 nie...

    Zgłoszony przez Agary na grudnia 2, 2019 at 14:39.

    Dzięlę się pierwszymi wrażeniami: mój TM5 nie był w stanie "uciągnąć" przy wyrabianiu ciasto. Wyszło go bardzo dużo - umieściłam w 2 keksówkach, z jednej (30 cm) istniała obawa, że wykipi podczas pieczenia. Polecam przygotowanie chleba z połowy porcji. Aktualnie blaszki w nagrzewającym się piekarniku...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jak dla mnie rewelacja

    Zgłoszony przez princesa116 na listopada 11, 2019 at 11:38.

    jak dla mnie rewelacja tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • można go zrobić na TM5,bez gryki?

    Zgłoszony przez superjoe21 na marca 11, 2019 at 10:02.

    można go zrobić na TM5,bez gryki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek rewelacyjny. Piekłam różne chleby...

    Zgłoszony przez Martynika na listopada 19, 2017 at 19:34.

    Chlebek rewelacyjny. Piekłam różne chleby okrkiszowe, ale ten jest dla mnie najlepszy. Bardzo szybko się go piecze. Nie trzeba czekać aż ciasto podrośnie. Dodałam różne pestki i nasiona (lubię takie niespodzianki). Ja polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie upieklam i jestem mile zaskoczona 😊...

    Zgłoszony przez anianowak na listopada 28, 2016 at 18:23.

    Właśnie upieklam i jestem mile zaskoczona 😊 jest posmak gryki ale tylko delikatny. Pięknie wyrósł mimo że użyłam drożdży instant. Pominelam też nasiona i pestki bo moje dzieci nie lubią. Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • muszę sprawdzić ten przepis,

    Zgłoszony przez luizabla na listopada 15, 2013 at 23:43.

    muszę sprawdzić ten przepis, bo ten chlebek orkiszowy z książki "Radość Gotowania" dość mocno się kruszy. Ten widzę że ma już inne proporcje, więc może będzie lepiej.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze