Tu jesteś:
4
Składniki
30 plaster/plastry/plastrów
- 600 g pszenicy, orkiszowej
- 200 g gryki
- 40 g octu winnego
- 740 g wody
- 40 g drożdży
- 2 łyżki otrębów pszennych, lub owsianych
- 2,5 łyżeczki soli
- pestki dyni
- sezam
- siemię lniane lub pestki słonecznika według uznania
-
6
-
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ziarna orkiszu, zemleć w dwóch porcjach po 300 g,45 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć grykę, zemleć 30 s/obr. 10.
- Dodać zmielony orkisz i pozostałe składniki, wyrabiać 3 min/
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto" , w razie potrzeby pomagając sobie kopystką.
- Ciasto przełożyć do podłużnej formy (30 cm) typu „keksówka” i włożyć do zimnego piekarnika. Czas pieczenia 75-80 min, temp.180°C.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
Odpowiedzczy można w tym przepisie zastąpić drożdze...
czy można w tym przepisie zastąpić drożdze zakwasem orkiszowym?
Czy zamiast ziaren, można dać od razu gotową...
Czy zamiast ziaren, można dać od razu gotową mąkę? Jeśli tak, to czy proporcje są takie same?
)
Thermomix mam od tygodnia i dopiero raczkuję, ale już skradł moje serce.
Wracam dziś z komentarzem podegustacyjnym:...
Wracam dziś z komentarzem podegustacyjnym: PYCHA!!! To chyba najsmaczniejszy chleb, jaki robiłam "od A do Z", a nie z gotowej mieszanki. Rewelacja! Na pewno będę go robić częściej. Dziękuję za przepis.
Dzięlę się pierwszymi wrażeniami: mój TM5 nie...
Dzięlę się pierwszymi wrażeniami: mój TM5 nie był w stanie "uciągnąć" przy wyrabianiu ciasto. Wyszło go bardzo dużo - umieściłam w 2 keksówkach, z jednej (30 cm) istniała obawa, że wykipi podczas pieczenia. Polecam przygotowanie chleba z połowy porcji. Aktualnie blaszki w nagrzewającym się piekarniku...
jak dla mnie rewelacja
jak dla mnie rewelacja
można go zrobić na TM5,bez gryki?
można go zrobić na TM5,bez gryki?
Chlebek rewelacyjny. Piekłam różne chleby...
Chlebek rewelacyjny. Piekłam różne chleby okrkiszowe, ale ten jest dla mnie najlepszy. Bardzo szybko się go piecze. Nie trzeba czekać aż ciasto podrośnie. Dodałam różne pestki i nasiona (lubię takie niespodzianki). Ja polecam.
Właśnie upieklam i jestem mile zaskoczona 😊...
Właśnie upieklam i jestem mile zaskoczona 😊 jest posmak gryki ale tylko delikatny. Pięknie wyrósł mimo że użyłam drożdży instant. Pominelam też nasiona i pestki bo moje dzieci nie lubią. Polecam!
muszę sprawdzić ten przepis,
muszę sprawdzić ten przepis, bo ten chlebek orkiszowy z książki "Radość Gotowania" dość mocno się kruszy. Ten widzę że ma już inne proporcje, więc może będzie lepiej.