thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
4min
Czas całkowity
1h 24min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 30/03/12
zmieniono dnia: 02/04/12

Składniki

Chlebek

  • 240 g zakwasu chlebowego
  • 280 g mąki żytniej
  • 280 g mąki chlebowej, czyli pszennej 750 lub innej
  • 5 g drożdży świeżych, lub suszonych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 MT żurawiny, suszonej, lub innych ziaren
  • 270 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki włożyć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , wyrabiać ciasto 3 minCiasto"Ciasto"

    2. Przełożyć do natłuszczonej  miski, poczekać aż wyrośnie ok 1,5h, przekładamy do formy, czekamy aż podrośnie

    3.Piec początkowo 30 min w 120 stopniach, zwiekszyć do 180 piec ok 50 min

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Chleb na zakwasie z żurawiną

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 22, 2012 at 18:31

    Zakwas zytni: 2/3 szklanki zrodlanej wody (w kazdym razie niechlorowanej) w temp. pokojowej 1 szklanka maki zytniej 1/8 lyzeczki suchych drozdzyWszystko wymieszac i zostawic na 24 godziny. Nastepnego dnia dodac: 1/2 szklanki maki zytniej 1/3 szklanki cieplej wody zrodlanej Bardzo dobrze wymieszac, przykryc i zostawic na nastepne 24 godziny. Trzeciego dnia powtorzyc, dodac te sama ilosc wody i maki, dobrze wymieszac i zostawic na okolo 8 godzin.Zakwas powinien podwoic swoja objetosc. Teraz mozna go przechowywac w lodowce - przed uzyciem doprowadzic do temperatury pokojowej, uzywac 1 szklanke na bochenek chleba. No i trzeba go odzywiac - dodajac po 1/2 szklanki maki i wody co kilka dni.

    Trochę trzeba się namęczyć ale warto, ostanio nie dodawałam w ogóle drożdży i chlebek też wyrósł po 3h.

  • kwietnia 22, 2012 at 15:13

    skąd wziąć zakwas chlebowy? Cooking 7 

  • kwietnia 20, 2012 at 21:57
    5.0

    chleb dla cierpliwych( im dłużej rośnie ciasto, tym lepiej), jednak warto, bardzo smaczny( ja dodałam nasiona dyni)

  • kwietnia 1, 2012 at 20:15
    5.0

    ja dodałem słonecznik i wyszedł super - 2 godziny rósł w misce Cooking 1

Are you sure to delete this comment ?