Tu jesteś:
4
Składniki
Chlebek
- 240 g zakwasu chlebowego
- 280 g mąki żytniej
- 280 g mąki chlebowej, czyli pszennej 750 lub innej
- 5 g drożdży świeżych, lub suszonych
- 2 łyżeczki soli
- 1 MT żurawiny, suszonej, lub innych ziaren
- 270 g wody
-
6
1h 24min
Czas całkowity 4minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki włożyć do
"Blokada naczynia miksującego" , wyrabiać ciasto 3 min
"Ciasto"
2. Przełożyć do natłuszczonej miski, poczekać aż wyrośnie ok 1,5h, przekładamy do formy, czekamy aż podrośnie
3.Piec początkowo 30 min w 120 stopniach, zwiekszyć do 180 piec ok 50 min
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzZakwas zytni: 2/3 szklanki
Zakwas zytni: 2/3 szklanki zrodlanej wody (w kazdym razie niechlorowanej) w temp. pokojowej 1 szklanka maki zytniej 1/8 lyzeczki suchych drozdzyWszystko wymieszac i zostawic na 24 godziny. Nastepnego dnia dodac: 1/2 szklanki maki zytniej 1/3 szklanki cieplej wody zrodlanej Bardzo dobrze wymieszac, przykryc i zostawic na nastepne 24 godziny. Trzeciego dnia powtorzyc, dodac te sama ilosc wody i maki, dobrze wymieszac i zostawic na okolo 8 godzin.Zakwas powinien podwoic swoja objetosc. Teraz mozna go przechowywac w lodowce - przed uzyciem doprowadzic do temperatury pokojowej, uzywac 1 szklanke na bochenek chleba. No i trzeba go odzywiac - dodajac po 1/2 szklanki maki i wody co kilka dni.
Trochę trzeba się namęczyć ale warto, ostanio nie dodawałam w ogóle drożdży i chlebek też wyrósł po 3h.
skąd wziąć zakwas chlebowy?
skąd wziąć zakwas chlebowy?
chleb dla cierpliwych( im
chleb dla cierpliwych( im dłużej rośnie ciasto, tym lepiej), jednak warto, bardzo smaczny( ja dodałam nasiona dyni)
ja dodałem słonecznik i
ja dodałem słonecznik i wyszedł super - 2 godziny rósł w misce