3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chleb na zakwasie z żurawiną


Wydrukuj:
4

Składniki

Chlebek

  • 240 g zakwasu chlebowego
  • 280 g mąki żytniej
  • 280 g mąki chlebowej, czyli pszennej 750 lub innej
  • 5 g drożdży świeżych, lub suszonych
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 MT żurawiny, suszonej, lub innych ziaren
  • 270 g wody
  • 6
    1h 24min
    Czas całkowity 4min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki włożyć do Blokada naczynia miksującego, wyrabiać ciasto 3 minCiasto

    2. Przełożyć do natłuszczonej  miski, poczekać aż wyrośnie ok 1,5h, przekładamy do formy, czekamy aż podrośnie

    3.Piec początkowo 30 min w 120 stopniach, zwiekszyć do 180 piec ok 50 min

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zakwas zytni: 2/3 szklanki

    Zgłoszony przez Propcia na kwietnia 22, 2012 at 18:31.

    Zakwas zytni: 2/3 szklanki zrodlanej wody (w kazdym razie niechlorowanej) w temp. pokojowej 1 szklanka maki zytniej 1/8 lyzeczki suchych drozdzyWszystko wymieszac i zostawic na 24 godziny. Nastepnego dnia dodac: 1/2 szklanki maki zytniej 1/3 szklanki cieplej wody zrodlanej Bardzo dobrze wymieszac, przykryc i zostawic na nastepne 24 godziny. Trzeciego dnia powtorzyc, dodac te sama ilosc wody i maki, dobrze wymieszac i zostawic na okolo 8 godzin.Zakwas powinien podwoic swoja objetosc. Teraz mozna go przechowywac w lodowce - przed uzyciem doprowadzic do temperatury pokojowej, uzywac 1 szklanke na bochenek chleba. No i trzeba go odzywiac - dodajac po 1/2 szklanki maki i wody co kilka dni.

    Trochę trzeba się namęczyć ale warto, ostanio nie dodawałam w ogóle drożdży i chlebek też wyrósł po 3h.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • skąd wziąć zakwas chlebowy?  

    Zgłoszony przez boska na kwietnia 22, 2012 at 15:13.

    skąd wziąć zakwas chlebowy? Cooking 7 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • chleb dla cierpliwych( im

    Zgłoszony przez krzesz65 na kwietnia 20, 2012 at 21:57.

    chleb dla cierpliwych( im dłużej rośnie ciasto, tym lepiej), jednak warto, bardzo smaczny( ja dodałam nasiona dyni)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja dodałem słonecznik i

    Zgłoszony przez gerwaz na kwietnia 1, 2012 at 20:15.

    ja dodałem słonecznik i wyszedł super - 2 godziny rósł w misce Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze